2024. július 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Tizenharmadjára sem ment!

Nem lehet könnyű ezekben az években Újpest-szurkolónak lenni. Nem elég, hogy csak idő kérdése, és az ősi rivális Ferencváros zsinórban ötödik alkalommal is megnyeri a bajnokságot, de ráadásul a két csapat legutóbbi 13 bajnoki találkozóját a zöld-fehérek nyerték meg! Igaz, a hétfői összecsapás már nem volt annyira egyoldalú, mint az őszi találkozó, amikor az Újpest hazai pályán hat gólt kapott, de ettől még tény: jó ideje nem találják az ellenszerét a Fradi játékának. A címvédő szurkolótábora viszont nemcsak az újabb rangadó megnyerésének örülhet, hanem annak is, hogy az egykori legenda, Lisztes Krisztián fia egyre jobb formába lendül, és a derbin is fontos szerepet játszott. Teljesítménye nem kerülte el edzőjének, Sztanyiszlav Csercseszovnak a figyelmét sem.

„Jó meccset láthattak a szurkolók, ha nem is a legszebbet, de sok látványos momentummal. Azért is örülök, mert a találkozó előtt voltak kérdőjelek a sérülések miatt, de jól tudtuk menedzselni ezt is. Gojak már a harmadik mérkőzését játszotta egymás után, nagyon örülök, hogy a sérülése után megfelelő formába lendült. Az edzéseken is jól teljesített, megérdemelten volt a pályám, fontos gólokat lőtt. Ahogy Lisztes Krisztián találata is az volt, de a legfontosabb az, hogy győztünk. Fontos, hogy a fiatal játékosokat mérkőzésről mérkőzésre hozzuk megfelelő formába. Nála ez jól megy. Remélem, a jövőben nemcsak nálunk lehet kezdő, hanem a válogatottban is” – fejtette ki gondolatait Csercseszov.

A hétvégén a Ferencváros könnyedén bebiztosíthatja az új bajnoki címét. Adott esetben már péntek este pezsgőt bonthatnak a Groupama Arénában, ehhez „csak” az kell, hogy a Kecskemét vereséget szenvedjen a kiesés elől menekülő Honvéd otthonában. Ám ennek a találkozónak a végeredményétől függetlenül a Fradi sikere a Kisvárda ellen szombaton bajnoki aranyat ér!

Az Újpestnél igyekeznek gyorsan túltenni magukat az eseményeken. A törzsközönség már a küzdésért is hálás a játékosoknak, s nyilatkozatában Nebojša Vignjević vezetőedző ki is emelte szerepüket: „Köszönet a szurkolóknak, akik fantasztikus légkört varázsoltak. Tudtam, hogy ilyen meccs lesz, és hittem abban, hogy talán ez lesz az az alkalom, amikor jobb eredményt érhetünk el. Jól is kezdtünk, aztán sokszor kockáztattuk a kontrákat, és bekaptuk a gólt. Nehéz végig ellenőrzés alatt tartani egy ilyen ellenfelet, de sikerült egyenlítenünk, felállnunk, és még többet érdemeltünk volna az első félidőben. A másodikat úgy kezdtük, ahogy megbeszéltük, hogy nem fogjuk: visszafogottan, lassan. Fellazultunk, nem zárt a középpálya, és kaptunk két gyors gólt, de még ebből is sikerült felállni. A mérkőzést előtt is hangsúlyoztam: a motivációt végig fenn kell tartani. Voltak azonban olyan játékosok, akik rövid időre elveszítették a fegyelmezettséget, a fókuszt. Így jött az a tíz perc, ami nagyon rosszul alakult, ennyi idő alatt pedig a Ferencváros képes lezárni a meccset. Így is tett két góllal. Köszönöm a szurkolóknak, ez az egyik oka, hogy visszajöttem. Ilyen meccseken szerettem volna szerepelni, de sajnos ma nem sikerült győznünk.”

A lilák következő ellenfele a sereghajtó Vasas lesz szintén hazai pályán. Parázs összecsapásra lehet számítani, hiszen az angyalföldiek minden bizonnyal megpróbálnak belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba is. Szintén izgalmasnak ígérkezik a Fehérvár–Mezőkövesd kiesési rangadó, amelynek vesztese könnyen bajban találhatja magát a végelszámolásnál. Nagy tétje lesz a Paks–Debrecen bajnokinak is, hiszen a harmadik helyezett csapat a negyediket fogadja. A Lokinál a Fehérvár legyőzését követően igencsak magabiztosan várják a mérkőzést, s ennek Dzsuzsák Balázs is hangot adott.

„Szerettem volna megvalósítani, hogy a Debrecennel versenyben legyünk a bajnoki címért, öt-hat-hétezer embert tudjunk megmozgatni. Ehhez kell a csapat, kell az edzőnk, aki visszacsalta az élvezetet a mindennapjainkba. Nagyon jó erőben érzem magam, minden percét kiélvezem ennek a helyzetnek. Fantasztikus közönség előtt játszhatunk most. A legfontosabb, hogy Debrecenben együtt van most csapat és szurkoló, illetve az öltöző is rendben van, mindenki tiszteli a másikat, sok a közös programunk. Felkészült az edzői stábunk, és ezt hétről hétre látni lehet bajnoki mérkőzéseken” – mondta a játékos.

Persze Pakson sem kisebb a lelkesedés. Ami érthető is, hiszen győzelmük és a Kecskemét esetleges botlása esetén a második hely is elérhető távolságra kerülne. Pluszmotiváció, hogy az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet adatai szerint a 2023-as naptári év első négy hónapjában Varga Barnabás, a tolnaiak gólvágója 16 találatával szerezte a legtöbb gólt bajnoki találkozókon.

A hétvége programja, péntek: Honvéd–Kecskemét (18.30). Szombat: Újpest–Vasas (14.00), Paks–Debrecen (16.30), Ferencváros–Kisvárda (19.45). Vasárnap: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia ( 15.00), Fehérvár–Mezőkövesd (19.30).