2024. július 19., péntek

Kiütés után

Nem mindennapi vereséget mért vasárnap este a Ferencváros. A mesterhármasig jutó Varga Barnabás vezetésével a címvédő hat góllal tömte ki a Paks kapuját. Máté Csaba vezetőedző még így sem volt teljesen elégedett: „Mindennel sosem vagyunk elégedettek, de azt mondhatjuk, hogy ezen a mai meccsen nagyon sok minden jól sikerült, főleg az első félidőben. Lendületesen játszottunk, kihasználtuk a gyorsaságunkat, külön öröm, hogy pontrúgás után két gólt is szereztünk, ennek volt köszönhető a szünetig a nagyarányú vezetés. Bármilyen furcsán hangzik, nehéz 6–1-es vezetésnél játszani. Talán egyszer fordul elő egy játékos életében ilyen félidő. Igyekeztünk előretekinteni, Tokmac Nguen például alig bírta már a végén, de kellett neki a kilencven perc, hogy újra formába lendüljön erőnlétileg is. A második félidőben is voltak helyzeteink, továbbá Dibusz Dénes csillogtathatta tudását a kapuban”.

Tokmacra kétségtelenül szüksége lesz a Ferencvárosnak, ha nem is feltétlenül a következő bajnoki találkozón a Zalaegerszeg ellen, sokkal inkább a Konferencia Liga csoportkörében.

Érdemes a vasárnapi mérkőzésre visszatérni. A vesztes fél „hadvezére”, Bognár György így értékelte a látottakat: „Az összeállításból is kiderült, hogy voltak olyan középpályások és támadók, akikkel lehettünk volna veszélyesebbek is. Az igazság az, hogy a labda felé védekezésnél ütközni is kell, ha mindig lemaradunk, és tovább tudják játszani a labdát, akkor kijön a gyorsaságbeli különbség, főleg Traoré esetében a jobb szélen. A pontrúgások levédekezése, amelyekből három-négy gólt is kaptunk, szokatlanul rosszul működött. Az első ivószünetben már láttuk, hogy nagy a baj, ezért is vittük hátrébb Windeckert, stabilabbak is lettünk, de kaptunk még három gólt a szünetig. Ha beállítok valakiket a kezdőcsapatba, és az nem működik, akkor én is hibázom, ezért nem cseréltem le senkit a szünet előtt”.
A pontrúgások levédekezésében kétségkívül javulnia kell a Paksnak. Már csak azért is, mert szombaton azt a Fehérvárt fogadja, amely a Mezőkövesd legyőzésével megszerezte első bajnoki győzelmét. Furcsa játékoskeringőre került sor az elmúlt napokban a Zalaegerszeg és az Újpest között. Ami annál is érdekesebb, mivel a két csapat az elmúlt fordulóban pont Újpesten játszott bajnoki mérkőzést. Erre már Tajti Mátyás, az akkor még a zalaiakat erősítő játékos el sem utazott. Vasárnap derült fény távolmaradásának okára, az Újpest bejelentette leigazolását. „Szeretném megköszönni mindenkinek az elmúlt három évet. Köszönöm a klubnak és az összes eddigi edzőnek és stábtagnak, akikkel eddig együtt dolgoztam, hálás vagyok nekik, hiszen sokat segítettek a karrieremben, és sokat tudtam fejlődni a kezeik alatt. Nagyon jó társaságban dolgozhattam évek óta, nagyon szerettem velük lenni és velük játszani, hiányozni fognak. Nyilván mindenkinek az életében eljön az a pont, amikor több szempontból is egy új lépést kell tennie előre, így a pályafutásomat és a családomat tekintve ezt a döntést láttam helyesnek” – búcsúzott Tajti a szurkolóktól és klubjától.
Bemutatkozására új csapatában nem kell sokat várni, hiszen a forduló nyitótalálkozóján az Újpest a Kisvárdát fogadja.
Ugyanakkor a rendkívül rossz formában levő zalaiak – négy vereség mellett mindössze egyetlen győzelmet jegyeznek – kölcsönvették az Újpestben az elmúlt idényben a második csapathoz száműzött Yohan Croizet-t. A francia középpályás mellett a zalaiak a horvát csatárral, Josip Spoljarićtyal erősítették soraikat, akit az Osijektől vettek meg.
Figyelmet érdemel a két újonc találkozója. Már csak azért is, mert nem kis meglepetésre a Diósgyőr öt fordulót követően vezeti a bajnokságot, az MTK pedig teljesen váratlanul Debrecenben mért vereséget az addig száz százalékos teljesítményt nyújtó Lokira. Ennek ellenére mégsem ez a találkozó a forduló rangadója, hanem a Debrecen–Kecskemét mérkőzés, amelyen a harmadik helyezett a másodikat fogadja. A hajdúságiak számára máris itt az alkalom a csorba kiküszöbölésére, győzelem esetén ugyanis megelőzheti vendégét.
Hétvége programja, péntek: Újpest–Kisvárda (20 óra). Szombat: MTK–Diósgyőr (15.15), Paks–Fehérvár (19.30). Vasárnap: Mezőkövesd–Puskás Akadémia (14.15), Zalaegerszeg–Ferencváros (17.15), Debrecen–Kecskemét (19.30).