2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Fortuna Novaknak kínálja a serleget

Az éjjel ért véget a férfi egyes selejtezője és rajtolt a női mezőny, ma pedig a férfiak idei első 1000-es rangú tornája is megkezdődik a kaliforniai Indian Wellsben, ahol a világelső spanyol Rafael Nadal védi a serleget. Van rá esélye, hogy meg is védje, noha Fortuna istenasszony a keddi késő esti sorsoláson úgy döntött, hogy Novak Đoković szekerét tolja. A 2008-ban és 2011-ben is bajnok Đoković ugyanis olyan nagyszerű sorsolást kapott, hogy bűn lenne kihagyni az alkalmat a hároméves győzelmi ciklus folytatására. Siker esetén Đoković beérné Nadalt, aki háromszor (2007, 2009 és 2013) győzött, a csúcstartó pedig Roger Federer, aki négyszer (2004, 2005, 2006 és 2012) volt a sivatagi torna legjobbja.

Đoković, mint az első 32 kiemelt többi tagja is, az 1. fordulóban erőnyerő, a másodikban pedig a román Victor Hanescu és egy selejtezős meccsének győztesével találkozik. A párosítás alapján, ha a legerősebb lehetséges vetélytársat választjuk, a horvát Ivan Dodig, a nyolcaddöntőben a spanyol Tommy Robredo, a negyeddöntőben az argentin Juan Martín del Potro, az elődöntőben pedig a cseh Tomáš Berdych következhetnek. A címvédő Nadal számára Štepanek, Dolgopolov, Fognini, Murray és Wawrinka sorakozhatnának a döntő előtt. Az eszményi negyeddöntőben, ha az első nyolc kiemelt közül addig senki sem esik ki, a sérült David Ferrer távollétében Nadal–Murray, Wawrinka–Federer, Berdych–Gasquet és Đoković–Del Potro lenne a párosítás.

Mivel Janko Tipsarević még mindig a lábsérüléssel bajlódik, Viktor Troicki eltiltása pedig csak négy hónap múlva jár le, Szerbiának a férfi egyesben csak abban az esetben lesz két képviselője, ha Dušan Lajović túljut a selejtezőn. Erre szép esélye van, hisz a rajton magabiztosan verte a tizenéves ausztrál Thanasi Kokkinakist, az éjjel pedig a tábláért a ranglistán 161. balkezes belga Ruben Bemelmansszal találkozott.

Magyarországnak egyéniben egyetlen képviselője sem lesz, mert a selejtezőn Czink Melinda sem jutott túl, párosban Babos Tímea Jelena Janković oldalán próbálkozik, de már a rajtra az egyik lehető legerősebb ellenfelet, a Peschke, Srebotnik kettőst kapták.

Amíg Indian Wellsben Grand Slam-mezőnnyel indul a torna, a kis versenyeken két szerbiai lány tartja magát. Jovana Jakšić egyetlen játékot sem engedélyezett az irapuatói rajton az ismeretlen mexikói Carolina Cuevasnak, második ellenfele pedig a ranglistán 485., szintén mexikói Victoria Rodriguez. Ivana Jorović a brazíliai Campinasban a venezuelai Andrea Gamizt kiváló játékkal múlta felül, de most igazán nehéz ellenfél következik az első kiemelt és a ranglistán 127. román Irina Camelia Begu személyében. A 16 éves Jorović már 30 hely haladást biztosított a ranglistán.

Az iráni Kishben Peđa Krstin ma játszik a 2. fordulóban, ellenfele pedig nem Caio Silva lesz, mert a brazil váratlanul kikapott a selejtezős és a ranglistán csak 1134. svájci Loic Perrettől, akinek Jonathan Wawrinka, a melbourne-i bajnok Stanislas bátyja az edzője.

INDIAN WELLS. – A női torna selejtezőjének 2. fordulójában: Rogowska–Czink 6:7, 6:3, 6:2, férfiak, selejtező, 1. forduló: Lajović–Kokkinakis 6:3, 6:3.

CAMPINAS. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jorović–Gomiz 6:1, 6:2.

IRAPUATO. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jakšić–Cuevas 6:0, 6:0, Hszu–Szlavikovics 6:1, 6:0.