2024. július 16., kedd

Könnyedén nyert a bajnok

Szombat kora délután a Mallorca minimális győzelmet aratott a Las Palmas felett, ezzel biztossá vált, hogy a Granada kénytelen lesz búcsút inteni a La Ligának. Érthető módon így a kiesett csapat játékosai nem sok motivációval léptek pályára a Real Madrid elleni hazai bajnokin. Ennek ellenére sokáig jól tartották magukat. A bajnokcsapat Fran Garciának köszönhetően csak az első félidő hajrájában tudott előnybe kerülni. A szünet előtt még Ada Güler is eredményes tudott lenni, így a vendégek megnyugtató előnnyel térhettek szünetre. A második játékrészben Brahim Diaz került főszerepbe, két gólt szerezve kiütésessé tette a királyi gárda sikerét. Kétszer is megszerezte a vezetést, mégsem tudott nyerni a Girona az Alaves vendégeként. Az első félidőben Eric Garcia találatára Jon Guridi szinte azonnal válaszolni tudott. A szünet után Yangel Herrara egy tetszetős támadás végén vette be a hazai kaput. Mikor már mindenki elkönyvelte a katalán csapat győzelmét, Guridi a 99. percben másodszor is kiegyenlített, egyúttal pontot mentett csapatának.

Nem kis meglepetésre, az Osasuna Raúl García és Ruben García találataival a második félidő elején már kétgólos előnyben volt az Athletic Bilbao otthonában. A baszk csapat részéről ugyan Inaki Williams szépíteni tudott, de a bírói ráadás kezdetén még mindig a vendégek álltak győzelemre. A 96. percben azonban Asier Villalibre kihasználva az Oasuna kapusának szarvashibáját kiegyenlített, így a hazai csapat megmenekült a vereségtől. Az már más kérdés, hogy az újabb pontvesztéssel az Athletic esélye a negyedik helyre minimálisra csökkent. Drámaian alakult a Villarreal–Sevilla találkozó. A 84. percben még a vendégek vezettek, ám a hajrát a sárga tengeralattjáró bírta jobban, mivel Cristhian Mosquera, valamint Alexander Sörloth találataival megfordította a mérkőzést.

A 35. forduló: Alaves–Girona 2:2, Mallorca–Las Palmas 1:0, Villarreal–Sevilla 3:2, Granada–Real Madrid 0:4, Athletic Bilbao–Osasuna 2:2, Cádiz–Getafe 1:0, Atlético Madrid–Celta Vigo 1:0. A Valencia–Rayo Vallecano és a Betis–Almería találkozók lapzárta után értek véget. A Barcelona–Real Sociedad mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (május 14-én, 15-én és 16-án): Osasuna–Mallorca, Real Madrid–Aalaves, Girona–Villarreal, Rayo Vallecano–Granada, Sevilla–Cadiz, Celta Vigo–Athletic Bilbao, Getafe–Atlético Madrid, Las Palmas–Betis, Almería–Barcelona, Real Sociedad–Valencia.

ÉLRE ÁT A CITY
Nagyarányú győzelmet aratott a Manchester City a Fulham otthonában a hétvégi forduló nyitótalálkozóján. A gólgyártást Joško Gvardiol kezdte meg még az első negyedórában, majd a horvát játékos a találkozó hajrájában is eredményes tudott lenni. Rajta kívül Phil Foden és Julián Álvarez terhelték meg a hazai kaput. A City győzelmével a táblázat élére állt, ugyanakkor a Liverpool minimális, matematikai esélyét is elveszítette a bajnoki címre. Izgalmas, fordulatos csatát hozott a Nottingham–Chelsea találkozó, melyet a vendégek végül Nicolas Jacksonnak a hajrában született fejesével nyertek meg. Veresége ellenére a Nottingham élvonalbeli tagsága gyakorlatilag borítékolható, ugyanis ha az utolsó fordulóban a Luton pontszámban be is érné, jobb gólkülönbsége megmentené a kieséstől. Érdekesen alakult a Totenham–Burnley találkozó. A vendégeknek az élvonalbeli tagság meghosszabbításához mindenképpen nyerniük kellett volna. Az első félidőben Bruun Larsen meg is szerezte a Burnley számára a vezetést, de nem sokkal később Pedro Porro kiegyenlített. Ezen az összecsapáson is az utolsó percekben dőlt el a három pont sorsa, ekkor Mickey van de Ven találatával a londoni csapat megfordította a mérkőzést. A vereség következtében biztossá vált a Burnley búcsúja, a Tottenhamnek viszont még maradt halovány esélye a BL-indulást biztosító negyedik hely megszerzésére.

 

Jelenet a Fulham–Manchester City mérkőzésről

Jelenet a Fulham–Manchester City mérkőzésről

A 37. forduló: Fulham–Manchester City 0:4, Bournemouth–Brentford 1:2, Everton–Sheffield Utd. 1:0, Newcastle–Brighton 1:1, Tottenham–Burnley 2:1, West Ham–Luton 3:1, Wolves–Crystal Palace 1:3, Nottingham–Chelsea 2:3. A Manchester United–Arsenal találkozó lapzárta után ért véget. Az Aston Villa–Liverpool mérkőzést ma játsszák.

Az utolsó forduló (május 19-én): Arsenal–Everton, Brentford–Newcastle, Brighton–Manchester United, Burnley–Nottingham, Chelsea–Bournemouth, Crystal Palace–Aston Villa, Liverpool–Wolves, Luton–Fulham, Manchester City–West Ham, Sheffieled Utd.–Tottenham.

