2024. július 19., péntek

Kiütések

Gyakorlatilag már az első találkozót követően eldőlt, hogy ősszel a Ferencváros a Konferencia Liga csoportkörében szerepel majd, hiszen Litvániában kiütéses győzelmet aratott a Žalgiris felett. Adama Traoré az első félidőben kihasználta az ellenfél védelmének hibáját, és vezetést szerzett a magyar bajnoknak, amely a helyzetek jobb kihasználása esetén már az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást. Azért Dibusz Dénes sem unatkozott, a litvánok többször is tesztelték reflexeit, ám a hálóőr valamennyi esetben védeni tudott. A második játékrész elején Varga Barnabás is betalált a hazai kapuba, ám videóelemzés után a gólt les miatt elvették. Nem sokkal később Varga mégis feliratkozott az eredményjelző táblára, ugyanis értékesített egy jogos büntetőt, majd pont az ő helyére becserélt Aleksandar Pešić lőtte a pestiek harmadik találatát. A hajrában a Fradi sikerét Traoré tette kiütésessé. Ugyanakkor nyugodtan kijelenthető, hogy a Partizan búcsút vehet az őszi kupaszerepléstől, hiszen a dán Nordsjaelland otthonában szenvedett katasztrofális, ötgólos vereséget. Felemásan szerepeltek a Konferencia Ligába bekapcsolódó nagy csapatok: a Lille ugyan legyőzte a Rijekát, ám a Fiorentina vereséget szenvedett Bécsben, a Lisztes Krisztiánnal is szóba hozott Frankfurt pedig döntetlent ért el Szófiában.
Az Európa-liga-selejtezőjében a Čukarički közel járt ahhoz, hogy a Partizanhoz hasonlóan megsemmisítő vereséget szenvedjen, ám szerencséjére az Olimpiakosz a második félidőben már nem játszott teljes erőbedobással. Ezt kihasználva, Igor Miladinović a játékvezetői ráadásban megszerezte a belgrádiak becsületgólját, ami nagyon halvány reményt még nyújt a visszavágóra. A zágrábi Dinamo kényelmes előnybe került a prágai Spartával szemben, a Klaksvík pedig döntetlent játszott hazai pályán a Sheriff Tiraspollal.
Európa-liga-selejtezők 4. forduló: Hacken–Aberdeen 2:2, Slavia (P)–Luhanszk 2:0, Dinamo (Z)–Sparta (P) 3:1, Ludogorec–Ajax 1:4, Ljubljana–Qarabag 0:2, Royale Union–Lugano 2:0, Slovan–Arisz 2:1, Klaksvík–Sheriff Tiraspol 1:1, LASK–Zrinjski 2:1, Olimpiakosz–Čukarički 3:1.
Konferencia Liga-selejtezők, 4. forduló, érdekesebb párharcok: Žalgiris–Ferencváros 0:4, Nordsjaelland–Partizan 5:0, Dinamo (K)–Besiktas 2:3, Rapid–Fioerentina 1:0, Levszki (Sz)–Frankfurt 1:1, Lille–Rijeka 2:1, 

Elhunyt a korábbi MLSZ-elnök

Kilencvenéves korában elhunyt Benkő László, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) korábbi elnöke. Szülővárosa, a Hódmezővásárhely csapatában futballozott, majd az Aranycsapat gerincét adó Honvédhoz került, de egy súlyos térdsérülés lezárta a karrierjét. Később sportvezetőként tért vissza a futballhoz, 1985-ben az akkor kiemelkedően az ország legjobbjának számító katonacsapat élére hívták, ő lett a labdarúgó-szakosztály vezetője. Benkő 1994-ig töltötte be ezt a tisztséget, irányításához így a klubtörténet egyik legsikeresebb időszaka fűződik. Az egyik kezdeményezője volt annak, hogy a Kispest-Honvéd önállósodott, s levált a Honvédelmi Minisztériumról. Benkő 1994-ben megpályázta az MLSZ elnöki posztját, melyet az amatőr klubok támogatásával nyert el. Újat hozott modern, a racionalitásra törekvő szemléletével, még az sem vetette vissza, hogy néhány elképzelése sokak érdekét sértette. Az ő érájában csökkent például az elnökség létszáma 47-ről 15 főre. Nem segítette munkálkodását, hogy az akkori politikai elittel nézeteltérése támadt. Kétéves vezetése során fejlődésnek indult a hazai futball, az olimpiai válogatott például 24 év után ismét kijutott az ötkarikás játékokra, igaz, az atlantai tornán már nem volt MLSZ-elnök, mert maga kezdeményezte a leváltását. 

Nyitókép: Még a csoda is kevés lenne a belgrádiaknak a visszavágón… (Fotó: Beta/AP)