2024. július 19., péntek

Szabadkai és szegedi diadal a Szabadka Kupán

Szombaton a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Spartacus Súlyemelőklub 37. alkalommal rendezte meg a Szabadka Kupa elnevezésű nemzetközi súlyemelőtornát, melyen kilenc csapat vett részt. Csapatban az Aleksandar Saulić, Hődör Patrik, Bencsik Masa Balázs összetételű Spartacus szerezte meg az első helyet a bácsi Hercules és a szlovéniai Domžale előtt. Egyéniben az abszolút győztes a háromszoros olimpikon, a tokiói olimpián 6. helyezett szegedi Nagy Péter, aki mögött a második helyen a bácsi Filip Bertran, a harmadikon a szabadkai Bencsik Masa Balázs végzett. A versenyen pihenő Kajdocsi Tamás szeptember közepén a szaúd-arábiai világbajnokságon lép pódiumra, Bencsik Masa Balázs pedig október közepén Litvániában, a Balti Nemzetek Kupáján képviseli a szerbiai és a szabadkai színeket. Szabadkán legközelebb szeptember 24-én rendeznek súlyemelő versenyt, akkor a felnőtt országos bajnokságot tartják meg a sétaerdei sportcsarnokban.
A Spartacus Hegy- és Sportmászóklub tagjai kiválóan szerepeltek az 50. Aggtelek Kupa nemzetközi hegy- és sziklamászó fesztiválon, mely a világ legrégebbi, hasonló jellegű rendezvénye. A 160 résztvevő között Bognár Nóra női A kategóriában sorozatban negyedik alkalommal szerezte meg az első helyet, míg a férfiak B kategóriájában Tóth Áron állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Siplika Regina és Marko Daraboš érmet ugyan nem szereztek, de teljesítményükre nem lehet panasz. A verseny alatt 34 mászóutat lehetett teljesíteni, melyek minden sportoló számára kihívást jelentettek. A nagy jelentőséggel bíró rendezvényre Európa különböző pontjairól érkeztek résztvevők, mely növelte a verseny színvonalát.
A Spartacus kerékpározói összesítettben egy érmet nyertek a Belgrád Trófeája elnevezésű, három szakaszból álló versenyen. Az első, 4 km-es szakaszt az Avala-hegység csúcsáig hajtották a kerékpározók, ahol Perčić Nikolina (serdülő lányok) a 3., Vuk Trišić és Nikola Vujković Lamić (mindketten serdülők) a 9., illetve a 11. helyen értek célba. A második, 18 km-es szakaszon Perčić szintén a 3. helyen végzett, Trišić és Vujković Lamić pedig javítottak, és a 6., valamint a 10. helyet szerezték meg. A harmadik, 60 km-es szakaszon mindhárom szabadkai kerékpározó előrébb lépett, és Perčić a 2., Trišić a 4., Vujković Lamić pedig a 8. helyen végzett. Összesítettben Perčić a dobogó második fokára állhatott, Trišić a 7., Vujković Lamić a 10. helyen zárta a három szakaszból álló versenyt.
Mateja Borojević, a Spartacus cselgáncsozója az 5. helyen végzett a zágrábi serdülő cselgáncs világbajnokságon, melyen 64 ország 576 versenyzője lépett tatamira. A +90 kg-os súlycsoportban versenyző szabadkai sportoló első mérkőzésén a montenegrói Kovinićot, a másodikban pedig a görög Nikolaidiszt győzte le. A negyeddöntőben vereséget szenvedett a francia Mongótól, ám a vigaszágra került, s ott előbb jobbnak bizonyult a japán Nozumánál, a bronzmérkőzésen azonban egy apró hibát vétett, és kikapott a világranglistát vezető, azerbajdzsáni Ramazantól.
Marko Pižuricát, a Spartacus ökölvívóját választották a 10 ország 65 ökölvívójának részvételével Szabadkán megtartott, 41. Vajdasági Ifjúsági Aranykesztyű elnevezésű nemzetközi torna legjobb férfi versenyzőjének, míg a nők mezőnyében a címet a szintén szerb válogatott Dragana Jovanović érdemelte ki. A 80 kg-os súlycsoportban ringbe lépett Pižurica az elődöntőben a horvát Prpićet győzte le, a döntőben pedig sérülten versenyezve nyert az orosz származású, de osztrák színekben versenyző Szaidulev ellen, így Vanja Bačić 2011-es győzelme után tizenkét évvel maradt az Aranykesztyű újra Szabadkán. A legjobb külföldi versenyzőnek az orosz Makovej bizonyult a férfiak, az indiai Sarma pedig a nők mezőnyében, míg a legtechnikásabb ökölvívóknak járó címet a szerb Nikola Cvetković és az orosz Novinszkaja érdemelték ki.