2024. július 18., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK

A sógorok is kijutottak

Brüsszelben az iszlám terrortámadás miatt félbeszakadt a belga–svéd mérkőzés

Ahhoz, hogy a B csoportban a hollandok saját kezükbe vegyék a sorsukat, nyerniük kellett a görögországi vendégszereplésen, és ennek megfelelően a tulipánosok támadólag léptek fel. Úgy tűnt, a nyomásuk már az első fél óra végén eredményhez vezet, hiszen büntetőhöz jutottak, Weghorst lövését azonban Vlahodimosz kapus hárította. A folytatásban is remekelt a hazai hálóőr, Bergwijn lövésénél bravúrral védett. Ez valamelyest felrázta a görögöket, akik a találkozó utolsó harmadában fölénybe kerültek. Végül pont a túlzott lendület okozta a hellének vesztét, mert a kitámadó védelmük a hajrában összehozott egy második büntetőt a vendégeknek, amit Van Dijk magabiztosan értékesített. Az utolsó percekben a hollandok akár harmadjára is tizenegyest rúghattak volna, ám a játékvezető videóelemzés után úgy döntött, Brobbey-t szabályosan állították meg a házigazdák. Mindennek sok jelentősége nem volt, a hollandok győzelmükkel pontszámban beérték a görögöket, akiket jobb egymás elleni mérlegüknek köszönhetően meg is előznek a táblázaton.

Az F csoportban úgy léptek pályára az osztrákok Azerbajdzsánban, hogy tudták, amennyiben nyernek, a további mérkőzésektől függetlenül biztosítják a helyüket a jövő évi Európa-bajnokságon. Ennek függvényében az első félidőben érthetetlenül gyengén játszottak a vendégek. A második játékrész elején viszont Sabitzer egy kezezés miatt megítélt büntetővel vezetéshez juttatta Ausztriát, s mint később kiderült, ez a találat elegendőnek bizonyult a hőn áhított három pont megszerzéséhez. A csoport másik mérkőzésének, a Belgium–Svédország találkozónak így már nem volt tétje. Az első negyedóra végén Gyökeres szerzett vezetést a skandinávoknak, amit Lukaku egyenlített ki. A szünetben a játékosok értesültek a mérkőzést megelőző terrortámadásról, amelynek során két svéd szurkolót megöltek, ennek hatására a csapatok a mérkőzés félbeszakítása mellett döntöttek.

A J csoportban Bosznia-Hercegovina vendégeként aratott kiütéses sikert a csoportjában százszázalékos portugál válogatott. A góltermelést Cristiano Ronaldo kezdte, aki előbb büntetőből, majd egy mesteri átemelős mozdulattal is betalált. A félidő közepén Fernandes bombáját követően a találkozó érdemi része eldőlt, a teljesen demoralizálódott hazai védelmet a szünetig João Félix és João Cancelo is mattolta. A második félidőben visszavett a tempóból a vendégcsapat, így az eredmény nem változott. Alaposan megizzadt a győzelemért Szlovákia, amely Luxemburgot csak Dávid Ďuriš 77. percben született góljával tudta legyőzni. Izland a várakozásoknak megfelelően kiütötte Liechtensteint. A találkozó legjobbja a duplázni tudó Gylfi Sigurðsson volt.

8. forduló, B csoport: Görögország–Hollandia 0:1, Gibraltár–Írország 0:4. Az állás: Franciaország 18, Hollandia és Görögország 12, Írország 6, Gibraltár 0 pont. A következő forduló (november 18-án): Franciaország–Gibraltár, Hollandia–Írország.

F csoport: Belgium–Svédország (1:1-es állásnál félbeszakadt), Azerbajdzsán–Ausztria 0:1. Az állás: Belgium és Ausztria 16, Svédország 6, Azerbajdzsán 4, Észtország 1 pont. A következő forduló (november 16-án): Azerbajdzsán–Svédország, Észtország–Ausztria.

J csoport: Bosznia-Hercegovina–Portugália 0:5, Luxemburg–Szlovákia 0:1, Izland–Liechtenstein 4:0. Az állás: Portugália 24, Szlovákia 16, Luxemburg 11, Izland 10, Bosznia 9, Liechtenstein 0 pont. A következő forduló (november 16-án): Liechtenstein–Portugália, Szlovákia–Izland, Luxemburg–Bosznia-Hercegovina.

Nyitókép: A belga és a svéd válogatott egyperces néma megemlékezése a brüsszeli terrortámadás svéd áldozatainak tiszteletére (Beta/AP)