2024. július 16., kedd
EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Sikeres főpróbák

Minden jel arra utal, hogy a magyar válogatottnál eldőlni látszik az első számú kapus kérdése, hiszen az Izrael elleni utolsó, debreceni felkészülési mérkőzésen is Gulácsi Péter védett. Az igazi hős azonban szombat este nem ő, hanem Varga Barnabás volt, aki egy szép félfordulatos mozdulattal kis szerencsével már a találkozó elején megszerezhette volna a vezetést, lövése azonban csak a felső lécet találta el. Mindez nem vette el a csatár kedvét, előbb kiosztott egy gólpasszt Sallai Rolandnak, majd maga is két alkalommal betalált a vendégkapuba. A magyar válogatott uralta a játékot a folytatásban is, a találkozó utolsó harmadára viszont esett a színvonal, egyik fél sem erőltette a támadásokat, s noha Kleinhesler László és Nagy Zsolt előtt még adódtak gólszerzési lehetőségek, az eredmény már nem változott.

A mérkőzés után Marco Rossi szövetségi kapitány így foglalta össze gondolatait: „A mai mérkőzésre azt volt a célunk, hogy győzzünk és meggyőzzünk. Az első félidőben ezt sikerült elérnünk, a másodikban kevésbé. A szünet után lelassult a mérkőzés, igaz, ez a cserékkel is magyarázható. Mint önök is bizonyára tudják, ha Szoboszlait és Sallai Rolandot is lehozom a pályáról, nehéz őket pótolniuk másoknak. A játékosaink összességében jól teljesítettek. Sikerült az izraeliek vonalait megbontani, a játék súlypontját a különböző területek között áthelyezni. A második játékrészben is adódtak kapuralövési kísérleteink. Egy dolog azonban van még, amin még sokat kell dolgoznunk. Hogy pontosan mi ez, azt megtartanám magamnak, de annyit azért elárulok, hogy az energiakezeléshez és a mérkőzés olvasásához, értelmezéséhez van köze. Ami Szoboszlai Dominiket illeti, semmi aggasztó nincs az állapotával kapcsolatban. Hogy ne tegyük ki semmilyen kockázatnak, amely megakadályozná, hogy szombaton pályán lássuk, lecseréltük. Nagyon jól tette, hogy cserét kért.”

Magyarország–Izrael 3:0 (3:0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 19 900 néző, vezette Pereira (portugál). Góllövők: Sallai a 11., Varga a 19. és a 22. percben.
Magyarország: Gulácsi, Lang (Fiola), Orbán, Szalai A. Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler), Kerkez (Nagy Zs.), Sallai (Gazdag), Szoboszlai (Csoboth), Varga (Ádám).
Izrael: Glazer, Dasza, Hofmakszter (Szafuri) Slomo, Arad (Nahmiasz), Gruper, Samir (Gordana), Lavi, Kinda (Perec), Biton (Alman), Baribo (Melamed).

A szerb válogatott Stockholmban játszotta utolsó felkészülési mérkőzését. Az első negyedórában Dragan Stojković kiválasztottjai átengedték a kezdeményezést a házigazdának, és ellentámadásokra rendezkedtek be. A vendégek a 18. percben az első komolyabb akciójukat gólra váltották, a svéd védők a tizenhatoson belül megfeledkeztek Sergej Milinković-Savićról, akinek nem volt nehéz dolga közelről fejjel betalálni a hazai kapuba. A gól után egyértelműen a skandinávok uralták a játékot az első félidőben, de a jól záró szerb védelem ellen tudott állni a rohamoknak. Hasonlóan folytatódott a második játékrész is, a svédek nyomasztó fölénye ellenére a vendégek egy villámgyors ellentámadás során növelni tudták előnyüket, a gólszerző ezúttal Aleksandar Mitrović volt. Tíz perccel később egy kapu előtti kavarodás során a csereként beállt Dušan Tadić is eredményes volt, ezzel eldöntötte a mérkőzést. A folytatásban az eredmény már nem változott. A fölényes győzelem kiharcolásában nagy szerep hárult Predrag Rajković kapusra, aki kilenc alkalommal, olykor bravúrokat is bemutatva hárította a svédek kapura tartó lövéseit.

