2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS - EURO2016

Dárdai megmondta: csúnya meccsen magyar győzelem

Nem várok szép mérkőzést, sőt valószínűnek tartom, hogy csúnya meccs lesz, de ha a szurkolók kiállnak a csapat mellett, akkor garantálom a győzelmet – nyilatkozta a Magyarország-Finnország Eb-selejtező előtt Dárdai Pál megbízott szövetségi kapitány. A kapitánynak igaza lett: a magyar válogatott egy felejthető, de kemény, harcias mérkőzésen Gera Zoltán góljával legyőzte Finnországot, így négy mérkőzés után hét pontja van az F csoportban.

A magyarországi sportsajtó nagy része biztos volt benne, hogy a finnek ellen az a Király Gábor kezd majd a kapuban, akinek a pénteki találkozó volt a 92. válogatott mérkőzése, arra azonban kevesebben számítottak, hogy a középső védő poszton Juhász Roland párja Lang Ádám lesz. Mivel a mérkőzés előtt Dárdai azt nyilatkozta, ki kell várni a megfelelő pillanatot a találkozó eldöntésére, így várható volt, hogy a kapitány inkább egy védekező, óvatosabb felállást választ majd, amelynek kezdőcsapatába nem fér bele a zentai Nemanja Nikolić. Elöl Szalai Ádám kezdett, mögötte pedig Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán és az újpestes Simon Krisztián kapott helyet, akik mögött a két szűrő, Elek Ákos és Tőzsér Dániel biztosított.

Péntek délelőtt az Újpest edzőjével, Nebojša Vignjevićyel beszélgettünk a Megyeri úton, s a Vojvodina korábbi trénere elmondta, hogy a szurkolók is részei a labdarúgásnak, értük (is) van a műsor, s nélkülük egészen más hangulata van a meccsnek. A túl szigorú beléptető rendszer miatt a kemény mag a magyar bajnoki meccsek mellett a válogatott találkozókat is bojkottálta. Ennek ellenére majdnem telt ház volt, ami az UEFA szektorbezárásos büntetése miatt ezúttal 19 500 nézőt jelentett volna (hivatalosan kétszázzal kevesebben voltak).

A mérkőzés elején nem az történt a pályán, amit a magyar válogatott szeretett volna, s amiért a magyar nézők jegyet vettek. A finnek játszottak mezőnyfölényben, sokkal többet volt náluk a labda. Aztán a nyolcadik percben Dzsudzsák szólója után megzavarodott a finn védelem, s majdnem öngólt vétett, azonban a labda a kapu mellé gurult, s habár szögletnek kellett volna következnie, kirúgás lett belőle. Ez a helyzet felébresztette a magyar csapatot, amely ezután megnyugodott, egyre többször sikerült eljuttatnia a labdát a finn 16-osba, de helyzetig nem sikerült eljutnia, de ugyanez az ellenfél támadójátékáról is elmondható volt a 32. percig, amikor Pukki mintegy 20 méterről leadott erős lövése nem sokkal szállt kapu mellé. A 40. percben kissé paprikás lett a hangulat, amikor Juhász úgy érezte, hogy a lábára irányult a finn játékos becsúszása, igaz Fiola is hasonlóan cselekedett Pukkival szemben, de a francia bíró mindenkit nyugalomra intett. A 43. percben Király óriási bravúrral hárította, egészen pontosan a kapufára ütötte Uronen lövését, amely a rövid sarok felé tartott: a kapus szögletre ütötte ki a labdát.

