2024. július 16., kedd

Kroos búcsúja

Toni Kroos tíz év után, a Betis elleni találkozón vett búcsút a Santiago Bernabéu Stadiontól. A válogatott középpályás utolsó bajnokiján a társai nem voltak igazán élesek, bár szép támadásokat alakítottak ki, a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A vendégek viszont kis szerencsével ünneprontók lehettek volna, két ízben is bevették a bajnokcsapat kapuját, ám a játékvezető mindkét találatot les miatt érvénytelenítette. A Girona szépen vett búcsút az idénytől, hazai pályán megalázó vereséget mért a Granadára. Ráadásul a mesterhármast jegyző Artem Dovbik a gólkirályi címet is megszerezte.

A 38. forduló: Almería–Cádiz 6:1, Celta Vigo–Valencia 2:2, Getafe–Mallorca 1:2, Girona–Granada 7:0, Las Palmas–Alavés 1:1, Osasuna–Villarreal 1:1, Rayo Vallecano–Athletic Bilbao 0:1, Real Madrid–Betis 0:0, Real Sociedad–Atlético Madrid 0:2. A Sevilla–Barcelona találkozó lapzárta után ért véget.

Az olasz bajnokság hétvégi fordulójában a Genoa váratlan vereséget mért a Bolognára, ezzel esély adódott a Juventus előtt, hogy fellépjen a harmadik helyre, és a torinóiak éltek is a lehetőséggel. A Monza elleni hazai találkozót az első félidő közepén két perc alatt eldöntötték, előbb Fereico Chiesa, majd Alex Sandro talált be a vendégek kapujába.

A 38. fordulóból: Genoa–Bologna 2:0, Juventus–Monza 2:0, Milan–Salernitana 3:3. Az élcsoport: Inter 93, Milan 75, Juventus 71 pont stb.

MANCHESTER VÖRÖS MARADT
A várakozásoknak megfelelően a kékek nagy mezőnyfölényével kezdődött a Manchester City–Manchester United kupadöntő. A Vörös Ördögök szervezetten védekeztek, sőt fél óra elteltével a rivális hatalmas védelmi hibáját kihasználó Alejandro Gamachónak köszönhetően a vezetést is megszerezték. A szünet előtt Kobbie Mainoo duplázta meg csapata előnyét. A folytatásban sokkal veszélyesebb volt a City, Erling Haaland közelről a lécet találta telibe, valamint Kyle Walker és Julian Álvarez előtt is adódott gólszerzési alkalom. Végül az utolsó percekben Jérémy Doku szépített, de a gól túl későn érkezett, a United a hármas sípszóig meg tudta tartani előnyét.

FA-kupa, döntő: Manchester City–Manchester United 1:2.

A HAZAI KUPA AZÉRT MEGLETT
Az Európa-liga döntőjének elvesztése után nagy kérdés volt, hogy a Leverkusen össze tudja-e szedni magát a német kupa döntőjére. Az ellenfél a másodosztályban szereplő Kaiserslautern volt, így a berlini döntő egyértelmű esélyesei Xabi Alonso tanítványai voltak. A gyógyszegyáriak a vezetést az első félidő közepén szerezték meg Granit Xhaka hatalmas bombájával. A szünet előtt Odilon Kossounou felelőtlensége miatt tíz emberre fogyatkoztak, ám a második játékrészben a Kaiserslautern nem tudott mit kezdeni létszámbeli fölényével, így a Leverkusen Németországban egyeduralkodóvá vált, hiszen a bajnoki cím után a kupát is elhódította.
Német kupa, döntő: Leverkusen–Kaiserslautern 1:0.

DUPLÁZOTT A PSG IS
Kylian Mbappé minden bizonnyal a Lyon elleni kupadöntőben lépett utoljára a PSG mezében a pályára. A Szentek semmit sem bíztak a véletlenre, és Ousmane Dembélé és Fabián Ruoz találataival már az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert. A második játékrészben Jake O’Brian ugyan egy remek fejessel szépített, de ennél többre a Lyon erejéből nem futotta, így a párizsiak tizenötödik alkalommal is felemelhették a francia kupagyőztesnek járó serleget.
Francia kupa, döntő: PSG–Lyon 2:1.

 

Nyitókép: Kroostól méltó búcsút vettek Madridban (Fotó: Beta/AP)