2024. augusztus 25., vasárnap
EURÓPAI KUPAPOROND

Nehéz helyzetben a TSC

A TSC három góllal kikapott a Makkabitól az Európa-liga rájátszásának első találkozóján, így meglehetősen nehéz helyzetből várja a jövő csütörtökön hazai pályán esedékes visszavágót. Azt már a mérkőzés előtt sejteni lehetett, hogy az izraeli együttes jelenleg komolyabb játékerőt képvisel, ráadásul a júliusban épp a topolyaiaktól Tel-Avivba szerződő vezetőedzőjük, Žarko Lazetić pontosan tisztában van a csapat erősségeivel és gyenge pontjaival, ilyen arányú vereségre azonban nem feltétlenül kellett számítani. Lazetić utódjaként kinevezett Dean Klafurić a szezonban az eddig látottakhoz képest stratégiát váltott, csapata elsősorban védekezésre rendezkedett be és szélsőinek gyorsaságára támaszkodva mélységi ellentámadásokkal próbálkozott. Az elején a TSC alaposan beszorult, az izraeliek ezt kihasználva a 27. percben Dor Turgeman révén megszerezték a vezetést. A kapott gól kisebb lavinát indított el, a topolyaiak pontatlanná és idegessé váltak: a 41. percben (igaz, egy vitatott ítélet alapján) előbb Đorđević, majd egy durva becsúszást követően Banjac kényszerült elhagyni a játékteret.
A második félidőt csupán kilenc játékossal kezdték a bácskaiak, ennek ellenére jóval bátrabban és találékonyabban fociztak, mint korábban. A Makkabi tétlenségét Lazetić hármas cserével igyekezett megtörni, aminek eredményeként a 63. percben Perec 2:0-ra módosította az állást, majd 20 perccel később Madmon próbálkozásánál harmadszor is kapitulált a topolyai védelem. A másik oldalon Saša Jovanović közel volt a szépítéshez, az eredmény azonban már nem változott.
A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Klafurić elsősorban megköszönte a Kék Betyárok támogatását, a szurkolókat külön dicséret illeti, mindent megtettek, hogy segítsék kedvenceiket, remek hangulatot teremtettek a szombathelyi Haladás Sportkomplexumban. A tréner ezt követően értékelte a látottakat: – Örülök, hogy a második félidőben a gárda a kettős hátrány ellenére is megmutatta valódi arcát, elsősorban Jovanović kihagyott helyzetét sajnálom, a 3:1 sokkal jobban mutatott volna ez eredményjelzőn, megérdemeltük volna azt az egy találatot. A két piros nyilván összezavart bennünket, szokatlan ilyen korai fázisban kilenc emberre fogyatkozni. Elsősorban addig kellett volna kihasználnunk a lehetőségeket, ennek ellenére örülök, hogy a kitűzött célokat a gól kivételével sikerült megvalósítanunk. Veszélyes, gyors kontrákat vezettünk, ezt kértem a játékosoktól és meg is valósították, ám a befejezéseknél pontatlanok voltunk.

A mérkőzést követően Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója is beszélt a látottakról: – Okosan kezdtünk, hátul lezártuk a széleket, így az ellenfél nem tudott létszámfölényt kialakítani. Ugyan beszorítottak bennünket, de jó néhány alkalommal sikerült megtörnünk ezt a nyomást. Sajnos emellett több elkerülhető hibát is elkövettünk, magunknak köszönhetően sokkal veszélyesebbé tettük a rivális támadásait, mint azok valójában voltak. Picit lemaradtunk, ebből következett az első, majd a második kiállítás is. A második félidő a hátrány ellenére jól alakult, sokáig nem lehetett érezni, hogy kevesebben vagyunk a pályán, ráadásul így is alakítottunk ki helyzeteket, igaz, ezekből többet is ki lehetett volna hozni. Ha nem lett volna a két piros lap, akkor sokkal jobban megszorongathattuk volna az ellenfelet. A visszavágóra kell összpontosítanunk, a Makkabi nem legyőzhetetlen, ehhez mérten kell hozzáállnunk a visszavágóhoz.
A meccs utáni sajtótájékoztatón Lazetić elmondta, sokkal jobban játszottak, míg a TSC teljes létszámmal szerepelt a pályán, az első félidővel elégedett volt, a másodikkal már kevésbé. Hozzátette, a mérkőzés érzelmileg mindkét félnek nehéz lehetett, nem volt könnyű helyzetben, ám a profizmus ilyen, így ezen hamar túl kellett lépnie. Nehéz visszavágóra számít, a jövő csütörtökön 21 órakor kezdődő találkozó várhatóan más mederben folyik majd.
A forduló másik magyar érdekeltségű találkozóján a Ferencváros játéka csalódást okozott. A zöld-fehérek hiába voltak jobbak a boszniai Boracnál a találkozó nagy részében, a mezőnyfölényüket csak elvétve tudták gólhelyzetre váltani, olyankor pedig a vendégek kapusa magabiztosan hárított. A Fradi játékáról sokat elmond, hogy a hármas sípszó után a saját szurkolóik fütyülték ki őket. A Partizan még rosszabbul járt, mivel hazai pályán szenvedett vereséget a Genttől. A fekete-fehérek őszi nemzetközi kupaszereplése ezzel komoly veszélybe került, és a közönség haragjától csak az mentette meg a játékosokat, hogy a találkozót zárt kapuk mögött rendezték.

