2024. július 24., szerda
TÓTHFALU

Az átalakulás jegyében

A tóthfalui labdarúgó-akadémián november 5-én zárult hivatalosan az őszi idény, aznap ugyanis Újvidéken a Nyers István Akadémia U19-es és U17-es csapata is lejátszotta idei utolsó bajnoki mérkőzését. A 2020/2021-es szezont a topolyai TSC egyik alközpontjának számító akadémia öt csapattal kezdte el, amelyek közül az U19-es és az U17-es felállítás a Vajdasági Liga északi csoportjában, míg az U15-ös és az U13-as korosztály a Szabadkai Minőségi Ligában szerepel, a legkisebbek, az U11-es generáció pedig a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi labdarúgó-szövetség tornarendszerű bajnokságában versenyez.

Az U11-es csapatunk az ősszel négy tornán vett részt, és a srácok minden alkalommal a 2. helyen végeztek. Náluk még természetesen nem az eredményeken van a hangsúly, a lényeg, hogy élvezzék a focit, és fejlődjenek – kezdte az eredmények ismertetését Rúzsa Iván edző. – Az U13-as gárdánk két fronton próbál helytállni. A Szabadkai Minőségi Ligában az utolsó helyen állunk, mindössze egy ponttal. A pontjaink száma lehetne nagyobb is, ám a fiúk sok gólhelyzetet elpuskáztak az ősszel. A Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi ligában már jobban futott a szekér, ott négy győzelem és két döntetlen a mérlegünk, és jelenleg ugyanannyi pontunk van, mint a listavezető zentai együttesnek. Az U15-ös korosztály eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott az ősszel, ami nem is meglepő, hiszen a nyár folyamán sok új játékos érkezett a csapathoz. Éppen ezért nem is volt különösebb nyomás a gárdán, a fiúk pedig ötvenszázalékos mérleggel az 5. helyről várhatják a tavaszi folytatást. A serdülőegyüttes a nagyon jó csapatok alkotta mezőnyben csak 8 pontot gyűjtött, ami mindenképpen elmarad az előzetes várakozásoktól, hiszen az U17-eseknél a középmezőny volt a cél. Abban az egész szakmai stáb egyetért, hogy sokkal több van a csapatban, és biztosak vagyunk benne, hogy a gárda tavasszal jobban teljesít majd. Az U19-es felállítás is a középmezőnyt célozta meg, és majdnem sikerült megvalósítani a kitűzött célt. Sajnos, több mérkőzésen is az utolsó percekben vesztettünk pontot, pontokat, így jelenleg csak a 10. helyet foglaljuk el, ám a lemaradásunk minimális az előttünk álló csapatokkal szemben – értékelte az ősz történéseit a tordai származású szakember, majd néhány mondatban szólt a legjobban teljesítő játékosokról is.

Az ificsapatban Božić Marko és Fényszárosi Tamás végig egyenletes teljesítmény nyújtott, és ők már bemutatkoztak társcsapatunk, az adorjáni Tisza felnőttegyüttesében is. Az U17-es gárda kapusa, Ladányi Ákos az összes bajnokin kiválóan védett, ő nagy fejlődésen ment át az elmúlt időszakban. Bízunk benne, hogy sok munkával még tovább fejlődhet. A serdülőknél Toma Ákosra sem lehetett panasz, az erős mezőnyben ő is megmutatta tehetségét. A pioníroknál Rúzsa Kristóf volt a gárda egyik húzóembere, az oromi játékos az ősszel már az U17-es csapatban is lejátszott néhány mérkőzést.

A 2011-ben alapított tóthfalui akadémia a nyári szünetben együttműködési szerződést írt alá a harmadik osztályban szereplő adorjáni labdarúgóklubbal, így az akadémia csapatai a mostani szezontól már Tisza-Nyers néven versenyeznek a korosztályos bajnokságokban.