2024. szeptember 7., szombat

II. Martina visszavonult

Ha a tenisz királynői ugyanúgy kapnák a nevüket, mint a pápák, akkor a tenisz két megszállottja, a kassai Melanie Molitorová és Hingis Károly 1980. szeptember 30-án született lánya hivatalosan is a II. Martina néven uralkodott volna 209 héten át. Az első Martina természetesen a szintén csehszlovákiai születésű, ugyancsak más ország állampolgáraként világelső Navratilová volt, aki először 1978-ban kaparintotta meg a világelsőséget, s akkor fogadta meg a két szülő, hogy ha lányuk születik, a Martina nevet kapja, és világhírű teniszezőnőt nevelnek belőle.

Miután hétéves korában, szülei válása után, anyjával Svájcba költözött, ott is kezdődött el a karrierje. Martina 1997-ben lett először világelső, közben számos csúcsot döntött meg. Még ma is ő minden idők legfiatalabb Grand Slam-bajnoka és a ranglista legfiatalabb éllovasa is.

Pályafutása számos megpróbáltatással telt. Először a sérülések miatt 22 évesen vonult vissza, majd négy évvel később újra a pályán láthattuk. Nem is akármilyen módon, hisz elnyerte például az Év Visszatérője díjat is. Egyéniben öt Grand Slam-címet nyert, csupán a párizsi salakon nem tudott győzni. Ott 1997-ben a horvát Iva Majoli, két évre rá pedig a német Steffi Graf győzte le a döntőben.

A visszatérés rövidre sikerült, hisz 2007-ben megbukott a doppingvizsgálaton, és két évre eltiltották, amikor be is jelentette, hogy felhagy a tenisszel. Hat év után, 2013-ban mégis visszatért, de már csak párosban szerepelt. Nagy sikerrel, hisz női kettesben 13, vegyes párosban pedig 7 GS-serleget nyert, és e mezőnyben világelsőként hagy fel harmadszor is a tenisszel, egy hónappal a 37. születésnapja után. Feltehető, hogy a jövőben a pálya mellett, edzői szerepkörben lesz látható, esetleg valamelyik tv-csatorna szakkommentátoraként látogatja a versenyeket. Magánéletében is ráférne egy kis békesség, hisz számos zűrzavaros kapcsolata volt egyetlen házassággal, amely 2010 és 2013 között tartott Thibault Hutin svájci díjlovaglóval.