2024. július 17., szerda
XX. LABDARÚGÓ-VB – BRAZÍLIA – DÖNTŐ

A támadószellem diadala, Németország negyedszer világbajnok!

A német válogatott nyerte meg a június 12-én kezdődött brazíliai labdarúgó-világbajnokságot, miután a Rio de Janeiró-i Maracanában megrendezett fináléban hosszabbítást követően 1:0 arányban legyőzte az argentin nemzeti csapatot. A győztes találatot a vb-gólrekorder Miroslav Klosét váltó Mario Götze szerezte a 113. percben, amivel a világrekordnak számító nyolcadik vb-döntőjében Németország a negyedik aranyérmét gyűjtötte be. A Nationalelf 24 év után ülhetett fel ismét a világfutball trónjára, korábban 1982-ben az olaszok és 1994-ben a brazilok is ugyanekkora szünet után léptek 3-ról a 4-re – már ami a vb-trófeák számát illeti.

Mario Götze gólja után (Fotó: Beta/AP)

Mario Götze gólja után (Fotó: Beta/AP)

A németek nagy veszteséget szenvedtek el a találkozó előtt, Sami Khedira ugyanis lesérült a melegítés közben, helyét a fiatal Christoph Kramer vette át – aki fél óra elteltével szintén sérülés miatt hagyta el a pályát. A rendes játékidőben Németország mintegy 70 százalékban birtokolta a labdát, de a mezőnyfölény meddőnek bizonyult, elvégre hiába alakítottak ki több helyzetet, gólt nem tudtak lőni. Nem úgy az argentinok, akik fél óra elteltével bevették Manuel Neuer kapuját, de Gonzalo Higuaín találatát nem adta meg Nicola Rizzoli. Az olasz játékvezető jól döntött, lesszituáció előzte meg a helyzetet.

Az első igazi német lehetőségre a 37. percig kellett várni, amikor Thomas Müller szökött meg a bal oldalon, visszagurítását André Schürrle lőtte belsővel a kapura, Sergio Romero szögletre mentett. Két perccel később a másik oldalon adódott lehetőség, Lionel Messi futott le mindenkit a jobb oldalon, a labdát Neueren is átpréselte, de a német védelem felszabadított. A játékrész ráadásában Toni Kroos két szögletet végezhetett el egymás után a jobb oldalról, a másodikra remekül érkezett Benedikt Höwedes, röptében a kapufára fejelt.

A második félidőben is nagyrészt a német lábakon mozgott a labda, az argentinok továbbra is az ellentámadásokra fektették a hangsúlyt, ennek megfelelően ez a 45 perc még eseménytelenebbül telt, mint az előző. A 47. percben Messi ugrott ki, de mellélőtt, majd a 74. percben is ugyanez volt a forgatókönyv. A 80. percben Höwedes kapott forintos labdát az argentin tizenhatosban, de a védők „segítségének” is köszönhetően nem tudott élni vele. Két perccel később Mesut Özil adott remek labdát a 16 előterében érkező Kroosnak, aki a kapu mellé gurított.

A vb góllövőlistája

6 gólos: James Rodríguez (Kolumbia)

5 gólos: Thomas Müller (Németország)

4 gólos: Neymar (Brazília), Lionel Messi (Argentína), Robin van Persie (Hollandia).

A hosszabbítás első percében Schürrle szerezhette volna meg a vezetést, de hét méterről leadott lövését Romero kiütötte. Hat perccel később a csereként beálló Rodrigo Palacio hagyta ki az argentin meccslabdát: Marcos Rojo ívelt a tizenhatosba a bal oldalról, Mats Hummels alászaladt, Palacio azonban a kapu mellé emelte a labdát. A második 15 percben is nagyrészt a németek akarata érvényesült, és a 113. percben Schürrle remek bal oldali elfutása és beadása után Mario Götze mellel parádésan tette maga elé a labdát, majd estében ellőtte Romero mellett, megszerezve ezzel a Nationalelfnek a világbajnoki címet jelentő gólt.

Beigazolódott ezen a találkozón, hogy az Argentína által a vébé során alkalmazott védekező taktika sok mindenre elég lehet, de világbajnoki címet az a csapat szerezhet nagyobb eséllyel, amely törekszik a góllövésre. Az argentinok a döntőben sem erre, hanem csak az ellenfél játékának ellehetetlenítésére törekedtek, ami csaknem végig sikerült nekik, de végül kapitulálnia kellett Alejandro Sabella együttesének, Joachim Löw kiválasztottjai kiharcolták a győzelmet.

Rio de Janeiro: Németország–Argentína 1:0 – hosszabbítás után

Maracana Stadion, 74 738 néző, vezette: Nicola Rizzoli (olasz). Góllövő: Götze a 113. percben.
Németország: Neuer, Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes, Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 32.), Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.), Klose (Götze, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Argentína: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Mascherano, Biglia, E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben), Higuaín (Palacio, 78.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.