2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fojtogatás és huhogás

Akadt dolga bőven a fegyelmi bizottságnak a 22. forduló után

Egy pillanatig nem lehet unatkozni a magyar labdarúgó NB I-ben, igaz a hétvégi, 22. forduló nem a pályán mutatott játék miatt vált érdekessé. Pedig ott is történtek meglepő dolgok, elég csak a Videoton diósgyőri botlására gondolni.

A fehérváriak az első három mérkőzésen 14 gólt rúgtak, egyet sem kaptak, könnyedén begyűjtöttek kilenc pontot, ám ezúttal az első félidőben teljesen lejátszották őket a pályáról. Rudolf Gergely szenzációsan futballozott, a montenegrói válogatott Mladen Božović kapust alaposan meglepve Fernando sarokkal szerzett gólt, és a hazaiak 20 perc alatt 2:0-ra vezettek. A második félidőben változott a játék képe, a zentai Nemanja Nikolić előbb szépített, majd egyenlíthetett is volna, de gyatra tizenegyesét kivédte a hazai kapus.

A 2:1-es vereség azt jelentette, hogy a Pécsen 2:0-s győzelmet arató Győr előnye 15 pontra nőtt, ha Pintér Attila csapata vasárnap hazai pályán legyőzné a fehérváriakat, a 18 pont (persze nem elfeledve a hatpontos hátránnyal második, de jóval rapszodikusabb MTK-t) gyakorlatilag bajnoki címet jelentene.

A csattanó azonban még váratott magára: a diósgyőri mérkőzés hajrájában egy tömegjelenet során Szabó Zsolt játékvezető eltolta a tömegből Juhász Rolandot, keze félig a válogatott védő vállán, félig a nyakán nyugodott. A Nemzeti Sport tudósításában ezt fojtogatásnak minősítette, a Videoton pedig erre hivatkozva MLSZ-kivizsgálást kért.

Lehet játszani a szavakkal (a közvéleményt amúgy is jól lehet manipulálni néhány bulvárkifejezéssel), de egy átlagember számára a fojtogatás azt jelenti, hogy valaki két kézzel a másik nyakának esve megpróbálja kiszorítani belőle a szuszt. Itt nem ez történt, az MLSZ pedig egy „semmilyen értelemben nem nevezhető fojtogatásnak”kitétellel lezárta az ügyet. Reméljük, hogy esetről nyilatkozni nem akaró Juhász nyakán sem maradtak maradandó nyomok.

A Ferencváros is elvesztette eddigi lendületét, az idén már három győzelemmel rendelkező csapat Szombathelyen játszott gól nélküli döntetlent. Lehet, emiatt akadt ki Ricardo Moniz, aki teljesen kiakadt a hazai szurkolók viselkedésére. „Legközelebb levonulunk a pályáról, ha huhogás lesz” – fenyegetőzött a holland edző, aki biztosan nem hallott még arról az 1995-ös BL-meccsről, ahol a ferencvárosi drukkerek az Ajax-sztárokat kísérték folyamatos majomhangokkal.

Az MLSZ egy hete vezette be új, háromlépcsős szabályát, ami rasszista, diszkriminatív bekiabálások esetén a mérkőzés megszakítását, felfüggesztését, beszüntetését írja elő. Ezúttal ez nem történt meg, de mindkét klub 400 ezer forintos büntetést kapott. Az indoklás szerint azért, mert „a mérkőzés közben, a 62. percében kb. 10–20 fő 6 másodpercig, a 64. percben szurkolók egy kisebb csoportja nem jól hallhatóan kb. 3 másodpercig, a 67. percben 2 másodpercig, a 91. percben kb. 22 másodpercig jól hallhatóan huhogott.”

A Paks se képes kilábalni a hullámvölgyből, pedig az Újpest elleni idegenbeli 6:0-s siker után Tomislav Sivić úgy nyilatkozott a Magyar Szónak, megpróbált rendet tenni a fejekben, hogy a földön járjanak a fiúk, mert veszélyes lehet a túlzott mámorosság. Nem sikerült a rendcsinálás, mert a csapat azóta nem nyert, egy vereség mellett három döntetlen a mérleg, nem bírt többek között a harmatgyenge és minden bizonnyal kieső Eger és Siófok együtteseivel sem.

A Debrecennek se igazán megy a játék, a címvédő lassan a dobogótól is távol kerül, de szombaton az Eger ellen hazai pályán kötelező nyernie. Ugyanez vonatkozik a Fradira is, a Puskás-stadionba ugyanis a Siófok látogat.

A 23. FORDULÓ PROGRAMJA

Április 12., péntek: Kaposvár–Honvéd (17 óra), Paks–Diósgyőr (19 óra)

Április 13., szombat: Debrecen–Eger (14 óra), MTK–Haladás (16 óra), Pécs–Pápa (16 óra), Ferencváros–Siófok (18.30)

Április 14., vasárnap: Győr–Videoton (16.30), Kecskemét–Újpest (18.30)