2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Đoković legyőzte a címvédőt

Ma a Roger Federert nagy meglepetésre legyőző japán Kej Nisikorival játszik elődöntőt

Novak Đoković Miamiban még egy nagy lépést tett egy újabb tornagyőzelem irányába, a másik volt világelsőnek, a svájci Roger Federernek pedig már nem lesz alkalma, hogy az idén Floridában gyarapítsa trófeáinak számát. Novak ugyanis a szerda késő esti negyeddöntőben két játszmában győzte le teljesen megérdemelten a címvédő skót Andy Murray-t, Federer viszont nagy meglepetésre kikapott a japán Kej Nisikoritól, akivel a mérlege így 1:2-re alakult.

Đoković élvezetes meccset játszott Murray-vel, mivel az előző napokban mutatottakhoz képest mindketten sokkal jobban játszottak. Szép és ötletes labdamenetek tarkították a mérkőzést, Novak pedig annyival volt jobb, hogy továbbjutása sehogyan se legyen kérdéses. A szerb az elején kihagyott két breaklabdát, majd az első játszma hajrájában, néhány sikertelen adogatás révén ő kínálta fel a skótnak az előnyt. Murray nem élt az alkalommal, a következő játékban viszont megingott, s Đoković ekkor már nem hibázott. A második játszmában Murray nyerte el Novak adogatását a 3:2-es előnyért, aminek azonban csak nagyon rövid ideig örülhetett, hisz Novak azon nyomban visszabreakelt, sőt megnyerte a következő három játékot is, így pályán maradt a negyedik floridai, összesen 43., az 1000-es rangú tornákon pedig a 18. serlegéért.

Nem lesz viszont könnyű dolga, hisz Niskori Federer ellen is igazolta, hogy nemcsak kirobbanó formában van, hanem játéka sokkal érettebb, mint az előző idényekben volt, amikor a japánt csak szép reményű tehetségnek tartották. Kettőjük mérlege 1:1-re áll. 2010-ben a Roland Garroson Đoković 6:1, 6:4, 6:4-re nyert, 2011-ben Bázelban Nisikori győzött 2:6, 7:6, 6:0-ra – ez egyébként az első tornája volt azután, hogy felépült a US Openen elszenvedett, majd az Argentína elleni Davis-kupa-meccsen még rosszabbra fordult sérüléséből. A japánt dicséri, hogy nem mindennapos haditett egymás után legyőzni David Ferrert és Roger Federert. A spanyol ellen Kej négy meccslabdát mentett, Federer pedig a második játszmában kétszer is breakelőnyben volt, végül azonban mégis alulmaradt. A japán győzelméhez persze az is kellett, hogy a svájci sokkal rosszabbul adogasson, mint előző három meccsén. Roger az előző három ellenfelének saját adogatásán mindössze 18 pontot engedélyezett, csak Nisikorinak pedig 35-öt adott.

A kínai Na Li a női negyeddöntő mindkét játszmájában eggyel többször nyerte el Caroline Wozniacki adogatását, és két szoros játszmában győzött, míg Agnieszka Radwanska és Dominika Cibulková hihetetlen meccset vívott. Cibulková annak ellenére nyert, hogy kilencszer nyerte el ellenfele adogatását, a sajátját pedig tízszer veszítette el. A meccs döntő pillanatai a második játszma rövidítésében történtek, amikor a lengyel 5:2-re vezetett, Cibulková pedig a zsinórban nyert öt ponttal fordított. Az elődöntőben a szlovák játékos, ha még maradt kellő ereje, megpróbált visszavágni a kínainak a két idei vereségért, amiből az egyik döntő volt az Australian Openen.

MIAMI. – A női torna negyeddöntőjében: Na Li–Wozniacki 7:5, 7:5, D. Cibulková–A. Radwanska 3:6, 7:6, 6:3, férfiak, negyeddöntő: Đoković–Murray 7:5, 6:3, Nisikori–Federer 3:6, 7:5, 6:4.

CROISSY. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Brianti–Krunić 2:6, 6:3, 6:3.

LIMA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Čurović–Vergara 6:2, 6:4, Pivovarova–Totka 6:4, 6:1.