2024. szeptember 27., péntek

Későn jött a kiállítás

Szerdán este az Európa-ligában is elkezdődött a 2024/2025-ös idény. A Ferencváros az Anderlecht vendégeként lépett pályára. Az első félidőben nem született gól, és ebben kulcsszerepe volt Dibusz Dénesnek, aki védéseivel életben tartotta csapatát. Noha a játékot a belgák irányították, a zöld-fehéreknek is volt néhány helyzetük, a legkecsegtetőbb lehetőség Varga Barnabás előtt adódott az első félidő vége előtt, de lövése elkerülte a hazai kaput. A szünet után az Anderlecht fokozta a tempót, és a ritmusváltás gondot okozott a vendégcsapatnak, ami gólokban is megnyilvánult. Előbb Yari Verschaeren szerzett vezetést a belgáknak egy ütemtelenül leadott lövéssel, majd Kasper Dolberg növelte csapata előnyét egy büntető értékesítésével. Úgy tűnt, ezzel el is dőlt a találkozó, több zöld-fehér játékos lehajtott fejjel, tanácstalanul álldogált a középkezdésnél. A magyar bajnok azonban váratlan segítséget kapott az ellenféltől.

A csereként beállt fiatal Nilson Angulo ugyanis rövid idő alatt két sárga lapot is begyűjtött, így az emberelőnybe került vendégek új lendülettel vetették bele magukat az összecsapásba. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a hajrában Adama Traoré pattogó lövése a hazai kapuban kötött ki. Az utolsó percekben a belgák látványosan húzták az időt, és a Fradi játékosai ebben partnerek voltak, szabálytalankodtak, reklamáltak, így folyamatos játék alig alakult ki, ilyen körülmények között pedig esélyük sem volt az egyenlítésre.
A magyar csapat így története során először szenvedett vereséget egy belga klubtól. Javítani egy hét múlva lehet, amikor a Tottenham látogat majd a Groupama Arénába.

A látottakról Pascal Jansen vezetőedző így foglalta össze a véleményét: „Az első félidőben kiegyenlített játék zajlott a pályán, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek. A félidőben azt mondtam az öltözőben a fiúknak, próbáljunk meg még harapósabban játszani, még inkább célratörően. A fordulás után az Anderlecht struktúrája megváltozott, erre azonban jól reagáltunk, még akkor is, ha olykor nyomás alá helyezett bennünket az ellenfél. Korábban is mondtam, ezen a szinten apró hibák is megbosszulják magukat, ezúttal is ez történt. A kapott gólt követően megváltozott a meccs dinamikája, az ellenfél felé billent a mérleg nyelve. Különösen, hogy hamar jött a második találat. A hajrára próbáltam agresszív futballistákat pályára küldeni, a kiállítást követően jött is a szépítés, és talán ha van még kis idő, a második gólt is megszerezhettük volna.”

A nap többi mérkőzései közül kiemelendő, hogy a sokak szerint a végső győzelemre is esélyes Porto váratlan vereséget szenvedett Norvégiában, valamint hogy a Lazio a legjobbjai nélkül is könnyed győzelmet aratott a kijevi Dinamo felett. Pikáns csatát vívott egymással a Galatasaray és a PAOK. Sallai Roland csapata gól nélküli első félidőt követően a második játékrészben háromszor is betalált görög ellenfele kapujába, és megérdemelt győzelmet aratott. Nem tudott ugyanakkor nyerni a Twentét fogadó Manchester United, és a Nice–Real Sociedad találkozó is pontosztozkodással ért véget.

A spanyol bajnokságban a Barcelona Robert Lewandowski első félidei góljának köszönhetően legyőzte a Getafét, és továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a pontvadászatot. A katalánok sikere fölényesebb is lehetett volna, de a gólt követően a támadásaik befejezésébe rendre hiba csúszott. Az angol ligakupában az Arsenal és a Liverpool is magabiztos játékkal jutott be a követező fordulóba. A vörösöknél Szoboszlai Dominik ezúttal nem lépett pályára. Az olasz kupában a genovai városi derbit a másodosztályban szereplő Sampdoria nyerte meg a büntetők jobb értékesítésével.

Európa-liga, 1. forduló: AZ Alkmar–Elfsborg 3:2, Bodø/Glimt–Porto 3:2, Anderlecht–Ferencváros 2:1, Dinamo (K)–Lazio 0:3, Galatasaray–PAOK 3:1, Ludogorec–Slavia (P) 0:2, Manchester United–Twente 1:1, Midtjylland–Hoffenheim 1:1, Nice–Real Sociedad 1:1.
Spanyol bajnokság, 7. forduló: Girona–Rayo Vallecano 0:0, Barcelona–Getafe 1:0. Az élmezőny: Barcelona 21, Real Madrid 17, Athletic Bilbao 13, Atlético Madrid 12 pont stb.
Angol ligakupa: Arsenal–Bolton 5:1, Liverpool–West Ham 5:1.
Olasz kupa: Pisa–Casena 0:1, Udinese–Salernitana 3:1, Genoa–Sampdoria 1:1, büntetőkkel 5:6.

 

Nyitókép: Traoré gólja adott még némi reményt a Ferencvárosnak (Fotó: MTI)