KONFERENCIA LIGA

Meglepetés Firenzében

Nem várt, bátor játékkal rukkolt elő Firenzében a Konferencia Liga rájátszásában a Puskás Akadémia. A felcsútiak igyekezetét siker is koronázta, hiszen a találkozó elején kétgólos előnyt szereztek. Előbb Nagy Zsolt harcolt ki és értékesített egy büntetőt, majd Mikael Soisalo duplázta meg csapata előnyét. A Fiorentina csak lassan tért magához a kezdeti sokkból, ám Riccardo Sottilnak még a szünet előtt sikerült szépítenie. A folytatásban a hazaiak már nagyobb tempóra kapcsoltak, ennek megfelelően Martine Quarta és Moise Kean találataival megfordították a mérkőzést. Az utolsó szó mégis a magyar csapaté volt, Wojciech Golla ugyanis az utolsó percekben egy szögletet követően kiegyenlített, így izgalmas visszavágóra lehet számítani. A Paks a cseh Mladá Boleslav vendégeként lépett pályára. Gól nélküli első félidőt követően a vendéglátó szerzett vezetést. A tolnaiak nem törtek össze, Böde Dániel előbb kiegyenlített, majd Papp Kristóf találatát követően már a vendégeknél volt az előny. A bírói ráadásban azonban lefagyott a paksiak szájáról a mosoly, a játékvezető ugyanis kiállította Lenzsér Bencét, ráadásul a 97. percben a csehek is kiegyenlítettek. Elkeseredettségre azonban nincs ok, egy hét múlva Bödéék hazai pályán harcolhatják ki a továbbjutást. 

EREDMÉNYEK
Európa-liga, selejtező, 4. forduló: Linzer–FCSB 1:1, Molde–Elfsborg 0:1, Viktoria Plzeň–Hearts 1:0, Rigas–APOEL 2:1, PAOK–Shamrock Rovers 4:0, Ludogorec–Petrocub 4:0, Lugano–Beşiktaş 3:3, Dinamo Minszk–Anderlecht 0:1, Jegielolonia Biaslytok–Ajax 1:4, Braga–Rapid Wien 2:1, Makkabi Tel-Aviv–TSC 3:0, Ferencváros–Borac Banja Luka 0:0.
Konferencia Liga, slejtező, 4. forduló: Mladá Boleslav–Paks 2:2, Legia Warszawa–Drita 2:0, Pjunik–Celje 1:0, Panevėžys–TNS 0:3, Brann Bergen–Asztana 2:0, Djurgårdens–Maribor 1:0, København–Kilmarnock 2:0, Hacken–Heidenheim 1:2, Omonia–Zira 6:0, CFR–Pafosz 1:0, Fioerentina–Puskás Akadámia 3:3, Krivbasz Krivij–Real Betis 0:2, Rijeka–Olimpija Ljubljana 1:1, Vikingur Reykjavík–Santa Coloma 5:0, Partizan–Gent 0:1, Wisla Kraków–Bruges 1:6, Klaksvik–Helsinkin 2:2, St. Patricks–Istanbul Besaksehir 0:0, Chelsea–Servette 2:0, Lens–Panathinaikosz 2:1, St. Gallen–Trabzonspor 0:0, Lincoln–Larne 2:1.