2024. július 19., péntek

A végén csattant a felső léc!

Szerdán este Pireuszban a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City mérte össze erejét az Európa-liga-címvédő Sevillával az Európai Szuperkupáért. Bátran egymásnak estek a csapatok, az első lövést ugyan a spanyolok adták le, ám az angolok a várakozásoknak megfelelően gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést. Cole Palmer és Jack Grealish lövései, valamint Nathan Aké fejese komolyan megdolgoztatta Jaszin Bunut, a Sevilla hálóőrét. Az elő húsz percben védéseivel ő tartotta életben csapatát, majd szinte a semmiből, egy ellentámadás végén Juszuf En-Neisziri két védőjét lerázva a City kapujába fejelte a labdát. A bekapott gól igencsak megfogta a manchesterieket, akik bár a szünetig irányították a játékot – több mint 70 százalékban náluk volt a labda –, ám fölényük meddőnek bizonyult, a Sevilla tizenhatosához érve ugyanis tanácstalanság lett úrrá Josep Guardiola tanítványain. A második félidő elején a City zavaradottsága még nagyobb lett. A spanyolok több veszélyes kontrát vezettek, és ha En-Neisziri kicsit higgadtabb a befejezéseknél, könnyen el is dönthette volna a találkozót. A kimaradt lehetőségek ezúttal is megbosszulták magukat, mert Rodri beadását követően Palmer közeli fejessel kiegyenlített. Gyorsan visszavehette volna a vezetést a Sevilla, ám En-Neisziri ezúttal is elhibázta a kiváló gólszerzési lehetőséget. A találkozó utolsó harmada egyértelműen az angoloké volt, ám ennek ellenére nem tudták megszerezni a győztes találatot. Következhetett a büntetőpárbaj, amelynek első négy sorozatában mindenki betalált. Az ötödik körben Kyle Walker, ha üggyel-bajjal is, de eredményes tudott lenni, Nemanja Gudelj nagy erejű lövése viszont a felső lécen csattant. Hibája azt jelentette, hogy a Manchester City története során először megnyerte az Európai Szuperkupát.
Európai Szuperkupa döntő: Manchester City–Sevilla 1:1, büntetőkkel 5:4 

De Bruyne hónapokra kidőlt

Várhatóan három-négy hónapig Kevin De Bruyne nélkül kénytelen futballozni a Manchester City. A 32 éves belga válogatott középpályás a múlt pénteken a Burnley elleni bajnoki idénynyitón sérült meg, a már ki is hagyta a Szuperkupát. Guardiola bejelentése alapján súlyos a sérülés, így a vártnál hosszabb kihagyás vár a játékosra. „Műtét vagy nem műtét, erről kell döntenünk, de mindenképpen néhány hónapig partvonalon kívül lesz. A döntés néhány napon belül megszületik, a felépülése pedig három-négy hónapig tarthat” – fogalmazott a spanyol.

Neymar is Szaúd-Arábiába szerződött!

Kedden bejelentette Neymar szerződtetését a szaúdi bajnokságban szereplő al-Hilal labdarúgócsapata. Bár az arab klub nem hozta nyilvánosságra az átigazolás részleteit, sajtóértesülések szerint – a bónuszokat nem számítva – 90 millió euró körüli összegért szerezte meg a brazil válogatott csatárt a PSG-től. A 31 éves játékosért pályafutása során így már 369 milliót fizettek a klubváltásai során, ez pedig új csúcs a sportágban, az eddigi rekorder a belga Romelu Lukaku volt. Az olimpiai bajnok játékos 2017 óta futballozott a francia fővárosban, ahová a Barcelonától igazolt világrekordot jelentő 222 millió euróért. A PSG színeiben 173 mérkőzésen 118-szor volt eredményes, a csapattal többek között öt bajnoki cím részese volt és 2020-ban döntőig jutott a BL-ben. A legrangosabb európai kupasorozatban még a Barcelona színeiben ért a csúcsra, de karrierje kezdetén a Santos együttesével a dél-amerikai Libertadores Kupát is a magasba emelhette.

Nyitókép: A City ünneplő csapata (Beta/AP)