2024. július 24., szerda
HATÁRON TÚLI KÖRKÉP

A DAC nincs otthon Szlovákiában?

Kisebb hullámvölgybe került a szlovák élvonalban szereplő DAC gárdája, a bajnoki címért küzdő dunaszerdahelyi csapat ugyanis öt nap leforgása alatt kétszer is kikapott a Fortuna Ligában. Szerdán a sárga-kékek Szereden hagyták a pontokat, vasárnap pedig nagy meglepetésre a Zlate Moravce együttese tudott nyerni a MOL Arénában.

A DAC-szurkolók természetesen mindkét vereség miatt morcosak, ám a felvidéki magyar focirajongókat elsősorban a szerdai találkozón történtek bosszantották fel. Történt ugyanis, hogy a Szered–DAC (1:0) összecsapás 69. percében egy vitatott szituáció után a hazai játékosok rátámadtak Kalmár Zsoltra, a dunaszerdahelyiek csapatkapitányára. A szerediek azt nehezményezték, hogy a magyar válogatott középpályása nem rúgta ki a labdát, miután az egyik csapattársuk megsérült. Előbb ketten is nekimentek, majd mire a földre került labdarúgó felkelhetett volna, Miloš Lačný is durván beleszállt Kalmárba, tettéért azonnal meg is kapta a jól megérdemelt piros lapot, a Szered csapata így tíz emberrel fejezte be találkozót. Az ügy ezzel valószínűleg le is zárult volna, Lačný azonban másnap posztolt valami egészen elképesztőt az egyik közösségi oldalon: „Nem értem, hogy egy olyan kvalitású játékos, mint Kalmár, aki a liga egyik legjobbja, hogy nem tudott emberséges lenni, és kirúgni a labdát. Tényleg nem értem, és ezért is tettem, amit tettem, de utólag természetesen mindenkitől elnézést kérek. Ilyen a sport, egy pillanatra elvittek az érzelmek. Egyébként pedig a DAC-nak és Kalmárnak is tudnia kell, hogy ki van itthon Szlovákiában!” A nagy felháborodást keltő bejegyzés után a dunaszerdahelyi klub azonnal jelezte, hogy nem kíván érdemben foglalkozni az üggyel, és a szeredi játékos magánakciójának tekinti a sértő, már-már soviniszta kijelentést.

A román Liga 1 legutóbbi játéknapján a Sepsi gárdája hazai pályán a 95. percben mentett pontot a Botosani ellen (2:2), a másodosztályban pedig a Csíkszereda együttese értékes idegenbeli sikerrel zárta az évet. Az adai Pintér Norbertet is a soraiban tudó székely klub ugyanis a hétvégén Konstancából hozta el a három pontot. A piros-feketék így a huszonegy csapatos mezőnyben a 7. helyről várhatják a tavaszi folytatást.