2024. július 19., péntek

Gólgazdag döntetlen Glasgow-ban

Izgalmasan alakult a Glasgow Rangers–PSV BL-selejtező. Az első játékrészben a hollandok játszottak fölényben, gólt azonban a szünet előtt Abdallah Simának köszönhetően a skót csapat szerzett. Bő egy órányi játékost követően a vendégek Ibrahim Sangaré találatával egyenlítettek. Ekkor a Glasgow támadóbb formációra váltott, és Rabbi Matondo révén ismételten előnybe került. A hazaiak öröme azonban korainak bizonyult, mivel Luuk de Jong néhány perccel később kiegyenlített, így a továbbjutásról egy hét múlva Hollandiában születik döntés. A Raków nem mindennapi kapushiba miatt már az első tíz percben hátrányba került a Köbenhavnnal szemben. A lengyelek ugyan az első félidő hajrájában kiegyenlítettek, ám videóelemezés után a találatot érvénytelenítették. A második játékrészben a dánok tudatosan lassították a játékot, és rutinosan őrizték meg előnyüket. Jól kezdett az Antwerpen az AEK elleni hazai találkozón, sőt, Vincent Jansen góljával a belgák előnybe is kerültek. Ezt követően viszont a görögök dolgoztak ki több helyzetet, ám azokat nem tudták értékesíteni. A második félidő elején Jelle Bataille felesleges és durva szabálytalanságát követően az Antwerpen emberhátrányba került, ám a vendégek létszámbeli fölényüket sem tudták gólra váltani. Ennek ellenére a párharc továbbra is nyitott, és parázs visszavágóra számíthatunk Athénben.

Bajnokok Ligája-selejtezők 4. forduló: Antwerpen–AEK Athén 1:0, Glasgow Rangers–PSV 2:2, Rakow–Köbenhavn 0:1.

Nem várnak könnyű mérkőzések az alacsonyabb kupák selejtezőiben állva maradt magyar és szerb csapatokra. A Ferencváros ugyan papíron még idegenben is esélyesnek számít a litván Žalgirisszel szemben, ám a közelmúlt megmutatta, hogy a zöld-fehérek igencsak ingadozó formában játszanak. A Klaksvík és a Puskás Akadémia elleni teljesítmények megismétlése az őszi kupaszerepléstől való búcsút jelentenék. A Partizannak sokkal nehezebb dolga lesz Dániában a Nordsjaelland otthonában. A Fradihoz hasonlóan a fekete-fehérek formája is ingadozó, ma azonban a legjobb teljesítményükre lesz szükségük ahhoz, hogy ne kerüljenek hátrányba. Az Európa-liga-selejtezőibe csak most bekapcsolódó Čukarički van a legnehezebb helyzetben, hiszen a Genket búcsúsztató Olimpiakosz otthonába kellene helyt állnia. A második számú kupasorozatban érdemes figyelni a Ferencvárost korábban búcsúztató Klaksvíkra, amely a Sheriff Tiraspollal küzd meg, és izgalmasnak ígérkezik a zágrábi Dinamo és a prágai Sparta párharca is. A Konferencia Ligában pedig sokan érdeklődéssel várják, hogy a nagy ligákból bekapcsolódó csapatok, a Fiorentina, a Frankfurt és a Lille hogyan szerepelnek majd.

Európa-liga-selejtezők, 4. forduló: Dinamo (Z)–Sparta (P), Hacken–Aberdeen, Slavia (P)–Luhanszk, Ludogorec–Ajax, Olimpija–Qarabag, Saint-Gilloise–Lugano, Slovan–Arisz, Klaksvík–Sheriff, LASK–Zrinjski, Olimpiakosz Pireusz–Čukarički. Konferencia Liga-selejtezők, 4. forduló, érdekesebb párharcok: Žalgiris–Ferencváros, Nordsjaelland–Partizan, Dinamo (K)–Besiktas, Rapid–Fiorentina, Levszki (Sz)–Frankfurt, Lille–Rijeka.

EB-SELEJTEZŐ
Erős szerb keret

Dragan Stojković szerb szövetségi kapitány kedden kijelölte a szeptemberi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésekre válogatottja 31 fős bő keretét, melyet jövő pénteken szűkíteni fog. A szerb válogatott szeptember 7-én a magyar válogatottat fogadja zárt kapus mérkőzésen, majd három nappal később Litvániába látogat.

A szerb labdarúgó válogatott bő kerete, kapusok: Vanja Milinković-Savić (Torino), Predrag Rajković (Mallorca), Đorđe Petrović (New England), Boris Radunović (Cagliari). Védők: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Eraković (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Miloš Veljković (Werder), Erhan Masović (Bochum), Strahinja Pavlović (Salzburg), Srđan Babić (Spartak), Aleksa Terzić (Salzburg), Filip Mladenović (Panathinaikosz). Középpályások: Andrija Živković (PAOK), Mijat Gaćinović (AEK), Saša Lukić (Fulham), Nemanja Radonjić (Torino), Nemanja Maksimović (Getafe), Uroš Račić (Sassuolo), Ivan Ilić (Torino), Marko Grujić (Porto), Filip Kostić (Juventus), Dušan Tadić (Fenerbahçe), Lazar Samardžić (Udinese), Stefan Mitrović (Crvena zvezda), Sergej Milinković-Savić (al-Hilal), Filip Đuričić (Panathinaikosz). Csatárok: Aleksandar Mitrović (al-Hilal), Dušan Vlahović (Juventus), Luka Jović (Fiorentina), Petar Ratkov (Salzburg). 

Guardilo hátműtétje

Sürgősségi hátműtéten esett át Josep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője, s emiatt legalább két mérkőzést kénytelen kihagyni. Az 52 éves spanyol már egy ideje súlyos hátfájásoktól szenvedett, ezért úgy döntött, hogy Barcelonában kés alá fekszik. Az operáció sikeres volt. Amíg Guardiola nem tud a City rendelkezésére állni, addig segítője, Juanma Lillo irányítja a csapatot. A válogatott szünet után szeptember 16-án lép pályára a gárda a West Ham United otthonában, akkor már várhatóan ismét Guardiolával a kispadon. 

Nyitókép: De Jong egyenlítő gólja Glasgow-ban (Beta/AP)