A hármas sípszót követően Stojković elégedetten összegzett: „Úgy gondolom, elértük azt, amit akartunk. Taktikailag és erőnlétileg jók voltunk, és elégedett vagyok a játékosok motiváltságával is. Annak ellenére, hogy barátságos meccsről volt szó, a legjobbunkat kellett nyújtanunk, hogy legyőzzük Svédországot. Véleményem szerint nagyon erős válogatottal rendelkeznek, jól játszottak, különösen az első fél órában. Minden alkalommal, amikor hibáztak, góllal tudtunk büntetni. Elégedett vagyok a látottakkal, de szerénynek kell maradnunk, a legfontosabb mérkőzések előttük vannak, s igyekezni fogunk jó képet kialakítani magunkról a kontinensviadalon. Most pihennünk kell, és felkészülni az Eb-re, Angliával játsszuk az első meccset, ami nagyon nehéz lesz. Elég időnk van, hogy kielemezzük, ki lesz a keretben, és hogyan fogunk játszani.”

Svédország–Szerbia 0:3 (0:1)
Stockholm, Friends Arena, vezette: Vergoote (belga). Góllövők: S. Milinković-Savić a 18., Mitrović a 60., illetve Tadić a 70. percben.
Svédország: Olsen, Cajuste, Lindelof (Starfelt), Hien, Krafth, Forsberg (Holm), Jonsson, Kuluševski, Elanga (Swedberg), Nillson (Isak), Eliasson (Larsson).
Szerbia: Rajković, Stojić, Milenković, Pavlović, Živković (Jović), Ilić, S. Milinković-Savić (Birmančević), Lukić (Gudelj), Mladenović (Kostić), Vlahović (Samardžić), Mitrović (Tadić).

Nagy pofonba szaladt bele az Európa-bajnokság egyik nagy esélyesének tartott Anglia, ugyanis Londonban vereséget szenvedett Izlandtól. A találkozó egyetlen, mindent eldöntő találatát Jón Dagur Thórsteinsson szerezte a 12. percben. Fél óra elteltével Harry Kane előtt adódott lehetőség az egyenlítésre, de elpuskázta a lehetőséget. A folytatásban Phil Foden és Trent Alexander Arnold is közel járt a gólszerzéshez, de az ő befejezéseikbe is hiba csúszott. A fegyelmezetten védekező izlandiak időnként életveszélyes ellentámadásokat vezettek, ám újabb gólt ők sem tudtak szerezni. Megszenvedett a kontinenstorna házigazdája is. Németország Mönchengladbachban fogadta Görögországot. Az első félidőben a németek rendkívül körülményesen játszottak, sokat hibáztak, a vendégek viszont komoly helyzeteket dolgoztak ki, így nem is csoda, hogy gyakran füttyszó hallatszott a nézőtérről. Az elégedetlenség a csúcspontját a 33. percben érte el, amikor Jorhosz Maszurasz vezetést szerzett a helléneknek. Kai Havertz ugyan a második játékrész elején kiegyenlített, de a vendéglátó játéka távolról sem volt meggyőzőnek mondható. Ennek ellenére a németek az utolsó percekben Pascal Gross bombatalálatával nyertek. A lengyelek magabiztos játékkal győzték le Ukrajnát, fél óra elteltével már háromgólos előnyben voltak. Artem Dovbik ugyan a szünet előtt szépített, ám ennél többre nem futotta az ukránok erejéből. Gól nélküli félidőt követően a skótok a második játékrész elején ugyan kétgólos előnyre tettek szert Glasgow-ban Finnország ellen, de a vendégek remek hajrájukkal ledolgozták hátrányukat.

Az előző világbajnokság bronzérmese, Horvátország Lisszabonban győzte le Portugáliát, és ezzel a sakktáblások jelezték, hogy a kontinenstornán sem lehet leírni őket. A vendégek már az első percekben megszerezték a vezetést, miután Luka Modrić értékesített egy jogosan megítélt büntetőt. A cserékkel felfrissített portugál válogatott ugyan a folytatásban Diego Jota találatával kiegyenlített, de néhány perccel később Ante Budimir fejesével már ismét a vendégeknél volt az előny. A találkozó utolsó harmadában, bár mindkét fél előtt adódtak helyzetek, az eredmény már nem változott.

Eredmények: Peru–Paraguay 0:0, Magyarország–Izrael 3:0, Moldova–Ciprus 3:2, Svájc–Ausztria 1:1, Svédország–Szerbia 0:3, Portugália–Horvátország 1:2, Dánia–Norvégia 3:1, Belgium–Luxemburg 3:0, Spanyolország–Észak-Írország 5:1, USA–Kolumbia 1:5, Mexikó–Brazília 2:3, Skócia–Finnország 2:2, Németország–Görögország 2:1, Lengyelország–Ukrajna 3:1, Anglia–Izland 0:1, Románia–Liechtenstein 0:0, Fehéroroszország–Oroszország 0:4, Szlovénia–Bulgária 1:1.

 

Nyitókép: Szoboszlai Dominik nagyon okosan maga kérte a cserét (Fotó: MTI)