A második félidő Dzsudzsák veszélyes beadásával indult, de a finn védők a helyükön voltak, s pár másodperccel később a szélső már lövésre szánta el magát, ami csúnyán fölé ment. A pálya mellett eközben Dárdai mutogatta Mixu Paatelainennek, a finnek szövetségi kapitányának, hogy túl sokat dumál, de a finn kapitány sem maradt adós, ugyanezt mutatta vissza Dárdainak. A második játékrész elején Juhászt bordatörés miatt le kellett cserélni, helyette Forró Gyula érkezett, Juhász helyére Kádár ment, Forró pedig a balhátvéd lett, pár perccel később pedig a kilencszeres válogatott Nikolić váltotta Szalait. Dzsudzsák szabadrúgása a sorfalban elhalt, azonban a visszapattanót a középpályás egyből kapura lőtte, s nem sokkal ment mellé. AA következő veszélyes akció is Dzsudzsákhoz fűződött, aki szépen adott középre, Simon lövése azonban a védőt találta telibe. A mérkőzés legnagyobb helyzetét a finnek hagyták ki: a visszagurítás pontosan Halsti elé került, aki senkitől sem zavartatva lőhetett, de Forrót találta telibe. A 84. percben a csereként beállt Lovrencsics jobb oldali beadást Gera fejjel csúsztatta bravúrosan a kapuba. A stadion szó szerint felrobbant, mindenki egy emberként ugrott fel, s a finnek azonnal szaladtak a negyedik játékvezetőhöz, hogy a gól ünneplése miatt hány percet fog hosszabbítani. Amikor a 90. percben kiírták, hogy öt perc lesz a ráadás, a magyar közönség fütyülni kezdett, érthető okokból... Ebbe még belefért egy veszélytelen finn szöglet, és egy bal oldali lövés, ami az oldalhálót talált el.

Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint az egész ország sikere, hogy csapata péntek este 1:0-ra legyőzte a finn együttest Európa-bajnoki selejtezőn.

    "Le a kalappal a csapat, a média és a stáb előtt, mert ha összefogunk, akkor az ilyen meccseket így lehet megnyerni, ez az 1:0 Magyarország győzelme" - nyilatkozta az összecsapást követő sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány, aki a "felfokozott hangulat" miatt nem szeretett volna arról beszélni, hogy vállalja-e a folytatást a nemzeti csapat kispadján, amelyre eredetileg ideiglenesen, három Eb-selejtező és a jövő kedden sorra kerülő oroszok elleni barátságos mérkőzés erejéig ült le.
    A győztes gólt szerző Gera Zoltánnal kapcsolatban megjegyezte, a nyolcvanadik válogatottságán pályára lépő ferencvárosi futballista cseréje a 60. percre volt tervezve, ám a játékos jelezte, bírja a folytatást.
    "Gera Zolit mindig megkérdezem, így volt ez Bukarestben is, ő kérte, hogy maradjon, olyan játékosnak tartom, aki nem fog engem becsapni. Egy ilyen labdát csak ő tud befejelni."
    A tréner külön kiemelte az újonc Forró Gyula teljesítményét is, ugyanis az újpesti védő szerinte egy ilyen éles helyzetben kiválóan szállt be a játékba és jól zárta le a területeket.
    A keddi oroszok elleni találkozóval kapcsolatban megjegyezte, bízik abban, hogy minél többen kijönnek majd újra a stadionba.
    Mixu Paatelainen, a finn válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, nem számítottak arra, hogy ilyen jó fizikai állapotban lévő magyar csapattal találkoznak.
    "Reménykedtünk egy jobb eredményben, bíztunk abban, hogy a gyors labdajáratásokkal meg tudjuk zavarni a magyar csapatot, meg is voltak a lehetőségeink, de sajnos nem éltünk velük" - nyilatkozta Paatelainen.

2016-os Európa-bajnokság, selejtező, F csoport, 4. forduló: Magyarország-Finnország 1:0 (0:0)

Budapest, Groupama Aréna, 19 300 néző, vezette: Clément Turpin (Franciaország). Góllövő: Gera a 84. percben.

Magyarország: Király - Fiola, Juhász (Forró), Lang, Kádár - Simon K. (Lovrencsics), Elek, Tőzsér, Dzsudzsák – Gera – Szalai (Nikolić).

Finnország: Hradecky - Hurme, J. Toivio, Moisander, Uronen - Halsti, Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (Riski), Pukki (Pohjanpalo), Eremenko.

A csoport többi mérkőzésén:
Görögország – Feröer szigetek 0:1 (0:0)
Románia - Észak-Írország 2:0 (0:0)

1. Románia

4

3

1

0

6:1

10

2. Észak-Írország

4

3

0

1

6:3

9

3. Magyarország

4

2

1

1

4:3

7

4. Finnország

4

1

1

2

4:5

4

5. Feröer szigetek

4

1

0

3

2:6

3

6. Görögország

4

0

1

3

1:5

 1