2024. július 19., péntek

Kibrusztolt továbbjutások

Kedd este három csapat BL-szereplése vált biztossá, a Galatasaray, a Braga és a Young Boys is ott lesz a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében. A török együttes az első találkozón vendégként 3:2-re legyőzte a Molde csapatát, házigazdaként pedig Mauro Icardi értékesített büntetőjének köszönhetően már a 7. percben vezetéshez jutott, ennek ellenére a végjátékig nem lehetett nyugodt. A norvégok Eirik Hestad révén a második félidőben egyenlítettek, sőt, a 81. percben újabb találatot szereztek, Veton Berisha gólját azonban les miatt érvénytelenítették. A törökök továbbjutása a hosszabbításban vált egyértelművé, mikor az isztambuliak Lipcséből igazolt védője, Angelino beállította a 2:1-es végeredményt. Athénban a Panathinaikosz szurkolói mindent elkövettek, hogy csapatuk az egygólos idgenbeli vereséget követően felálljon és életben tartsa a továbbjutási esélyeit a Braga ellen, ám a 61 ezer drukker helyszíni biztatása sem volt elég a BL főtáblájára 2010 óta áhítozó görögöknek. A Kleinheisler Lászlót combsérülés miatt nélkülöző hazaiak rendre veszélyes akciókat dolgoztak ki, a sikeres befejezés azonban mindig elmaradt. Eleinte a portugálok is sokat hibáztak, a második félidőben pedig inkább a védelemre összpontosítottak, behúzódtak a kapujuk elé, végül a 83. percben Bruma kontrájának köszönhetően végleg megpecsételték a Panathinaikosz sorsát. A Young Boys 0:0-s döntetlent követően fogadta otthonában a haifai Makkabi együttesét, s a svájciak hazai pályán hamar dűlőre is jutottak az izraeliek ellen. Meschack Elia előkészítését követően Cedric Itten szerzett vezetést, majd Abdoulaye Seck öngóljával már kettővel ment a svájci gárda. A térfélcserét követően Filip Ugrinic találata tette fel az i-re a pontot.
Tegnap este az AEK Athén–Antwerpen, a København–Raków és a PSV–Rangers találkozók zárták a selejtezőt, a BL csoportkörének sorsolását ma este 18 órától rendezik. A párharcok vesztesei az Európa-liga főtáblájára kerülnek.
Eredmények, selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágók: Galatasaray–Molde 2:1 (továbbjutott: a Galatasaray, kettős győzelemmel (5:3)), Panathinaikosz–Braga 0:1 (tj.: a Braga, kettős gőzelemmel (3:1)), Young Boys–Makkabi Haifa 3:0 (tj.: a Young Boys 3:0-s összesítéssel). 

Külföldi bajnokságok, Olaszország, a 2. fordulóban: Salernitana–Udinese 1:1 Cagliari–Inter 0:2. Az élmezőny: Milan, Napoli, Inter és Verona 6, Fiorentina, Juventus és Lecce 4 pont stb. Spanyolország, a 3. fordulóban: Getafe–Alaves 1:0, Rayo Vallecano–Atlético Madrid 0:7. Az élmezőny: Real Madrid 9, Atlético Madrid, Girona és Barcelona 7 pont stb.