2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS - EURO2016

Kilencen már lapáton, Penev felkészül

Azzal, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 16-ról 24 csapatosra bővítette a 2016-os Európa-bajnokság mezőnyét, szinte alig akad olyan nemzeti szövetség, amely ne érezné úgy, hogy ez egy vissza nem térő alkalom, és ha már majdnem minden második európai válogatott ott lehet a kontinensbajnokságon, akkor miért pont az ő nemzeti csapatuk maradna le a tornáról. Mi sem jobb bizonyíték erre a szövetségi kapitányok sorozatos menesztése. A sort a portugál és a magyar szövetség kezdte, majd következett a román, az azeri, a moldovai, nemrég a szerb, a görög, a grúz és a bosnyák, és a hírek szerint a bolgárok szövetségi kapitányának napjai is meg vannak számlálva.

A kapitányváltásban az F csoport jár az élen, amelyben három szövetségi kapitányt (magyar, görög, román) váltottak le a négy forduló alatt, de ott van mögötte az I csoport is, amelyben a szerb és a portugál válogatott szerepel.

PORTUGÁLIA

Az Eb-selejtező nyitányától számítva mindössze négy napot ült a kispadon Paulo Bento: a szakember által kiválasztott játékosok vasárnap saját nézőik előtt 1:0-ra kikaptak Albániától, s csütörtökön a portugál szövetség közölte: már nem Bento a szövetségi kapitány. A menesztése nem volt meglepetés, hiszen az állása már a világbajnokság után is veszélyben forgott, a gárda ugyanis Brazíliában nem jutott tovább a csoportjából, amelyben a későbbi aranyérmes németek mellett a ghánaiak és az amerikaiak szerepeltek. Utódja az a Fernando Santos lett, aki a 2014-es világbajnokságon Görögországgal nyolcaddöntős, a 2012-es Európa-bajnokságon negyeddöntős volt, s aki korábban a Portót, a Benficát és a Sportingot is irányította. A váltás, úgy tűnik, jót tett a válogatottnak, hiszen Ronaldo két góljával hat pontot gyűjtöttek: előbb Dániában nyertek, majd otthon az örményeket is legyőzték.

MAGYARORSZÁG

Az északírek elleni 1:2-es hazai vereség után szinte mindenki biztosra vette, hogy a már kinevezésekor sokat bírált Pintér Attila nem fog sokáig ülni a magyar válogatott kispadján. Akik erre fogadtak, azok nyertek, ugyanis tizenegy nappal a kínos kudarc után a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közölte: Pintérnek megköszönik az eddigi fáradozásait, s szeptember 18-tól Dárdai Pál, a berlini Hertha utánpótlásedzője lesz a megbízott szövetségi kapitány, aki három Eb-selejtezőn és az oroszok elleni barátságos meccsen irányítja majd a csapatot, amiért pénzt sem kért. Kinevezésekor a következő közleményt adta ki: „A felelősséggel tisztában vagyok. Ígérem, hogy tapasztalatom legjavát fogom hozzátenni a csapat tisztességes szerepléséhez! A munkát haladéktalanul megkezdem, amihez kérem minden magyar futballt szerető ember és szervezet támogatását, egyszersmind az első napokban mindenki türelmét”. Dárdai rövid idő alatt lelket lehelt a válogatott tagjaiba, akik egész jó játékkal elhoztak egy pontot Bukarestből, utána pedig a Feröer szigeteket és Finnországot is egy kiszenvedett 1:0-lal győzték le, de ezúttal nem a játékon volt a hangsúly, hanem azon, hogy a második fordulót nulla ponttal kezdő együttes három meccsen hét pontot gyűjtött, s ezzel feljött a csoport harmadik, pótselejtezőt érő helyére.

 

Régi kapitány

Mérkőzés/pont

Új kapitány

Mérkőzés/pont

Magyarország

Pintér Attila

1/0

Dárdai Pál

3/7

Portugália

Paulo Bento

1/0

Fernando Santos

2/6

Románia

Victor Pițurcă

2/4

Anghel Iordanescu

2/6

Moldova

Ion Caras

1/0

Alexandr Curteian

3/1

Azerbajdzsán

Berti Vogts

3/0

Mahmud Gurbanov

1/0

Szerbia

Dick Advocaat

3/1

Radovan Ćurčić

Görögország

Claudio Ranieri

4/1

Kosztasz Canasz

Grúzia

Temur Kecbaja

4/3

?

