2024. augusztus 7., szerda

Izgalmakat ígér a győri pofon

Az ETO kecskeméti bukásával már csak tíz pont a Videoton hátránya

Kiélhetik a rangadók iránti vágyait a ferencvárosi futballszurkolók, a csapat ugyanis a múlt heti, diósgyőri bajnoki után a héten tegnap a Videotonnal játszott a Ligakupa-döntőjében, majd vasárnap szintén a székesfehérvári együttes lesz az ellenfél az NB I. 25. fordulójában.

A diósgyőri csata több szempontból is érdekesen alakult. Szentes Lázár távozását követően megbízott vezetőedzőként Kovac Zoltán ült le a kispadra, és szomorúan konstatálhatta, hogy egyik legjobbja, Gosztonyi András már a 2. percben súlyos sérülést szenvedett, eltört a szárkapocscsontja. A csapat orvosa ugyan szándékossággal vádolta Vladan Čukićot, Gosztonyi szerint egyszerű baleset történt.

„Nincs harag, hiszen ez is benne van a fociban. Az viszont sajnos gyorsan kiderült, hogy nem szimuláltam” – utalt arra, hogy Solymosi Péter játékvezető az ütközés után jelezte neki, álljon fel és folytassa a játékot.

A mérkőzés végül úgy ért véget 2:2-es döntetlennel, hogy a lecserélt középpályás helyére érkező L'Imam Seydi duplázott. A mérkőzésen a tízezer néző kitett magáért, nem különben az MLSZ fegyelmi bizottsága, amely a Ferencvárost 500 ezer, a Diósgyőrt pedig 200 ezer forintra büntette szurkolói megnyilvánulásai miatt. A hazaiak azóta is tiltakoznak, mert szerintük az „Aki nem ugrál, fradista!” szövegeket skandálták, és nem az MLSZ által kifogásolt „Ki nem ugrál, sz.. fradista” rigmusokat.

A Videoton és a Fradi a héten alaposan megismerheti egymást, a két edző, José Gomes és Ricardo Moniz egyaránt dicsérte egymás csapatát a támadó felfogás miatt, kérdés, a szerdai mérkőzés után vasárnap tudnak-e még egymásnak újat mutatni.

A Videoton 2:0-ra verte a Paksot, és tíz pontra megközelítette a Győrt, amely egy elmaradt, keddi mérkőzésen váratlanul nagy pofonba szalad bele Kecskeméten. Az 5:2-es vereség után Pintér Attila gúnyosan nyilatkozott, a győri edző azt mondta, buta gólok kellettek a kudarchoz. „Nagyon sokan várták már, hogy végre valaki megverjen bennünket, ez most megtörtént, de nincsen semmi baj, megyünk és dolgozunk tovább.”

Pénteken a Paks látogat az ETO Parkba, a papírforma sima hazai sikert ígér, igaz, Tomislav Sivić csapata okozott már az idén idegenbeli meglepetést, amikor 6:0-ra verte az Újpestet. De a hazaiaknak nem fér bele az újabb bukás, mert akkor még izgalmasabbá válna a bajnokság hajrája.

Debrecenben lassan új alapokra kell helyezni a futballt, mert a csapat az utóbbi évek legegyenetlenebb formáját nyújtva idegenben sorra szenvedi el a vereségeit: a két győzelem, három döntetlen, hét vereségből álló mérlegen szerencsére javít, hogy otthon rendszerint győz. A szurkolók remélik, ez történik a Siófok ellen is, bár a somogyiak váratlanul megtáltosodtak, és a Diósgyőr után az MTK-t is legyőzték.

Az MTK egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, azaz a vesztett pontokat tekintve jobban áll a Videotonnál, de ha az utolsó két meccsen a Haladás és az MTK ellen nem botlott volna, az aranyért is komoly harcban állna.

„Komoly probléma, hogy ezen a két mérkőzésen, melyeken pontokat szerezhettünk volna, végül egyet sem sikerült. Amikor a csapat sorra nyerte a mérkőzéseket, és sokszor erőn felül teljesített, igyekeztünk reálisan látni a történéseket, a földön maradni. Ugyanezt az utat követjük a vesztes meccsek után is, továbbra is meg kell őriznünk a nyugalmunkat, már csak azért is, mert most következnek csak az igazán nehéz mérkőzések” – nyilatkozta Garami József vezetőedző.

Látva a sorsolást, valóban nincsenek irigylésre méltó helyzetben a kék-fehérek, hiszen sorrendben a Diósgyőr, Újpest, Videoton, Paks, Ferencváros, Győr és a Debrecen következik.