2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Lázár és a lázálom

Diósgyőrben egy éve egy Siófok elleni vereség után váltottak edzőt

Megérkezett az igazi tavasz, így a magyar labdarúgó-bajnokság élvonalában majdnem az összes, hóhelyzet miatt elmaradt mérkőzést sikerült bepótolni. Kedden két olyan mérkőzést is játszottak, ami megkavarta kicsit az állóvizet: a Ferencváros a Budapest Honvéd vendégeként kapott ki 1:0-ra, míg a Diósgyőrt a harmatgyenge Siófok lemosta a pályáról.

Pedig a Fradi nagy lehetőség előtt állt, hiszen győzelemmel megelőzhette volna a Videotont, és a 3. helyre léphetett volna előre. Ehhez képest nem játszott jól, és a mérkőzés után Ricardo Moniz is csak értetlenkedett, miért volt ennyire pontatlan és dekoncentrált a csapat.

– Lassan járattuk a labdát, nem volt az igazi a koncentrációnk, a kilencvenkilenc százalék nem elég. A kispestiek vártak arra a pillanatra, hogy megbüntessenek minket, ahogy ősszel is, és most újra ők voltak a sikeresebbek. Lehet, hogy eddig sokan túlértékelték a csapatunkat, most a nagy csapatok ellen majd kiderül, mire vagyunk képesek – nyilatkozta a holland szakvezető.

A Diósgyőr az NB I. egyik nagy talánya, hiszen a rendezett anyagi háttér, a komoly szurkolói bázis és a válogatott játékosok szerződtetése ellenére képtelen megbízható futballal előrukkolni. Tavasszal ugyan fantasztikus mérkőzésen 2:1-re legyőzte a Videotont, de emellett mindössze egy sikerre futotta, a kieső helyen szerénykedő Eger ellen. Győrben ki lehet kapni, de a Haladás elleni hazai döntetlen és a paksi vereség már borzolta a fanatikusok idegeit.

Aztán kedden jött az elmaradt siófoki mérkőzésen a lázálom: a 22 forduló alatt mindössze tíz pontot gyűjtő hazaiak lefutballozták a gyámoltalanul játszó diósgyőrieket. A 3:0-s vereség után Szentes Lázár vezetőedző nem is tudott a riporterre figyelni, a televíziós felvételen jól hallható volt, ahogy egy szurkoló azt üzente neki: „Lázár, ne magyarázd meg, kinn megvárunk!”

Szentes még Debrecen-edzőként egyszer az Üllői úton már kapott verést, míg Diósgyőrben a szurkolók nehezen bocsátották meg neki, hogy egy éve – pont egy Siófok elleni vereség után – még szakmai igazgatóként kirúgta azt a Benczés Miklóst, aki most a felcsúti Puskás Akadémiával feljutásra áll a másodosztályban. Ha van egy kis önkritikája, akkor most felmenti saját magát is.

A diósgyőri szurkolók örömujjongásban törnének ki, az biztos, a hivatalos honlapon a kommentelők már Lúzer Lázárként emlegetik, és a leggyengébb láncszemnek titulálják. De megmosolyogtató az egyik hozzászóló gyorselemzése is néhány játékosról: „Fernando: kispályán 10 percig nagy király lenne, lajhár. Seydi: távolugrónak vagy gátfutónak biztos jó lenne. Rudolf: túlsztárolt, zselézett partiarc. Gosztonyi: Alibi focista.”

És akkor még ott lebeg Damoklesz kardja Leisztinger Tamás klubtulajdonos felett is, akiről négy üzletember egy újbudai ingatlanügy kapcsán azt vallotta, megfenyegette őket, ha nem adják el a vállalkozásukat.

A hétvégén a Diósgyőr a Ferencvárost fogadja, és akár Szentes marad az edző, akár új szakember jön, a párharc komoly csatát és lehet, idei nézőcsúcsot is ígér. Ha a DVTK nem nyer, végleg lemondhat az eredetileg kitűzött nemzetközi kupaszereplésről, de a Fradinak is kell a három pont, ha a dobogón szeretne végezni.

A címvédő Debrecen az Eger legyőzése után Szombathelyen lép fel – látva a Haladás stabil hazai teljesítményét, nagyon fel kell kötni a gatyát a Loki játékosainak. A Videotonnak elméletileg nem jelenthet gondot otthon a Paks, a Győrnek pedig arra kell vigyáznia, hogy ne kapjon gólt Pápán, a hazaiak ugyanis az elmúlt nyolc forduló során hatszor kikaptak, de ha betaláltak az ellenfél kapujába, akkor nyertek.

A 24. forduló programja

Április 19., péntek: Siófok–MTK (17 óra), Újpest–Pécs (19 óra)

Április 20., szombat: Honvéd–Kecskemét (14 óra), Eger–Kaposvár (16 óra), Videoton–Paks (16 óra), Pápa–Győr (18.30)

Április 21., vasárnap: Diósgyőr–Ferencváros (16.30), Haladás–Debrecen (18.30)