2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Harc a dobogóért

A munka ünnepének köszönhetően a magyar bajnokság következő fordulóját négy napon át rendezik meg, péntektől hétfőig mindennap legalább egy találkozót követhetnek majd figyelemmel a tévénézők. A csapatoknak a táblázaton betöltött helyezése alapján a péntek esti Kecskemét–Paks összecsapás tekinthető a forduló rangadójának, hiszen a második csapat a harmadikat fogadja. Az újonc remeklésére az idény előtt senki sem számított, még ők maguk sem, de néhány fordulóval a bajnokság vége előtt nyíltan kimondják, immár a dobogó a cél, s nagyon csalódottak lennének, ha végül nem akasztanának bajnoki érmet a nyakukba.

Tóth Ákos a kecskemétiek sportigazgatója így foglalta össze véleményét a szezonról: „A szezon előtt a bennmaradás volt a cél, ezt elértük, most hét pont az előnyünk a Pakssal szemben, azaz innentől a dobogó egy reális célkitűzés. Már csalódottak lennénk, ha ez nem lenne meg. Persze most a csillagok állása is kedvező, de amit látunk, annak az alapjait már évekkel ezelőtt lefektettük. A mostani eredmények talán kicsit túlzók is, de mi próbáljuk következetesen továbbvinni azt a munkát, amit elkezdtünk. A klub és a csapat feljebb tud lépni, szeretne stabilan a legjobbak között szerepelni. Nagyon várom a pillanatot és büszkeséggel töltene el, ha a magyar válogatottba is adna játékost a klub. Véleményem szerint több futballista is van a keretben, aki egyszer képes lehet a nemzeti csapatban szerepelni.”

Bár a kecskemétiek kényelmes helyzetben vannak, a Paks számára létfontosságú lenne a három pont megszerzése, hiszen mindössze egy ponttal előzik meg a negyedik helyen álló Debrecent és az ötödik Puskás Akadémiát. Ráadásul, mindkét riválisnak könnyebb a sorsolása, mivel a felcsútiak a sereghajtó Vasashoz látogatnak, míg a Loki az igencsak gyenge formában levő Fehérvárt fogadja. A Vasasnál egyébként nagyon nehezen teszik túl magukat a szombati Ferencváros elleni találkozón, amelyen sokak szerint a játékvezető megkárosította az angyalföldieket.

Az utolsó négy fordulóban mindössze egy pontot gyűjtött a Zalaegerszeg, és a csapat, amely korábban még a dobogóra is esélyes volt, immár a kiesés elől kell, hogy meneküljön. Mindennek meg is lett a következménye, megköszönték Ricardo Moniznak, az eddigi vezetőedzőnek a munkáját, utódja Boér Gábor lett, aki korábban a szlovén másodosztályban szereplő NK Naftát vezette. „Egyértelmű a célunk az előttünk álló időszakra, az első osztályban kell maradni és meg kell nyerni a kupát, ami egy mérföldkő a klub életében. Ez nem rólam, hanem a klubról és a városról szól. Nagyon fontos, hogy egység legyen az öltözőben, és olyan munkát végezzünk, amivel elérhetjük céljainkat. Meg kell fordítanunk a jelenlegi negatív szériát, és vissza kell térni a helyes útra; ez a csapat a szezon során már többször bizonyította, hogy tud jól játszani és komoly lendülettel rendelkezik. Jó állapotú csapatot kell átvennünk az utolsó néhány fordulóra, az lesz a dolgunk, hogy felrázzuk az együttest és újra önbizalommal teli játékot produkáljunk” – fogalmazott Boér. A negatív széria megszakítása nem is tűnik reménytelen feladatnak, hiszen a zalaiak a szintén nem túl acélos formában levő Mezőkövesdhez látogatnak el.

Hétfőn rendezik meg az Újpest–Ferencváros örökrangadót. A lilák a Zalaegerszeggel ellentétes utat jártak be, az elmúlt egy hónapban 10 pontot szereztek, a 6. helyre léptek fel, így nyugodtan fogadhatják az ősi riválist. Ráadásul biztossá vált, hogy Csoboth Kevin, a fiatal újpesti támadó egyelőre a csapattal marad, pedig igencsak érdeklődtek iránta Amerikában.

A hétvége programja, péntek: Kecskemét–Paks (20 óra) Szombat: Mezőkövesd–Zalaegerszeg (14.15), Kisvárda–Honvéd (17), Vasas–Puskás Akadémia (19.30) Vasárnap: Debrecen–Fehérvár ( 15.30). Hétfő: Újpest–Ferencváros (18).