2024. július 18., csütörtök
LABDARÚGÁS – ARANYLABDA

Messié a hatvanhetedik is

Hétfőn este a France Football magazin 67. alkalommal ítélte oda az év legjobb játékosának járó Aranylabdát, a párizsi díjátadón ezúttal is Lionel Messi örülhetett a legjobban. Az argentin válogatottal tavaly világbajnoki címet szerző játékosnak ez a nyolcadik sikere. Az Inter Miami 36 éves szupersztárja beszédében kiemelte, hogy ez nemcsak a saját, hanem a nemzeti együttese sikere is, és megemlékezett elhunyt honfitársáról, Diego Maradonáról is, aki épp hétfőn ünnepelte volna 63. születésnapját. Az argentin fenomén Erling Haalandot (Manchester City) és a francia Kylian Mbappét (PSG) utasította maga mögé a szavazáson. A nőknél a Barcelona játékosa, a spanyol válogatottal vb-t nyert Aitana Bonmatí diadalmaskodott.

A legjobb kapusnak járó Jasin-díjat az Aston Villa hálóőre, az argentinokkal szintén vb-címet jegyző Emiliano Martínez érdemelte ki, míg a legjobb csatárnak járó Gerd Müller-trófeát az 56 találatot szerző Haaland kapta. Utóbbi együttese, a Manchester City a tavalyi idényhez hasonlóan ezúttal is az év csapata lett. A legjobb 21 éven alulinak járó Kopa-trófeát a korábbi Aranylabda-győztesek szavazatai alapján a Real Madridot erősítő angol Jude Bellingham nyerte el. A szociális és jótékonysági projektekben kiemelten tevékeny labdarúgónak járó Sócrates-díjjal ezúttal Vinícius Júniort, a Real Madrid brazil támadóját díjazták.

A France Football 2016 óta a korábbi gyakorlathoz hűen önállóan és nem a FIFA-val együttműködve ítéli oda a legrangosabb elismeréseket, köztük az Aranylabdát is.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye: 1. Lionel Messi (argentin, Inter Miami), 2. Erling Haaland (norvég, Manchester City), 3. Kylian Mbappé (francia, PSG), 4. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), 5. Rodri (spanyol, Manchester City), 6. Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid), 7. Julián Álvarez (argentin, Manchester City), 8. Victor Osimhen (nigériai, Napoli), 9. Bernardo Silva (portugál, Manchester City), 10. Luka Modrić (horvát, Real Madrid). ekk

2034-ES VB

Ausztrália elállt a rendezési szándéktól

A korábbi érdeklődés ellenére az ausztrál szövetség bejelentette: nem áll szándékában megrendezni a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot. James Johnson elnök tegnap azt mondta: minden tényezőt megvizsgáltak, és inkább a 2026-os női Ázsia-kupa, illetve a 2029-es klubvilágbajnokság vendégül látására koncentrálnak.

A FIFA október elején jelezte, hogy az október 31-i határidőig ázsiai és óceániai érdeklődőket vár a rendezési jog iránt. Szaúd-Arábia gyakorlatilag azonnal bejelentkezett a 2034-es vb-rendezésére, és mivel a térségből rajtuk kívül csak az ausztrálok érdeklődtek, jó eséllyel az arab ország lesz a házigazdája a 11 év múlva esedékes tornának. (MTI/Reuters/AP)

FIFA

Három év eltiltás a spanyol exelnöknek

A FIFA fegyelmi bizottsága három évre eltiltotta minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységtől a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) korábbi elnökét, Luis Rubialest, akinek tíz napja van a fellebbezésre. A FIFA hétfőn közleményben adott hírt a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales ügyében hozott döntéséről, aki szeptember 10-én mondott le az RFEF-ben viselt tisztéről, jelezve, hogy az UEFA-ban betöltött alelnöki posztjától is megválik. A sportvezető az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett augusztusi női világbajnokság fináléja után váratlanul szájon csókolta a győztes spanyol válogatott egyik játékosát, Jenni Hermosót. A spanyol ügyészség ezért indított eljárást a 46 esztendős Rubiales ellen, két nappal azt követően, hogy Hermoso hivatalosan is szexuális zaklatással vádolta meg. A tavaly elfogadott vonatkozó törvény értelmében Rubiales – amennyiben bűnösnek találják – pénzbüntetésre vagy akár egytől négy évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. (MTI)

Nyitókép: Lionel Messi és a 67. (Ballon d’Or Fotó: Beta)