2024. július 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Újpesten bejött az edzőváltás, Debrecenben még nem

A Fradinál is arról pletykálnak, hogy új szakvezető lehet az új szezonra

Azt nem lehet mondani, hogy unatkoznánk a magyar labdarúgó-élvonal történéseit látva, a koronavírus-járvány miatti szünetből való visszatérés kicsit felpörgette az eseményeket.

Egy hete már beszámoltunk arról, hogy az újpestiek nem vártak a végtelenségig, és edzőváltással próbáltak rendet tenni a soraikban. Predrag Rogannak pedig sikerült is a nagy áttörés: múlt szombaton a Honvédot 1:0-ra, kedden pedig a Debrecent 3:1-re legyőzte csapata, és ugyan nem került el a veszélyzónából, már sokkal magabiztosabban várhatja az újabb mérkőzéseket.

Ami ott sikerült, az Debrecenben nem, a Loki mélyrepülését a személycserék sem állították meg. A csapat még Herczeg Andrással kezdte meg az idényt, de a gyengébb szereplés miatt a szakember decemberben felállt, a helyére pedig a Diósgyőr egykori játékosa, Vitelki Zoltán ült le, akivel fél plusz két évre szóló szerződést kötöttek. Az eredmények azonban nagyon nem akartak jönni, 12 mérkőzésen 3 győzelem és 3 döntetlen mellett 6 vereség volt a szakember mérlege.
Múlt pénteken aztán kiborult a bili, a csapat ugyanis csapnivaló játékkal az azóta biztos kiesővé vált Kaposvári Rákóczit sem tudta legyőzni. A szerény hazai 1:1-es döntetlen után a szurkolók tüntetve kérték számon a változtatás lehetőségét a vezetőségen. Kérésük meghallgatásra talált, szombaton már arról írt a magyar sajtó, hogy a hátralévő hat bajnokira Kondás Elemér érkezhet, aki 2011-től 2016-ig öt éven át irányította a csapatot, nyert két bajnoki címet és két magyar kupát. Vasárnapra a pletyka valósággá vált, de a szakmai stábban hiába kapott helyet a Debrecen két korábbi játékosa, Dombi Tibor és Igor Bogdanović is, az újpesti vereség a kiesőhelyre taszította a tavalyi bronzérmest.

Harcosokra van szükség, mert a szép játék nem biztos, hogy most menni fog nekünk, van nyomás rendesen a csapaton, de ezt csak mi tudjuk megoldani, igaz, a szurkolóink is segítenek” – nyilatkozta Bódi Ádám, a DVSC középpályása. Szombaton a Puskás Akadémia ellen otthon győzni kell, a felek eddig 15-ször meccseltek egymással az élvonalban, nyolcszor a debreceniek, kétszer a felcsútiak nyertek, öt mérkőzés pedig döntetlennel zárult.

A bajnokságot biztosan vezeti a Ferencváros, amely szombaton 3:0-ra verte a Diósgyőrt, és szerdán is nagyszerűen teljesített, hiszen a 91. percben még 2:0-ra vezetett Pakson. A hazaiak azonban előbb egy tizenegyesből szépítettek, majd a 96. percben pontot mentettek, amely sokat érhet a kiesés elleni harcban.

A Fradinál edzőkérdés van, bár nem úgy, ahogy ezt a kifejezést emlegetni szokták. Az orosz és az ukrán sajtó a közelmúltban azt írta, Szerhij Rebrov visszatérhet a Dinamo Kijevhez, de ezt a menedzsere cáfolta. Aztán kedden a törököknél röppent fel a hír, sőt a Türkiye Gazetesi török lap azt írta: a szakember már tájékoztatta a Ferencváros vezetőségét arról, hogy a szezon végén távozik, és elfogadja a Fenerbahçe ajánlatát.

Rebrovot a Paks elleni mérkőzés előtt ezzel szembesítette az M4 Sport, de a tréner a kamerák előtt egy szikár „No” válasszal jelezte, hogy erről szó nincs. De nem zörög a haraszt: a Gazeta Sporturilor román sportnapilap szerda este azt írta, Rebrov távozását követően Bölöni László veszi át a csapat irányítását. „A Fradiban vannak olyan játékosok, akik nettó 800 ezer eurót keresnek, tehát a klubnak nem lenne probléma, hogy olyan edzőt szerződtessen, aki egymillió eurónál is magasabb fizetést kér” – idézte forrását a román lap, hozzátéve, a tárgyalások már majdnem befejeződtek.

Kíváncsian várjuk, mi lesz a végkicsengés, az biztos, hogy szombaton, a Kisvárda ellen még Rebrov irányítja a csapatot a Groupama Arénában.

A 29. forduló programja

Június 12., péntek: Mezőkövesd–Honvéd (20.00, M4 Sport).

Június 13., szombat: Ferencváros–Kisvárda (16.55, M4 Sport), Debrecen–Puskás Akadémia (19.00, M4 Sport), ZTE–Paks (21.05, M4 Sport).

Június 14., vasárnap: Kaposvár–Diósgyőr (19.00, M4 Sport), Fehérvár–Újpest (21.05, M4 Sport).