 

Bosznia-H.

Safet Sušić

4/2

?

 

Nem nagyon tudta elviselni a román közvélemény és a sajtó sem azt, hogy Bukarestben a nemzeti csapat nem tudta legyőzni azt a magyar válogatottat, amelyet még az északíreknek is sikerült megverniük a Groupama Arénában. Mivel Victor Pițurcănak, a válogatott szövetségi kapitányának már karnyújtásnyira volt egy új munkahely a szaúdi al-Ittihadnál, a szövetség kapva kapott az alkalmon: szerződést bontott Pițurcăval, s helyére kis tanakodás után kinevezte Anghel Iordanescut, aki legutóbb a 2006/2007-es idény elején vállalt edzői munkát, akkor az egyesült arab emírségekbeli al-Aint irányította rövid ideig, majd bejelentette visszavonulását. A váltás itt is eredményes volt, hiszen a görögök elleni győzelem és a magyarok elleni döntetlen után Románia Helsinkiben 2:0-ra nyert a finnek ellen, s november közepén az északíreket is hasonló eredménnyel győzte le, így tíz pontjával az F csoport éllovasa.

MOLDOVA

Ion Caras tavaly még az év edzője is volt Moldovában, s korábban 1991-ben, majd 1992 és 1997 között is vezette a válogatottat. Tavaly azonban a hét felkészülési mérkőzésből négyet elveszítettek, s csak kettőt nyertek meg. Mivel a selejtezősorozatot a Montenegró elleni 0:2-vel kezdték, a szövetség lépett, s helyére kinevezte Alexandr Curteiant, az U21-es válogatott edzőjét. Hogy nem csak a trénerben van a hiba, bizonyította az is, hogy a csapat utána kikapott Ausztriától (1:2), döntetlent játszott Oroszországgal (1:1), és november közepén saját közönsége előtt 1:0-ra veszített Liechtenstein ellen…

AZERBAJDZSÁN

A német Berti Vogts 2008 áprilisa óta irányította az azeri válogatottat, amely katasztrofálisan kezdte a 2016-os Eb selejtezősorozatát, hiszen saját közönsége előtt kikapott Bulgáriától, majd idegenben Olaszországtól és Eszéken Horvátországtól, s különösen ez utóbbi (0:6) szólt amellett, hogy a német edző pályafutása az azeri kispadon a végéhez ért. Helyét megbízott kapitányként a 41 éves Mahmud Gurbanov vette át, akinek az irányítása alatt a csapat vasárnap Bakuban 1:0-ra veszített Norvégia ellen.

SZERBIA

A második legértékesebb csapat, amelyik lemaradt a 2014-es világbajnokságról: igen, ez Szerbia, amely előtt csak Wales állt a rangsorban, de a szigetország is csak azért, mert Gareth Bale-ért a Real Madrid csillagászati összeget fizetett ki. Mivel nem jött össze a vb-szereplést érő hely a csoportban, Siniša Mihajlović, habár többször is megcáfolta korábbi kijelentését, végül beváltotta az ígéretét, és vette a kalapját a selejtezősorozat végén. Helyére ideiglenesen az ifikkel Európa-bajnokságot nyerő Ljubinko Drulović ült le, de ő nem volt elég nagy név a Szerbiai Labdarúgó-szövetségnek (FSS), amelynek az UEFA ajánlott néhány, abban a pillanatban munkára váró edzőt. Így lett szerb szövetségi kapitány a holland Dick Advocaat, aki az örmények elleni csapnivaló produkció után, amely szerencsés pontszerzéssel zárult (1:0-nál az örmények büntetőt hibáztak), azt kérdezte az újságíróktól, hogy „mi bajuk van, mire fel ez a kritikus hangnem, hiszen még csak most kezdődött a sorozat”. Aztán következett az albánok elleni félbeszakadt mérkőzés, amelyet Szerbia 3:0-ra megnyert, de a rendezési hiányosságok miatt a válogatottól az UEFA levont három pontot. A dánok elleni, szurkolók nélkül megrendezett találkozón elszenvedett 3:1-es vereség után már nem volt visszaút, Advocaat önként állt fel a kispadról, megspórolva így jó néhány tízezer eurót az FSS-nek. Helyét ideiglenesen az a Radovan Ćurčić vette át, aki egyszer már betöltötte ezt a posztot, igaz, akkor is csak megbízott kapitány volt.

