2024. szeptember 7., szombat
US OPEN

A női világelső már kiesett

Simona Halepet az észt Kaia Kanepi győzte le – Wawrinka megint verte Dimitrovot – Lajović nagyszerű rajtja

Mint ahogyan az általában lenni szokott a nagy tornákon, az idei US Open első napja sem múlhatott el vaskos meglepetés nélkül. Az első váratlan kieső a női világelső román Simona Halep lett, akit az elemében levő észt Kaia Kanepi búcsúztatott. Halep elsősége azért egyelőre mégsem forog veszélyben, a jelenleg második helyezett dán Caroline Wozniacki akkor sem előzi meg, ha esetleg elnyeri a serleget.

Kaia Kanepi kiejtette a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

Kaia Kanepi kiejtette a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

A férfiak mezőnyében hétfőn a legjobban rangsorolt vesztes a bolgár Grigor Dimitrov volt, aki a sorsolás szeszélye révén – akárcsak két hónapja Wimbledonban – a háromszoros Grand Slam-győztes és sérülés után visszatéréssel egyre sikeresebben próbálkozó svájci Stan Wawrinkával találkozott, és megint kikapott. A mutatottak alapján Wawrinka erősen megkeverhetné a tábla felső ágát, ahol a címvédő Rafael Nadalon kívül még Juan Martín del Potro, Kevin Anderson és Sztefanosz Cicipasz áll legjobban a jóslatok szerint. A kiemeltek közül a férfiaknál még Kyle Edmund,Roberto Bautista és Damir Džumhur, a nőknél pedig Anasztaszija Pavljucsenkova és Magdalena Rybáriková esett ki már a rajton.

Szerbiai szemszögből nézve jól kezdődött a US Open, hisz a hat közül elsőként pályára lépett Dušan Lajović a balkáni rangadón négy játszmában győzte le az előkelőbben rangsorolt bosnyák Džumhurt. A ranglistán 62. Lajović következő ellenfele ma a 23 éves és 67. helyezett brit CameronNorrie, akivel még nem mérkőzött. A szerbnek, aki az 56. pozíciónál magasabban még nem járt, a 3. forduló kiharcolása azt is jelentené, hogy pályafutása legjobbját jegyezné a listán.

Nadal az utolsó US Openen szerepelt veterán honfitársát, David Ferrert győzte le, aki a második játszmában lépett vissza, és kiváló rajtot vett még Del Potro, illetve Serena Williams és GarbiñeMuguruza is.

Az este rajtolt Novak Đoković, Györe László, Filip Krajinović, Viktor Troicki, Aleksandra Krunić,Fucsovics Márton és Babos Tímea is.

Schnyder a legidősebb

A svájci Patty Schnyder minden idők legidősebb teniszezője lett, aki kvalifikációból felkerült egy Grand Slam-torna főtáblájára azzal, hogy a US Open selejtezőjében három mérkőzést megnyert.

A 39 éves és 8 hónapos játékos – aki pályafutása legjobbjaként 7. is volt a világranglistán – a 2011-es Roland Garros után visszavonult a profi sporttól, ám 2015 nyarán visszatért. Azóta alacsonyabb kategóriájú versenyeken indult, s ezekből négyet megnyert. Schnyder jelenleg 186. a rangsorban, így elindulhatott a US Open múlt heti selejtezőjében: ott mindhárom mérkőzését sikerrel vette, így főtáblára jutott, az 1. fordulóban pedig a 22. kiemelt orosz Marija Sarapovával mérkőzhetett meg ma hajnalban. A svájci teniszező jelenleg a WTA-rangsor legidősebb játékosa, és ő az egyetlen, aki 1978-ban született. Legjobb New York-i eredménye a negyeddöntő volt 1998-ban és 2008-ban, legutóbb 2010-ben szerepelt az év negyedik GS-tornájának főtábláján.