2024. július 3., szerda

Visszavágna Törökország Ausztriának a márciusi kiütésért

Ausztria és Törökország mindössze három hónappal a két csapat egymás elleni, rendkívül egyoldalúra sikerült felkészülési mérkőzése után, a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében csap újra össze kedden.

A lipcsei mérkőzésre egyértelműen az osztrákok készülhetnek magabiztosabban, egyrészt márciusban 6-1-re kiütötték holnapi riválisukat, másrészt az Eb egyik legnehezebb csoportjában sikerült az élen végezniük, többek között Franciaországot és Hollandiát megelőzve.

Ralf Rangnick együttese a mutatott játéka alapján is egyértelműen esélyesként kezdi majd meg a lipcsei mérkőzést, ráadásul a törökök elleni örökmérlege is kedvező, a 17 eddigi összecsapásból kilencet nyert meg és egy döntetlen mellett hetet veszített el.

Ausztria sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedik alkalommal szerepel Európa-bajnokságon és a 2021-es kontinensviadalig nem tudott meccset nyerni, legutóbb viszont nyolcaddöntőbe jutott, igaz, ott kikapott a később Eb-diadalt aratott olaszoktól.

Törökország együttese jól kezdte a mostani tornát, Grúzia legyőzése után viszont 3-0-ra kikapott Portugáliától, a zárókörben pedig a hajrában szerzett győztes gólt Csehország ellen. Az utolsó csoportmeccs viszont áldozattal is járt, méghozzá talán a lehető legkomolyabbal, ugyanis a csapat talán legjobbja, Hakan Calhanoglu sárga lapot kapott, ami már a második volt neki, így ki kell hagynia a keddi nyolcaddöntőt.

A török gárda az osztrákokhoz hasonlóan sorozatban harmadik Eb-jén szerepelt, a 2016-os és a 2021-es tornán viszont nem jutott tovább a csoportból. Ugyanakkor korábban volt már komoly sikere a válogatottnak, 2008-ban ugyanis az elődöntőbe jutott, s ott 3-2-re kapott ki Németországtól.

A mérkőzés holnap 21 órakor kezdődik.

    A várható kezdőcsapatok:
    Ausztria:
   
Pentz - Posch, Danso, Lienhart, Prass - Seiwald, Grillitsch - Baumgartner, Laimer, Sabitzer - Arnautovic

    Törökország:
    
Günok - Müldür, Demiral, Bardakci, Kadioglu - Ayhan, Yüksek - Güler, Kökcü, Yildiz - Yilmaz

Nyitókép: Az UEFA Euro 2024 logója