2024. szeptember 7., szombat

A világelsők diadalai

Nadal a torontói serleggel (Fotó: Beta/AP)

Nadal a torontói serleggel (Fotó: Beta/AP)

Az egy hónappal korábbi wimbledoni balsiker nem hagyott nyomot Rafael Nadalon és Simona Halepen, hisz a kélt világelső már a következő rangos tornán, Torontóban és Montrealban igazolta, hogy nem véletlenül áll a ranglista élén. Pozíciójukat mindketten meg is erősítették, így Nadal most több mint 3700, Halep pedig csaknem 2000 ponttal előzi meg a második helyezettet.

Nadal a nyílt korszak negyedik teniszezője lett 80 tornagyőzelemmel. Ennél többet csak Jimmy Connors, Roger Federer és Ivan Lendl arattak. Torontóban a spanyol csúcsot jelentő 33. sikerét jegyezte az 1000-es rangú tornákon, így már hárommal előzi meg Novak Đokovićot és hattal Federert. Nem vallott szégyent a vasárnap 20. születésnapját ünnepelt, görög Sztefanosz Cicipasz sem, bár a döntő elején elcsigázottnak látszott az előző nehéz csaták miatt, 2:6, 0:2 után azonban javítani tudott, s csak némi szerencse hiányzott neki, hogy kiharcolja a harmadik játszma jogát. Cicipasz feltört a ranglista 15. helyére, s ha méltó folytatás következik, rövidesen a legjobb tízben láthatjuk.

Mint a Roland Garroson, Simona Halep a döntőben az amerikai Sloane Stephens felett diadalmaskodott a döntőben, ami a 26 éves román 18. serlege.

Megkeződött Cincinnatiban az 1000-es torna, Đoković pedig megtudta, hogy ha közép-európai idő szerint az éjjel 3 órakor játszott meccsen legyőzte az amerikai Steve Johnsont, a 2. fordulóban a francia Adrian Mannironóval találkozik, akivel 3:0 a mérlege. Egy biztos: Novak útja az e heti tornán könnyebbnek ígérkezik, hisz a torontói diadala után Nadal lemondta az ohiói szereplést. Ugyanott a táblára jutott Dušan Lajovića kanadai MilošRaonićtyal kezd, Fucsovics Márton pedig a selejtezőből a 21 éves, lengyel Hubert Hurkaczot kapta.