GÖRÖGORSZÁG

Habár az F csoportban a hat válogatott közül csak a görög volt ott a 2014-es világbajnokságon, az Eb-selejtező első három mérkőzésén csak egy pontot szerzett a Claudio Ranieri vezette együttes. A pontok gyarapítására ideális ellenfél érkezett péntek este Pireuszba: a Feröer szigetek válogatottja, amely legutóbb 2001-ben Luxemburgban tudott idegenben nyerni. A vendégek Jóan Edmundsson góljával egy 13 éves sorozatnak vetettek véget, s ez volt a záróakkordja Ranieri görögországi munkájának is. A görögök – a szerbekhez hasonlóan – kényszermegoldásként az U21-es válogatott edzőjét, Kosztasz Canaszt ültették le, de könnyen megtörténhet, hogy még az év vége előtt keresnek egy nevesebb edzőt.

GRÚZIA

Öt évvel ezelőtt leült a válogatott kispadjára Temur Kecbaja, s öt éven át vezette a grúz nemzeti együttest, a lengyelek elleni 0:4 után azonban úgy döntött, benyújtja lemondását. A mandátumon elég csúnyán ért véget e miatt a vereség miatt. Mostantól szurkolóként támogatom majd a grúz válogatottat” – mondta Kecbaja az UEFA honlapjának. Távozása nem meglepő, hiszen a válogatott az írektől, a skótoktól és a lengyelektől is kikapott, és csak Gibraltárt győzte le.

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Hiába kérte meg a Bosznia-hercegovinai Labdarúgó-szövetség Safet Sušićot, hogy önként távozzon a válogatott éléről, a szakember ezt nem volt hajlandó megtenni, így a trénert kirúgták. A szövetségi kapitánynak a gyenge Európa-bajnoki selejtezős rajt miatt kellett mennie az izraeliektől vasárnap elszenvedett 3:0-s vereséget követően. A bosnyák válogatott, amely az ő vezetésével vett részt a vb-n, a 2016-os Eb kvalifikációs sorozatában négy mérkőzésen mindössze két pontot szerzett (Zenicán kikapott Ciprustól, ugyanitt döntetlent játszott Belgiummal), ezzel az ötödik helyen áll a B csoportban. Sušić 2009-ben vette át a válogatott irányítását. Csapata a 2010-es világbajnokság és a 2012-es Eb pótselejtezőjében még alulmaradt a portugálokkal szemben, az idei vb-re viszont már kijutott. Brazíliában két vereséggel és egy győzelemmel a csoportkört követően búcsúzott története első vb-jén. Sušić a menesztése után elmondta, hogy korábban már az azerbajdzsáni szövetség hívta szövetségi kapitánynak, valamint a török Galatasaray is megkereste, sőt szerdán azt nyilatkozta, hogy szívesen lenne szerb szövetségi kapitány is. A hírek szerint Sušić utódja Vahid Halilhodžić, Amar Osim, Dušan Bajević, Robert Prosinečki (aki már jelezte is, vállalja a feladatot), Mehmed Baždarević vagy Faruk Hadžibegić lehet, de az is megtörténhet, hogy a bosnyák válogatott kispadján először ül majd külföldi edző.

BULGÁRIA

Mindenki – még maga a leginkább érintett Ljuboszlav Penev is – biztosra veszi, hogy a máltaiak elleni hazai döntetlent követően személycsere lesz a bolgár labdarúgó-válogatott élén. A nemzeti csapatot 2011 óta irányító szakember már októberben a támadások kereszttüzébe került, miután Horvátországtól és Norvégiától is kikapott együttese Eb-selejtezőn. Október végén a bolgár szövetség végrehajtó bizottsága még bizalmat szavazott neki, a helyi média egybehangzó információi szerint viszont most már távoznia kell. A bizottság egyik tagja, a Ludogorec-tulajdonos Kiril Domuscsijev az 1:1-es döntetlennel záruló, Málta elleni hazai meccset követően egyértelműen Penevet tette felelőssé az újabb kudarcért, hangsúlyozva, hogy már októberben is a kapitány menesztésére szavazott. Maga Penev szintén azt sugallta a mérkőzés után, hogy nem marad már sokáig a posztján, kiemelve: komoly változások várhatóak a szövetség mai ülésén. A bolgárok csoportjukban négy forduló után négy ponttal a negyedik helyen állnak, hat ponttal elmaradva a horvát és az olasz együttestől és öttel a norvégoktól.