2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Tisztelik a Realt, de nem félnek tőle

Klopp már korábban tudta, hogy Götze a Bayernben folytatja

A jelenlegi forma alapján kiegyensúlyozott küzdelmet és egyenlő erők összecsapását ígéri a Bajnokok Ligája elődöntős párharcának mai első találkozója, amelyen a Real Madrid a Borussia Dortmund vendégeként lép pályára.

A német csapat a bajnoki címvédésről már hetekkel ezelőtt lecsúszott, második helye – és ezzel a következő szezonbeli BL-szereplése – ugyanakkor nincs veszélyben. A spanyol gárda hasonló cipőben jár, mert bár matematikai esélye még van beérni a Primera Divisiónban élen álló, ősi rivális Barcelonát, a 13 pontos különbség behozhatatlannak tűnik a hátralévő hat fordulóban. Ennek megfelelően mindkét együttesnek az idei BL-szereplés és a döntőbe jutás, illetve a sorozat megnyerése az elsődleges célja. A Real kerete valamivel erősebbnek tűnik, a mostani forma alapján azonban valószínűsíthető, hogy a Borussia fel tud nőni riválisához, és méltó ellenfele lesz a José Mourinho vezette spanyol sztárcsapatnak.

A Dortmund legutóbb tíz éve kapott ki a Real Madridtól (1:2 idegenben a BL-nyolcaddöntőben). A mostani BL-kiírásban egy csoportban küzdött a két együttes, és a hazai pályán elért győzelem (2:1) után Madridban döntetlent (2:2) játszott Jürgen Klopp legénysége a királyi gárda ellen. Ennek tudatában joggal jelentette ki Hans-Joachim Watzke, a BVB elnöke: tiszteljük a Realt, de csöppet sem félünk tőle. A Borussia hazai pályán meggyőző mérleggel rendelkezik: a jelenlegi BL-szezonban mind az öt hazai meccsét megnyerte, tíz szerzett gól mellett csupán hármat kapott.

A Madrid Mourinho irányítása alatt 17 BL-találkozót játszott eddig idegenben, s csak hármat veszített el, ezek közül kettőt éppen Németországban. A Dortmund története során harmadszor szerepel a BL elődöntőjében, a korábbi két fellépése közül egy alkalommal sikerült eljutnia a döntőig, s akkor, az 1996/1997-es kiírásban meg is nyerte a sorozatot. A Real jóval tapasztaltabb a végjátékokat tekintve, ez lesz a – rekordot jelentő – 24. elődöntős fellépése a korábban 9 alkalommal BL-, illetve BEK-győztes spanyol gárdának. A vezetőedzők szempontjából egyértelműen Mourinho felé billen a mérleg nyelve a tapasztalatot tekintve: a portugál sztártréner pályafutása során hat elődöntős párharcot vívott meg a BL-ben, s amikor bejutott a fináléba aktuális csapatával, akkor el is hódította a trófeát. Klopp először vezetheti együttesét a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében.

Talán véletlen, talán nem, a német sajtó éppen tegnap, egy nappal a mérkőzés előtt hozta nyilvánosságra a hírt, mely szerint Mario Götze a Borussiától 37 millió euróért a Bayern Münchenbe szerződik, s ezzel a német válogatott játékos lesz a Bundesliga legdrágább német futballistája. A játékost Pep Guardiola külön kérésére szerződtették a bajorok, s úgy tudják, Götze eddig évi ötmillió eurót keresett, ez a Bayernnél kétmillióval emelkedni fog. Jürgen Klopp, a dortmundiak edzője Götze távozásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: – Tavaly a Dortmund tette ugyanezt a mönchengladbachi Borussiával, amikor 17 millió euróért szerződtettük Marko Reust, most pedig a Bayern szerezte meg hasonló módon, kihasználva a szerződés záradékát, 37 millió euróért Götzét. Az átigazolásról én már a Málaga elleni visszavágó után tudomást szereztem, így az elődöntőbe jutás örömteli pillanatait nem egészen egy napig élvezhettem. Götze azt mondta, Guradiolával szeretne dolgozni, mert ő egy különleges edző – mondta Klopp, aki viccesen hozzátette, feltételezi, hogy ő a hibás Götze távozásáért, mivel nem tud 15 centiméterrel alacsonyabb lenni, nem beszél folyékonyan spanyolul, s nem tudja megoldani, hogy csapata azonnal áttérjen a tiki-takára...

Borussia Dortmund–Real Madrid

Helyszín:

Dortmund, Stadion (65 590 férőhely)

Kezdés:

20.45 (RTS1, HRT2, Digi Sport 1, arenasport3)

Játékvezető:

Björn Kuipers (Hollandia)

Borussia Dortmund:

Weidenfeller – Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer – Gündogan, Sahin – Blaszczykowski, Götze, Reus – Lewandowski

Real Madrid:

Lopez – Sergio Ramos, Pepe, Varane, Coentrao – Khedira, Xabi Alonso – Di Maria, Özil, Cristiano Ronaldo – Benzema