A DORTMUNDIAK MEGLEPŐ VERESÉGE
A kiesés elől menekülő Mainz kisebb meglepetésre hazai pályán sima győzelmet aratott a Borussia Dortmund felett. A hétközi BL-találkozó miatt a vendégek több meghatározó játékosa is hiányzott a kezdőből, ettől azonban még nem kellett volna feltétlenül háromgólos hátrányba kerülniük az első félidő közepére. A találkozó hőse Li Dzse Szung volt, aki négy perc alatt kétszer is betalált a dortmundiak kapujába. Serhou Guirassy góljával a Stuttgart nyerni tudott az Augsburg otthonában és ezzel, ha ideiglenesen is, de megelőzte a Bayern Münchent a táblázaton. A Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel felálló Leipzig a Werder Brement fogadta. Az első félidő derekán a vendégek a lipcseiek hathatós segítségével előnybe kerültek, Nicolas Seiwald ugyanis a saját kapujába fejelte a labdát. A hazaiak részéről bő egy óra elteltével Benjamin Sesko tudott eredményes lenni, hatalmas kapáslövése egy pontot ért csapatának.

 

Li Dzse Szung jóformán maga süllyesztette el a BL-döntőst

Li Dzse Szung jóformán maga süllyesztette el a BL-döntőst

A 33. forduló: Augsburg–Stuttgart 0:1, Freiburg–Heidenheim 1:1, Köln–Union Berlin 3:2, Mönchengladbach–Frankfurt 1:1, Leipzig–Werder 1:1, Mainz–Borussia (D) 3:0, Darmstadt–Hoffenheim 0:6. A Bayern–Wolfsburg és a Bochum–Leverkusen találkozók lapzárta után értek véget.

Az utolsó forduló (május 18-án): Borussia (D)–Darmstadt, Frankfurt–Leipzig, Heidenheim–Köln, Hoffenheim–Bayern, Leverkusen–Augsburg, Union Berlin–Freiburg, Stuttgart–Mönchengladbach, Werder–Bochum, Wolfsburg–Mainz.

MILÁNÓI TAROLÁSOK
Az előző fordulóban az Inter meglepetésre vereséget szenvedett a kiesőjelölt Sassuolotól, így sokan érdeklődve várták, vajon egyszeri kisiklásról van-e szó, vagy a bajnoki cím birtokában a milánóiak ellazsáljak a bajnokság végét. Nos, a Frosinone vendégeként az Inter már a régi fényében ragyogott és kiütéses győzelmet aratott vendéglátója felett. Lautaro Martinez, a góllövőlista vezetője is visszatért a helyes útra, közel három hónapnyi szünet után ismételten eredményes tudott lenni, ráadásul egy gólpasszal is hozzájárult csapata sikeréhez. A Milan sem akart elmaradni városi riválisától, és a duplázó Christian Pulišić vezetésével szintén öt góllal terhelte meg ellenfele hálóját. Igaz, a Cagliari a Frosinonéval ellentétben lőtt egy becsületgólt, de ez érdemben semmin sem változtatott.

Győzelmükkel a vörös-feketék hatalmas lépést tettek az ezüstérem bebiztosítása felé. Még jóformán el sem kezdődött, gyakorlatilag véget is ért a Napoli–Bologna találkozó érdemi része, mivel a vendégek az első negyedórában Dan Ndoye és Stefan Posch találataival kétgólos előnyre tettek szert. Matteo Politano ugyan büntetőből szépíthetett volna, ám a végrehajtásnál hibázott.

A 36. forduló: Frosinone–Inter 0:5, Napoli–Bologna 0:2, Milan–Cagliari 5:1, Lazio–Empoli 2:0, Genoa–Sassuolo 2:1, Verona–Torino 1:2. A Juventus–Salernitana és az Atalanta–Roma találkozók lapzárta után értek véget. A Lecce–Udinese és a Fiorentina–Monza mérkőzéseket ma játsszák.

A következő forduló (május 17-én, 18-án, 19-én és 20-án): Fiorentina–Napoli, Lecce–Atalanta, Torino–Milan, Sassuolo–Cagliari, Monza–Frosinone, Udinese–Empoli, Inter–Lazio, Roma–Genoa, Salernitana–Verona, Bologna–Juventus.

MÉG NEM DŐLT EL A BREST SORSA
A francia bajnokságban lapzártáig csupán két találkozó ért véget. Az idény meglepetéscsapata, a Brest hazai pályán fogadta Reimst, és ezúttal csak egy döntetlenre futotta erejéből. A bretoni csapatnál így még nem dőlhetnek hátra, hiszen matematikailag nem biztosították még be őszre a BL-indulást. A Nice hazai pályán Jeremie Boga korai találatával legyőzte a Le Havre-t, melyben Loic Nego csereként kapott szerepet.

A 33. forduló: Brest–Reims 1:1, Nice–Le Havre 1:0. A Clermont–Lyon, a Montpellier–Monaco, a Nantes–Lille, a Marseille–Lorient, a PSG–Toulouse, a Rennes–Lens és a Strasbourg–Metz találkozók lapzárta után értek véget.

Az utolsó forduló (május 10-én, 11-én és 12-én): Le Havre–Marseille, Lens–Montpellier, Lille–Nice, Lorient–Clermont, Lyon–Strasbourg, Metz–PSG, Monaco–Nantes, Reims–Rennes, Toulouse–Brest.

 

Nyitókép: A bevonuló madridiakat a vendéglátó Granada játékosai is megtapsolták (Fotó: Beta/AP)