2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Jelena tarolt, Novak szenvedett

Jelena Janković és Novak Đoković még versenyben vannak az Indian Wells-i tornán. Janković kedden este a nyolcaddöntőben váratlanul könnyen, két játszmában győzte le a dán Caroline Wozniackit, Novak pedig ismételten erősen ingadozó játékkal nyert a harmadik forduló meccsén az e rangú tornákon újonc kolumbiai Alejandro González ellen.

Jelena gyöngén kezdett, és a volt világelsők rangadóján a dán vezetett 3:1-re. Ekkor azonban a szerb rákapcsolt, ütései kivételesen pontosak voltak, Wozniacki pedig egyre többet hibázott, aminek eredményeként Janković zsinórban tíz játékot nyert, vagyis a második játszmában is már 5:0-ra vezetett. Ekkora előnyt nem puskázott el, és bejutott a negyeddöntőbe, amelyben ma hajnalban a ranglistán harmadik lengyel Agnieszka Radwanska volt a vetélytársa. Jelena tehát Wozniacki ellen 5:5-re egyenlítette a mérleget, az éjjel pedig megpróbálhatott szépíteni, hisz Radwanskával 1:4-re áll.

A szerb 2008-ban a Roland Garroson győzött, azóta a négy vereség során pedig mindössze két játszmát tudott megnyerni. Legutóbb 2012-ben Tokióban játszottak, és ma is Agnieszka volt a meccs esélyese.

Novak Đoković nagy lendülettel indult a láthatóan lámpalázas kolumbiai ellen, és 6:1-re nyerte az első játszmát. Időközben a fiatal dél-amerikai kicsit lehiggadt, egyre jobban játszott, Đoković pedig jócskán visszaesett – ami esetében az utóbbi időben nem újság –, és nemcsak nehezen nyerte a saját adogatását, hanem a kolumbiai kezdőütésére teljesen veszélytelennek bizonyult. González breakelt is az 5:3-as vezetésért, és a játszmát is megnyerte, ami bizonytalan hajrát jelzett. Meglepetésközelben mégsem jártak, mert Đoković ráncba szedte magát, és a döntő játszmában is nagy fölényben volt. Đoković ma reggel a fél hatra tervezett mérkőzésen a horvát Marin Čilićtyel játszott a nyolcaddöntőben. Kettőjük eddigi hét meccsén a horvát mindössze egy játszmát nyert, még 2008-ban a US Open 3. fordulójában, legutóbb pedig két éve Cincinnatiben futottak össze, amikor Novak egészen könnyen győzött a negyeddöntőben. Ha Novak újra sikeresnek bizonyult, a negyeddöntőben két veterán, a spanyol Feliciano López és a francia Julian Benneteau meccsének továbbjutójával kerül szembe.

A női torna nyolcadöntőjében nem volt egyetlen ádáz csata sem, és nem igazán meglepetés, hogy a szlovák Dominika Cibulková kiütötte a cseh Petra Kvitovát. Ez az eredmény azt jelenti, hogy Cibulková kiharcolta az Australian Open januárban játszott döntőjének visszavágóját, hisz a negyeddöntőben a kínai Na Lival mérkőzik, akitől Melbourne-ben kétjátszmás vereséget szenvedett.

A férfitorna 3. fordulójának utolsó meccsein meglepetésként könyvelhető el a spanyol Fernando Verdasco győzelme a francia Richard Gasquet ellen, amivel az alsó ágon Đoković maradt az egyetlen a ranglista első tíz helyezettje közül, míg a felső ágon az éjjel még Wawrinka, Federer és Murray is szerepelhettek. Rangadó volt Grigor Dimitrov és Ernests Gulbis meccse, amelyet időnként színvonalas, bár végig ideges csatában a lett nyert meg, és visszavágott a bolgárnak a múlt heti acapulcói vereségért.

A kis tornákon kiesett a két szerbiai lány, Ivana Jorović és Barbara Bonić, míg a férfiak sikeresek voltak. Ilija Bozoljac így a kazanyi 2. fordulóban a luxemburgi Gilles Müllerrel, Miki Janković a vrsari 2. körben a francia Tak Wanggal, Peđa Krstin pedig a kishi 2. fordulóban a német Marc Meigellel mérkőzik.

INDIAN WELLS. – A női torna nyolcaddöntőjében: Janković–Wozniacki 6:3, 6:1, Pennetta–Giorgi 6:2, 6:1, Na Li–Wozniak 6:1, 6:4, Cibulková–Kvitová 6:3, 6:2, Stephens–Klejbanova 6:3, 7:5, A. Radwanska–Cornet 7:5, 6:3, Halep–Bouchard 6:2, 1:6, 6:4, Dellacqua–Davis – küzdelem nélkül, férfiak, 3. forduló: Đoković–A. González 6:1, 3:6, 6:1, Čilić–Robredo 6:4, 6:3, Gulbis–Dimitrov 2:6, 6:1, 7:5, Benneteau–Thiem 7:6, 6:3, Verdasco–Gasquet 7:6, 6:1, Isner–Lu 6:4, 6:3, F. López–Kukuskin 1:6, 6:3, 6:4, Bautista–Nieminen 6:2, 4:6, 7:6.

KAZANY. – A challenger 1. fordulójában: Bozoljac–Rubljov 6:2, 6:4.

KISH. – A futures torna 1. fordulójában: Krstin–Kalambay 6:1, 6:1.

VRSAR. – A futures torna 1. fordulójában: M. Janković–Ilić 7:6, 6:3.

SÃO PAULO. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Badosa–Jorović 6:3, 3:6, 7:5.

SENCSEN. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Dong–Bonić 6:4, 2:6, 6:4.