2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS – EURO 2016

A sztárok pihenésre használják a válogatottat?!

Dragan Stojković szerint nincs vezéregyéniség a csapatban – Ljubinko Drulović: Portugália félgőzzel is nyert

A világ legjobb labdarúgóklubjaiban meghatározó szerepet töltenek be a szerb labdarúgók, a válogatott játéka azonban ötlettelen, szürke, az eredményességről pedig talán jobb nem is beszélni, hiszen négy fordulóval az Eb-selejtező vége előtt Szerbia egy ponttal a csoport negyedik helyén szerénykedik.

A szerbiai közvélemény egyre rosszabbul viseli, hogy a külföldi klubokban hétről hétre remek teljesítményt nyújtó játékosok legutóbb 2010-ben szerepeltek nagy tornán, azóta egy kontinens- és egy világbajnokságot is rendeztek nélkülük, s úgy tűnik, a 24 csapatos, 2016-os franciaországi Eb-re sem sikerül kijutniuk. A szerb tájékoztatási eszközökben az elmúlt pár napban nagyon sok írás jelent meg, amelyek arról szólnak, hogy a sztárjátékosok pihenésre használják a válogatottprogramot.

A portugálok elleni 2:1-es vereség után megszólalt Dragan Stojković – Piksi, a Crvena zvezda legendája, Radomir Antić, akinek az irányítása alatt a szerb válogatott kiharcolta a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon való részvételt, valamint Ljubinko Drulović is, aki a szerb utánpótlás-válogatottal Európa-bajnoki címet szerzett.

Stojković szerint a szerb játékosokon nem lehetett látni az akarást.

„Vagy rosszul irányítják a válogatottat, vagy a felállás nem megfelelő, vagy túlságosan védekező taktikát alkalmaznak” – ezt a három dolgot jelölte meg Piksi, amikor a Večernje novosti újságírója arról kérdezte, hogy mi lehet a magyarázat a szerb válogatott gyenge teljesítményére. Stojković elmondta, több edzővel is beszélt, és senki nem hiszi el, hogy a rendelkezésre álló játékosokból Szerbia nem tud egy ütőképes válogatottat összeállítani. „A játékkal is gond van, de a mérkőzések előtti felkészüléssel is” – nyilatkozta Stojković, aki hozzátette, számára hihetetlen az a tény is, hogy a válogatottban két védő, Kolarov és Ivanović számítanak a pályán vezéregyéniségnek. „A szerb válogatottnak olyan vezéregyéniségre van szüksége, aki a középpályán játszik, aki irányítja a játékot, s aki a különbséget jelenti majd egy gyengébb csapat ellen, amikor a labdát a csatárokhoz kell eljuttatni, amikor egy jó akciót kell kidolgozni. Ljajić lehetne ez, neki azonban még sokat kell dolgoznia, vagyis nincs vezéregyéniségünk.”

Szerbiában senki nem akarja kimondani, hol van a hiba

Radomir Antić szerint az is óriási gond, hogy Szerbiában a szakma nem keresi a választ arra a kérdésre, hogy miért szerepel rosszul a válogatott.

„Megnéztem a Hollandia–Törökország, a Grúzia–Németország és a Spanyolország–Ukrajna mérkőzéseket: valamennyi találkozó után az emberek a gyenge játék miértjeire keresték a magyarázatot, míg Szerbiában senki nem akarja kimondani, hol van a hiba” – mondta Antić, aki szerint a szerb labdarúgásra a bolyongás jellemző. „Szerződtették Dick Advocaatot, s miután ő kudarcot vallott, volt néhány lemondás, kinevezés, de ez mind csak arra volt jó, hogy a legtöbben elfelejtsék, Dánia Belgrádban hogyan tette helyre Szerbiát. Hogy lehet az, hogy Szerbiában még most sem tették közzé a 2014-es világbajnokság mérkőzéseinek szakmai elemzését?!” – nyilatkozta a Barcelona és a Real Madrid korábbi trénere, aki közölte, esze ágában sincs visszatérni Szerbiába.

Drulović öt pontja

Hogy Szerbia milyen produkcióval rukkolt elő Lisszabonban, arról Ljubinko Drulović nyilatkozata árulkodik leginkább: a Sporting és a Benfica korábbi sztárja szerint Portugália félgőzzel is legyőzte a szerb válogatottat. Drulović, aki Advocaat előtt megbízott szövetségi kapitányként a felnőttválogatottat is irányította, öt pontban foglalta össze a vasárnap esti hibákat:

1. Basta és Tadić hibája – a védő, ahelyett hogy Stojkovićnak gurította volna haza a labdát, szöglettel ajándékozta meg a vendéglátókat, amely után a portugálok megszerezték a vezetést. 1:1-nél pedig Tadićnak kellett volna becsúsznia Moutinho átadásába, mert így megakadályozta volna, hogy a labda eljusson a gólszerző Coentrãóig.

2. Elaludt a védelem – a 10. percben Nastasić és Ivanović megengedték, hogy Carvalho befusson az üres területre, és felugrás nélkül gólt fejeljen.

3. A középpálya lassúsága – Matićot leszámítva, aki azon a mérkőzésen is bizonyította klasszisát, a többiek lassúak voltak, és megengedték a portugáloknak, hogy időben lezárják a 16-osuk előtti területet.

4. Az agresszivitás hiánya – egy olyan tétmérkőzésen, amilyen ez is volt, a játékosoknak sokkal agresszívabbak kell lenniük. Szerbia nem tudta kihasználni, hogy a portugálok sem játszottak jól, s azt sem, hogy Nani és Danny nem is törődött a védekezéssel.

5. Mitrović árválkodása – a fiatal középcsatárnak nagyon jó a fejjátéka, de hogy érvényesüljön, kellenek a beadások. Kolarov követte a támadásokat, de Mitrovićnak egy félhelyzete adódott az egész mérkőzésen, igaz, ez egyben Bruno Alvest is dicséri, aki nagyon jól helyezkedik, és jól fejel.