2024. július 16., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Tizenötödször nyert a Real Madrid

A Real Madrid a Bajnokok Ligája döntőjében 2:0-re verte meg a dortmundi Borussia csapatát, így története során tizenötödik alkalommal hódította el a győztesnek járó trófeát. A Wembley Stadionban megrendezett finálét Lenny Kravitz hangulatos minikoncertje vezette fel, ám a rocksztárhoz hasonlóan a nézők közül is többen a rivaldafénybe vágytak, így az este rövid közjátékkal folytatódott: előbb egy, majd további három szurkoló rohant be a gyepre és fotózkodott a játékosokkal. Miután a biztonságiak rendet tettek, ténylegesen elkezdődhetett a tavaszi idény leginkább várt fináléja.

Az első félidő ugyan nem hozott gólt, eseménytelenül azonban nem telt. A Real ugyan 64 százalékban birtokolta a labdát, de komoly gólhelyzetet nem tudott kialakítani. A németek jóval veszélyesebben játszottak, az első helyzetükre a 21. percig kellett várni, ekkor Adeyemi lépett ki a leshatáron – Carvajal csúnyán beragadt –, elhúzta a labdát Courtois mellett, de túlságosan kisodródott, így éppen a hibázó spanyol védő mentett. Két perccel később Füllkrug még közelebb volt a gólhoz, de lövése kijött a kapufáról. A szünetet követően a spanyolok fokozatosan átvették az irányítást. A 74. percben a klubszinten a „búcsúmeccsét” játszó Toni Kroos szöglete után Dani Carvajal fejesével megszerezték a vezetést, majd a 83. percben Vinícius Júnior találatával beállították a végeredményt. A Real továbbra is veretlen a BL-döntőkben, s már több mint kétszer annyi végső sikere van a BL-ben, mint az örökrangsor második helyén álló Milannak (7).

A góllövőlista élén Kylian Mbappé és Harry Kane végzett, a PSG-től az idény végén távozó francia és a Bayern München támadója egyaránt 8 találatot szerzett az idény során.

Eredmény: Real Madrid–Borussia (D) 2:0.

ANCELOTTI NEM UNJA MEG A GYŐZELMEKET
A sikereket nem lehet megunni Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője szerint, aki szombaton éjszaka tréneri karrierje során ötödször hódította el a BL-trófeát. A lefújást követően maga a szakember is elismerte, hogy az első félidőben a Borussia sokkal jobban játszott. „Nagyon nehéz mérkőzés volt, sokkal nehezebb, mint amilyet vártunk. A szünetben változtatnunk kellett, mert az első félidőben kissé lustán futballoztunk” – nyilatkozta a 64 éves tréner, aki játékosként kétszer nyerte meg a legrangosabb kupát, így összesen hét diadalnál tart, ám továbbra sem tudja megunni a sikert. „Soha nem fogok ehhez hozzászokni. Az álom folytatódik” – mondta.

A Real Madrid 2014 óta hatodik alkalommal nyerte meg a BL-t, és a mostani gárdában négy olyan labdarúgó van – Carvajal, Luka Modrić, Kroos és Nacho –, aki mind a hat diadalból kivette a részét. Közülük Kroos biztosan nem szerez már többet BL-címet, mivel korábban bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul.

„Természetesen Bajnokok Ligája-győzelemmel szerettem volna elbúcsúzni. Rengeteget jelent ez most nekem – nyilatkozott a döntőt követően a játékos-pályafutását a németországi Európa-bajnokságon lezáró német középpályás. – A legfontosabb az volt, hogy megúsztuk kapott gól nélkül az első félidőt, mert a játék képe alapján több mint valószínűnek tűnt, hogy ez nem sikerül. Nagyon gyenge első félidőt produkáltunk.”
A találkozót követően a dortmundiak csalódottan értékeltek, ugyanakkor elismerték, hogy a Real Madrid összességében megérdemelten győzött.
„Ma olyan Dortmundot láthattunk, amilyet mindig szeretnénk. Fantasztikus meccset játszottunk, és talán többet érdemeltünk a 2:0-s vereségnél. Az első félidőben úgy éreztük, elkaptuk őket. Az első másodperctől megmutattuk, hogy hiszünk a sikerben, hiszünk abban, hogy megnyerjük a döntőt. Nagyon sok dolgot jól csináltunk, de bennük volt meg a gyilkos ösztön. Rendkívül higgadtak voltak, megérdemelten nyertek. Örülünk, hogy idáig eljutottunk, hogy itt játszottunk, de amikor uralsz egy mérkőzést, ilyen lehetőségeid vannak, amilyenek nekünk voltak, és mégis veszítesz, az nagyon elkeserítő” – jegyezte meg a Borussia vezetőedzője, Edin Terzić.

 

Dani Carvajal jókor volt jó helyen (Fotó: Beta/AP)

Dani Carvajal jókor volt jó helyen (Fotó: Beta/AP)

MOURINHO A FENERBAHÇE ÚJ VEZETŐEDZŐJE

Jose Mourinhót nevezték ki a Fenerbahçe labdarúgócsapatának új vezetőedzőjévé. A hírt a portugál tréner a török klub közösségi oldalán jelentette be szombaton éjszaka egy nyolc másodperces videóban.

„Kezdjük meg a közös kalandunkat!” – mondta a bejátszásban a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes szakember, akit vasárnap mutattak be a szurkolóknak a Fener stadionjában. A szerződés részleteit a klub egyelőre nem közölte, a DHA török hírügynökség viszont úgy tudja, hogy Mourinho két évre szóló megállapodást írt alá.

A korábban a Portót, a Chelsea-t, az Internazionalét, a Real Madridot, a Manchester Unitedet, a Tottenhamet és a Romát irányító szakember Ismail Kartalt váltja a kispadon a Fenerbahçénál, amely a második helyen zárta a legutóbbi török bajnoki szezont.

Nyitókép: Magasban a Real Madrid 15. trófeája (Fotó: Beta/AP)