2024. július 16., kedd
KONFERENCIA LIGA

Megvalósult az évszázados álom

A biztató kezdés ellenére – az első percekben mindkét kapu előtt gólhelyzet alakult ki – nem lehet azt mondani, hogy az Olimpiakosz–Fiorentina Konferencia Liga-döntő lett volna minden idők legjobb nemzetközi kupafináléja. Az első játékrészben még csak-csak igyekeztek a játékosok, két-két alkalommal el is találták az ellenfél kapuját, a szünet után azonban látványosan alábbhagyott a lendület. Inkább a küzdelem uralta a mérkőzést, mint a szép játék, ez bizonyítja, hogy a kilencven perc alatt harmincegy alkalommal szabálytalankodtak a felek. Folyamatos játék alig-alig alakult ki, tetszetős támadásokról pedig nem is beszélhettünk, hiszen a második-harmadik passzba rendre hiba csúszott.

A hajrában az addig valamivel aktívabb Fiorentinán is látszott, hogy a tavalyi bután elveszített döntő tanulságaiból okulva semmit sem akar kockáztatni, és inkább a biztonságra törekedett. Ilyen körülmények között nem volt csodának nevezhető, hogy a rendes játékidőben nem született találat. A hosszabbítás eső félidejében a görög csapat volt veszélyesebb, Stevan Jovetić lövését azonban hárítani tudta Flippo Terracciano. A második tizenöt perc olasz lehetőséggel indult, ám Konsztantinosz Colakisz, az Olimpiakosz kapusa bravúrt bemutatva védeni tudott. Mikor már mindenki kezdett beletörődni, hogy a büntetőpárabaj dönt a kupagyőztesről, Ajub el-Kabi közelről fejjel betalált a Fiorentina kapujába.

A bíráskodás sem volt sokkal magasabb szintű, mint a mérkőzés, ugyanis mielőtt megadták volna a találatot, közel öt percig vizsgálták, vajon a marokkói csatár lesen tartózkodott-e. Az utolsó percekben már nem változott az eredmény, így a 99 évvel ezelőtt alapított Olimpiakosz megnyerte első európai kupáját.

Eredmény, döntő: Olimpiakosz–Fiorentina 1:0.

 

Nyitókép: Az Olimpiakosz az utolsó pillanatban fordította a maga javára a találkozót (Fotó: Beta/AP)