2024. július 19., péntek
IX. NŐI VB

Svédország kiejtette a címvédőt!

Tegnap bizonyossá vált, hogy új bajnokot avatnak a női világbajnokságon, hiszen az ausztrál–új-zélandi rendezésű tornán Svédország kiejtette a címvédő Egyesült Államokat, amely így történelme legrosszabb eredményét jegyzi majd a női mundiálok története során. A melbourne-i nyolcaddöntős összecsapáson a várakozásoknak megfelelően az USA lányai játszottak veszélyesebben, az első félidőben rendesen beszorították a svédeket, akik viszont derekasan állták a sarat, és a második játékrészben már képesek voltak nagyobb arányban maguknál tartani a labdát, bár még mindig nekik kellett többet figyelniük saját kapujuknál. Az eredményjelző azonban nem változott, ahogyan a félórás ráadásban sem, amikor az amerikaiak már ismét egyre nagyobb erőkkel rohamoztak, elkerülendő a tizenegyesrúgásokat. Mivel azonban ekkor sem tudták feltörni a szívós svéd védelmet, jöhettek a büntetők. Az első idegtépő pillanatot a svéd Bennison élte át, amikor az ötödik körben a folytatásért állt oda lőni, de abszolválta a feladatot. Nem úgy a hetedik körben az amerikai O’Hara, aki kihagyta saját rúgását, így Hurtig értékesített lövése a svéd továbbjutást és az USA búcsúját jelentette.

Az amerikai lányok ráfáztak, hogy nem törték fel a svéd védelmet (Fotó: Beta/AP)

Az amerikai lányok ráfáztak, hogy nem törték fel a svéd védelmet (Fotó: Beta/AP)

Svédország negyeddöntős ellenfele a Norvégiát papírforma szerint kiejtő Japán lesz, míg a másik – eddig befejezett – ágon sem borultak a várakozások. Spanyolország a duplázó és két gólpasszt kiosztó Bonmati vezérletével már egy félidő alatt négyet pakolt Svájc hálójába, végül 5:1-re nyert, Hollandia pedig Roord (9.) és Beerensteyn (68.) találatával ejtette ki a Dél-afrikai Köztársaságot.

Eredmények, nyolcaddöntő: Spanyolország–Svájc 5:1, Japán–Norvégia 3:1, Hollandia–Dél-afrikai Köztársaság 2:0, Svédország–USA 0:0, tizenegyesekkel 5:4. A negyeddöntőben: Spanyolország–Hollandia, Japán–Svédország.

Nyitókép: Az amerikai lányok ráfáztak, hogy nem törték fel a svéd védelmet (Fotó: Beta/AP)