2024. október 8., kedd

Hitzfeld sírt, Toni lövöldözött

A Bundesligában a Hamburger kiütéses, 7:0-s győzelmet jegyzett a Hannover ellen, de a 2007/2008-as idény utolsó fordulója nem erről, hanem a Bayern München–Hertha mérkőzésről marad emlékezetes, de nem az eredményről (4:1), hanem arról, hogy ezen a találkozón búcsúztatták a pályafutását befejező Oliver Kahn kapust, aki 14 idényen keresztül, vagyis 1994 óta védte a müncheni csapat kapuját, s nyolc bajnokságot, hat Német-kupát, egy UEFA-kupát és 2001-ben BL-t nyert. Nemcsak ő, hanem Ottmar Hitzfeld is befejezte edzői munkáját a Bayernnél: a tréner júliustól a svájci válogatottat irányítja majd, a Bayernnel öt bajnoki címet és BL-t nyert. Az ünneplés nem nagyon zavartatta LucaTonit, aki három gólt lőtt a Herthának, s ezzel 24 találattal ő lett a Bundesliga gólkirálya.

A Bayern München két nagy búcsúzója: Ottmar Hitzfeld (balról) és Oliver Kahn a bajnoki címért járó salátástállal

Érdekesség, hogy Gojko Kačar és Marko Pantelić klubja, a Hertha, habár csak 10. lett a bajnokságban, őszre mégis indulhat az UEFA-kupában, ugyanis Manchesterben szerdán kisorsolták, hogy melyik két ország kaphat még egy-egy helyet a második számú európai kupasorozatban. A szerencse a dánoknak és a németeknek kedvezett, s mivel a Bundesligában a berlini együttes gyűjtötte a legkevesebb negatív pontot, így ők lesznek a negyedik német csapat az UEFA-kupában. A németeken és a dánokon kívül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) sportszerűségi listáján az első helyen álló angolok indíthatnak még egy csapatot az UEFA-kupában, amely a Manchester City lesz.

Az aranylábú Zlatan

Sokáig úgy tűnt, hogy óriási szenzációval végződik az olasz bajnokság 2007/2008-as idénye, ugyanis az utolsó fordulóban a második helyen álló Roma Vučinić 8. percben lőtt góljával megszerezte a vezetést a Catania otthonában, a fővárosiakkal szemben egypontos előnnyel rendelkező Inter pedig csak kínlódott a kiesés elkerüléséért küzdő Parma ellen.Aztán a bosnyák származású, de már Malmőben született ZlatanIbrahimović a 62. percben mindent megváltoztatott: egy szép labdaátvétel után hajszálpontos lövéssel kilőtte a jobb alsó sarkot. A hórihorgas, svéd válogatott játékos gólja már azt jelentette, hogy az Inter a bajnok, s az aranylábú Zlatan a 79. percben egy beadás után irtózatos erővel lőtt a rövid sarokba, s ezzel végleg eldöntötte a bajnoki cím sorsát. A Roma szépen lassan beletörődött a sorsába, s nem is tudta megnyerni a Catania elleni találkozót, így a mérkőzés után a hazaiak ünnepelhettek, ugyanis az Inter győzelme azt jelentette, hogy a Catania jövőre is a Serie A-ban szerepelhet, míg a Hector Cúpert nemrég váltó Andrea Manzo irányította pármaiak és az Empoli a Serie B-ben indulhatnak. Hiába nyert a Milan 0:1-ről fölényesen az Udinese ellen, Kakáék ősztől csak az UEFA-kupában próbálhatnak szerencsét, mivel a Fiorentina is begyűjtötte a három pontot Torinóban.


Kanut kinevették, majd ünnepelték

Amekkora meglepetés volt, hogy a Portsmouth és a Championshipben tizenkettedik Cardiff jutott be az FA-kupa döntőjébe, olyannyira nem nevezhető annak az, hogy a finálét végül a Portsmouth nyerte, amely 69 év után győzött a sorozatban, és története során először szerepelhet európai kupában. A Pompey negyedszer jutott a döntőbe (egyszer megnyerte, 1939-ben), a walesiként Angliában futballozó Cardiffnak ez volt a harmadik fináléja (egyszer már szintén győzött a Wembley-ben, 1927-ben). A döntő hőse az egykori Arsenal-játékos, a 32 éves, 196 centiméter magas Nwankwo Kanu volt, aki a 37. percben belőtte a mérkőzés egyetlen gólját. Igaz, előtte a nigériai labdarúgón röhögtek a cardiffi hívek, ugyanis a 23. percben négy méterről képtelen volt az üres kapuba lőni, a kapufát találta el. A mérkőzés legjobbjának természetesen Kanut választották, s serleget pedig egy másik ex-arsenalos, Sol Campbell emelhette a magasba.

Ilyen még nem volt: sorozatban hetedszer bajnok a Lyon

Megszakítás nélkül hetedszer nyerte meg a francia labdarúgó-bajnokságot a Lyon, amely az utolsó fordulóban Benzema, Fred és Källström góljaival az Auxerre elleni idegenbeli sikerrel biztosította be első helyét. Európa meghatározó bajnokságaiban egyetlen klub sem végzett még sorozatban hétszer az első helyen. Az 1950-ben alapított Lyon először 2002-ben nyert francia bajnokságot, s úgy látszik, az ünneplés annyira megtetszett a klub vezetőinek, hogy azóta sorozatban még hatszor nyertek! Érdekesség, hogy a hét bajnoki cím mellé egyetlenegy francia kupagyőzelem se jött össze, ugyanis a csapat 1964-ben, 1967-ben és 1973-ban lett első. A Sochaux idegenbeli legyőzésével a PSG bennmaradt az I. ligában, de ugyanez nem sikerült a Lensnak, a Strasbourgnak és a Metznek. A liga gólkirálya a Lyon játékosa, Karim Benzema lett 20 góllal, aki a bajnoki cím megnyerése után azt nyilatkozta, hogy a francia bajnokcsapatnál képzeli el a jövőjét.