2024. október 8., kedd

Tulipán – hehehe

LABDARÚGÁS

Oroszország abban a tudatban készülhetett a hollandok elleni negyeddöntőre, hogy az előző két mérkőzésen (Németország–Portugália, Törökország–Horvátország) is a csoportban második helyen végző együttes jutott tovább. A nagy kérdés az volt, hogy az orosz szövetségi kapitány, a holland Guus Hiddink ki tud-e találni valami olyat, amivel megállítja a lendületben levő honfitársait, akik a franciákat 4:1-re, az olaszokat 3:0-ra, a románokat pedig 2:0-ra győzték le.

Torbinszkij öröme határtalan: Van der Sar és az Europass elnevezésű labda a kapuban

Hiddinknek sikerült már a középpályán megállítania a holland rohamokat, így a csatárok, Kuyt és Van Nistelrooy csak ritkán kerültek gólhelyzetbe. A második félidőben egy gyors orosz támadás végén Pavljucsenko megelőzte védőjét, s közelről a kapuba lőtt. A folytatásban hiába próbálkoztak a hollandok, az orosz védelem jól működött. Egészen a 86. percig, amikor egy szabadrúgás után Van Nistelrooy bújt ki a védelem mögül, és a kapuba fejelte a labdát. A gól azonban nem törte össze az oroszokat, akik a hosszabbítás első félidejében jobbak voltak a „tulipánoknál”, de ez a fölény csak a második 15 percben érett góllá. Előbb a csereként beállt Torbinszkij használta ki, hogy a bal szélről érkező beadás átszállt Van der Sar mögött: az orosz játékos ismét vezetéshez juttatta a csapatát. A hátramaradt nyolc percben az oranje elkezdett kapkodni, teljesen indokoltan, aminek az lett az eredménye, hogy az első két meccsen (a spanyolok és a görögök ellen) eltiltása miatt pihenő Arsavin lövése is utat talált a kapuba. Az orosz szurkolók ekkor már örömmámorban úsztak, a holland drukkerek pedig szépen lassan megindultak haza. Oroszországban, a negyeddöntő mérkőzése előtt, még mindenki rettegett a csoportban százszázalékos, és ún. totális focit játszó hollandoktól, ám a negyeddöntő után már más a véleményük. Aki látta az Egy bolond százat csinál című filmet, az tudhatja, hiszen az alkotás egyik legjobban sikerült poénja a „Tulipán – hehehe” szójáték. Nem ártana ezt a klasszikusnak számító filmet most rögtön oroszra lefordítani. Nagy sikere lenne…

Van der Sar rekordot állított be azzal, hogy ő állt a holland kapuban, ugyanis a Manchester United hálóőrének az oroszok elleni volt a 16. Eb-mérkőzése, amivel beállította Lilian Thuram csúcsát. Van der Sar a harmadik futballista az Európa-bajnokságok történelmében, aki négy kontinenstornán is szerepelt. Az első kettő Lothar Matthäus és Peter Schmeichel volt.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Hollandia–Oroszország 1:3 (0:0, 1:1, 1:1)

Bázel, 39 000 néző, vezette: Luboš Michel (Szlovákia). Góllövők: Van Nistelrooy a 86., ill. Pavljucsenko az 56., Torbinszkij a 112., Arsavin a 117. percben.

Hollandia:Van der Sar, Boulahrouz (Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst, De Jong, Engelaar (Afellay), Sneijder, Van der Vaart, Kuyt (Van Persie), Van Nistelrooy.

Oroszország:Akinfejev, Anjukov, Ignasevics, Kologyin, Zsirkov, Szemak, Zirjanov, Szemsov (Biljaletgyinov), Szajenko (Torbinszkij), Arsavin, Pavljucsenko (Szicsov).