2024. június 30., vasárnap
LABDARÚGÓ-EB, E CSOPORT

A belgáknak nem kellett számolgatni

Az ukránok győzelmi kényszer mellett léptek pályára Belgium ellen, ám a zárókörben is kényelmes, álmos játékkal kezdtek. A belgák eleinte jóval többet kezdeményeztek, kiszorították Rebrov gárdáját, a sárga mezesek ezt megunva inkább távolról próbálkoztak, eredményhez azonban ez sem vezetett. A folytatásban mindkét fél előtt adódott lehetőség, élni azonban egyik együttes sem tudott ezekkel, a sikeres befejezés rendre elmaradt. A játék képe a szünetet követően sem változott jelentősen, a kapitányok hiába cseréltek, a csapatok nem tudtak elmozdulni a holtpontról. A legtöbb izgalmat és a legjobb ukrán helyzetet a végjáték hozta: a 83. percben Malinovszkij tekerte a szögletzászlótól egyből a kapura a labdát, Casteels a gólvonalról mentett. A hátralévő időben a belgák elpasszolgattak, Rebrovék nem tudtak megújulni, így az ukránok búcsúztak, míg a dánok a román–szlovák döntetlennek is köszönhetően a második helyen zártak a csoportban. Domenico Tedesco együttese a nyolcaddöntőben Franciaországgal meccsel. „Ez a csoport keményebb volt, mint azt sokan gondolnák. Papíron ugyan favoritnak számítottunk, ám az ellenfeleinknek nem volt veszítenivalójuk, ennek fényében léptek pályára és küzdöttek – mondta a belga kapitány a mérkőzést követően, majd kitért a következő találkozóra is: – Minden alkalommal a győzelemért lépünk pályára, azért jöttünk az Eb-re, hogy bekerüljünk a legjobbak közé. Ehhez az erősebbek ellen is helyt kell állni. A franciák ellen is ez lesz a cél. Ezeket a meccseket vártuk igazán.”

Stuttgart: Belgium–Ukrajna 0:0 (0:0)

Stuttgart Arena, 53 000 néző, vezette: Taylor (Anglia).

Belgium: Casteels, Castagne, Theate, Faes, Vertonghen, Tielemans (Mangala), Onana, De Bruyne, Trossard (Carrasco), Lukaku (Openda), Doku (Bakayoko).

Ukrajna: Trubin, Timcsuk, Zabarnyij, Szvatok (Jarmolenko), Matvijenko, Mikolenko (Zincsenko), Saparenko (Vanat), Brazsko (Sztyepanenko), Szudakov, Jaremcsuk (Malinovszkij), Dovbik.

Az E csoport végeredménye:

1. Románia     3          1          1          1          4:3       4

2. Belgium      3          1          1          1          2:1       4

3. Szlovákia    3          1          1          1          3:3       4

4. Ukrajna      3          1          1          1          2:4       4

Nyitókép: Az ukránoknak már Románia ellen megpecsételődött a sorsuk (Beta/AP)