2024. október 7., hétfő

Kerékpárral jártak a meccsekre...

LABDARÚGÁS – ZENTA
A Partizan, a Žitopromet és a Kristal csapata (Gergely József felvétele)

Az idén kicsit később, nem tavasszal, hanem nyár elején szervezte meg Kovács Gyula–Gyufi az egykori zentai csapatok, a Žitopromet és a Kristal mérkőzését, azzal, hogy az idén az 1958-ban alakult Partizan is csatlakozott hozzájuk. A Partizanról annyit kell tudni, hogy három éven át játszott a Munkássportjátékok Ligájában. A volt 6. kerület pályáján játszották a mérkőzéseiket, s a munkásosztályhoz tartozó környékbeli fiatalok és idősek alkották a csapatot. Az első hivatalos meccsük 1961. szeptember 23-án volt, amikor 4:3-ra győzték le a Žitopromet együttesét. A csapat tagjai legtöbbször kerékpárral mentek a mérkőzésekre, és még a 30 kilométerre levő Gyálára is elbicikliztek. Amikor a ligában játszottak, akkor vagy a Zenta előtt léptek pályára, vagy a segédpályán fogadták az ellenfeleket. A klub edzői Nagy Mélykúti Lajos, Vörös László, Borbély Dezső, Kablár Branko, Heinrich Sándor, Zsárkov Vilmos, Borbély Dezső és Gvozdenović Tošo voltak. A klub mindenese Fodor Illés volt, akinek a halála a klub megszűnéséhez vezetett 1971-ben, s ezért is nagy szó, hogy az egykori játékosok megjelentek ezen a revümeccsen, hiszen valamennyien 65 év felettiek.

Mucsi Ferenc 10 évig volt a Partizan csapatkapitánya, és az idén ő vette a fáradságot, hogy összeszedje a régi játékosokat: akadt olyan, aki Szabadkáról, s olyan is, aki Óbecséről érkezett. A Partizan csapata a pénteki revümeccsen: Mucsi Ferenc, Vámos Károly, Sétáló Nándor, Balla Sándor, Takács Péter, Tandari László, Szabó József, Nagy Károly, Horvát László, Horvát János, Bakás László, Andruskó László, Gábor József, Túri János, Sziveri István, Hajdú Zoltán. A pénteken pályára lépő 15 játékos éveinek összege 901...

A torna rangadóját a Žitopromet és a Kristal csapata játszotta, a találkozó 2:2-es eredménnyel (góllövők: Sóti és Szabó Ledenyi, illetve Gyurcsik és Györe) ért véget. A Partizan játékosainak a legfontosabb a részvétel volt, s ellenük mindkét csapat csak tíz percet játszott. A jobb gólkülönbségének köszönhetően az idei tornát a Kristal csapata nyerte.

A revümeccsek után a résztvevők a II. helyi közösségben folytatták a barátkozást és az anekdotázást, és Bozsó Imre mesterszakácsnak, a Žitopromet egykori balszélsőjének köszönhetően finom falatokat fogyaszthattak, miközben a talpalávalót a VasGöblös kettős húzta. A torna két legidősebb résztvevője, a 68 éves Túri János és a vele egyidős Szabó József külön ajándékban részesült. A szervezők külön köszönetet mondanak az Árok pékségnek, amely a rendezvény főtámogatója volt.