2024. július 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Megvan a 31. Fradi-arany

Három fordulóval a vége előtt már bajnok a csapat, amely megvédte tavalyi címét

Nem várta meg a hazai pályás ünneplés lehetőségét, és az első adandó alkalmat kihasználta a Ferencváros labdarúgócsapata arra, hogy a címvédéssel már története 31. bajnoki címét ünnepelhesse. Négy fordulóval az OTP Bank Liga befejezése előtt ehhez kedden a Budapest Honvéd ellen kellett nyerni, ami csupán azért tűnt nehéz feladatnak, mert a szezon korábbi két, egymás elleni mérkőzése gól nélküli döntetlent hozott. A Fradi a szlovén válogatott Miha Blažič fejesével szerzett gólt a 48. percben, a csapatkapitányt öt perccel később a szlovák középpályás, Michal Škvarka 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, beállítva a 2:0-s végeredményt. A Fradi ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a Fehérvárral szemben (amely a lapzártánk utáni, Debrecen elleni mérkőzésen talán ugyanígy bebiztosította az ezüstérmét), érdekesség, hogy 2019-hez hasonlóan ismét egy Honvéd elleni bajnokin lehetett ünnepelni az elsőséget.

Örülök neki, hogy győzelemmel szereztük meg a bajnoki címet. Végig koncentráltunk, komolyan vettük a mérkőzést, akik lehetőséget kaptak, azok éltek vele. Együtt harcoltuk ki ezt a bajnoki címet, a szurkolók, a játékosok, az egész klub. A címvédés mindig sokkal nehezebb, mint a bajnoki cím megszerzése elsőre. A kulcsmomentum a fejlődés, anélkül nem lett volna meg az újabb aranyérem. Egy pihenőnap után csütörtökön újra munkába állnak a fiúk, hiszen nagyon fontos meccs jön az Újpest ellen, ezt tudják ők is!” – nyilatkozta Szerhij Rebrov, aki 2018-as érkezése óta a második szezonját is aranyéremmel zárta.

Nem véletlen, hogy a Fradi nem szeretné, ha távozna, a magyar sajtóban éppen ezért rendkívüli eseménynek számított, hogy a Nemzeti Sport edzőváltásról szóló lapszemlét lehozó online kiadását helyreigazításra kötelezte a klub. A Fradi.hu kiemelte, hogy a végső sikerhez a hazai pályán nyújtott teljesítmény elengedhetetlen volt: a csapat a 2019/2020-as szezonban az eddigi 15, Groupama Arénában lejátszott mérkőzése közül csupán hármat adott döntetlenre, az összes többit megnyerte. A bajnoki verseny szempontjából mindez kulcsfontosságú volt, hiszen a legfőbb rivális Fehérvár 12 ponttal gyűjtött kevesebbet vendéglátóként, mint a Ferencváros. Az immáron 52 meccset számláló hazai veretlenséghez tavaly október óta klubrekord is társul, a 60-as évek végén felállított korábbi, 40 meccses bajnoki csúcsot ugyanis Rebrov együttese az Újpest 1:0-s legyőzésekor adta át a múltnak. Az is biztos, hogy a június 16-a szerencsés dátum a Ferencváros életében, hiszen 1927-ben ezen a napon nyert magyar kupát az Újpest ellen, 1965-ben ezen a napon ütötte ki a Vásárvárosok Kupájából (az UEFA-kupa elődjéből) a világ akkori egyik legjobb csapatát, az angol bajnok Manchester Unitedet, illetve 1976-ban a Dalnoki Jenő által vezetett csapat ezen a napon lett bajnok.

A szombati, Újpest elleni mérkőzés már talán a vendég lila-fehéreknek sem lesz észveszejtően fontos. Ha van szinte tökéletes edzőváltás, akkor az újpestit annak lehet nevezni: a Nebojša Vignjevićet váltó Predrag Rogannal hét pontot szerzett a csapat. Vignjević a május 30-ai, kisvárdai mérkőzés után távozott, Rogan pedig előbb a Honvéd (1:0), majd a Debrecen ellen (3:1) vezette győzelemre új tanítványait, a múlt hétvégén pedig Fehérváron ért el bravúrosnak mondható 2:2-es döntetlent.

Pár mondatot megérdemel a ZTE is, amely immáron sorozatban nyolcadik bajnokiján szerzett pontot, ezek közül ötöt ráadásul meg is nyert (legutóbb kedden Kisvárdán). Amióta Márton Gábor a vezetőedző, csupán a Ferencváros szerzett több pontot a zalaegerszegieknél, a bajnok is csak azért, mert volt két elmaradt és most pótolt meccse.

A 31. forduló programja

Június 19., péntek: ZTE–Honvéd (20 óra). Június 20., szombat: Mezőkövesd–Fehérvár (16.55), Puskás Akadémia–Paks (19), Ferencváros–Újpest (21.05). Június 21., vasárnap: Kaposvár–Kisvárda (19), Debrecen–Diósgyőr (21.05).