2024. szeptember 1., vasárnap

Csak ketten a rivaldafényben

New Yorkban csütörtökön este megejtették a sorsolást a hétfőn kezdődő US Openre, amelyen – leszámítva néhány top10-es játékost és edzőiket – mindenki Alcaraz–Đoković álomdöntőt jósol. A zárómeccsig a spanyolnak az olasz Sinner és az orosz Medvegyev, a szerbnek pedig a görög Cicipasz és a dán Rune lehet a legnehezebb ellenfele. Ha viszont az amerikaiak álma valósul meg, akkor nem a dán jut az elődöntőbe, hanem Paul.
Đoković a 2. kiemelt, és a francia Mullerrel kezd. Azután e sorrendben a spanyol Bernabe Zapata, majd Györe László (32. kiemelt), a nyolcaddöntőben Auger-Aliassime (15.) vagy F. Cerundolo (20.), a negyeddöntőben Fritz (9.) vagy Cicipasz (7.), az elődöntőben pedig Rune (4.) vagy Ruud (5.) következhet. Györe az amerikai Nakashimával kezd, s ha nyer, selejtezőssel folytatja. Miomir Kecmanović a perui Varillast, Dušan Lajović a kínai Jibinget kapta, Fucsovics Márton az amerikai Korda, Marozsán Fábián a francia veterán Gasquet, Balázs Attila pedig az orosz Medvegyev ellen kezd.
A nőknél öt esélyessel számolnak. A címvédő Swiatekkel, a fehérorosz Szabalenkával, a kazah Jelena Ribakinával és a két amerikaival, Pegulával és Gauffal. A vendéglátók arról álmodoznak, hogy a Cincinnatiban győztes Gauff végre nagy tornán is kivágja a rezet. A magyar Udvardy Panna az ausztrál Tomljanovićot húzta, aki sérülés miatt tavaly november 13-a óta nem játszott meccset.
Winston Salemben Györe az első szettben az argentin Baez ellen egy breaklabdát sem használt ki az ötből, ellenfele pedig értékesítette az egyetlent, amit követően a zentainak már nem sok minden sikerült.
NEW YORK. – US Open, selejtező, 2. forduló, nők: Mandlik–Bondár 6:3, 7:6, Ruse–Gálfi 4:6, 6:1, 7:5, Babos–Crawley 2:6, 6:3, 6:6 – félbeszakadt.
WINSTON SALEM. – ATP-torna, negyeddöntő: Baez–Györe 6:3, 6:0, Korda–Gasquet 4:6, 6:1, 7:6, Ćorić–J. M. Cerundolo 6:3, 6:1, Lehečka –Purcell 7:6, 6:4.
CLEVELAND. – WTA-torna, 2. forduló: Stephens–M. Andrejeva 6:3, 6:3, negyeddöntő: Dzsu–Garcia 6:4, 6:1, Alekszandrova–Sz. Vang 5:7, 6:0, 7:5, Maria–Fernandez 6:3, 6:2, Sorribes–Stephens 6:1, 6:3.

Isner visszavonul

A 38 éves amerikai John Isner szerdán közölte, hogy a US Open lesz az utolsó tornája profiként. „Tizenhét év elég volt. Nem lesz könnyű az átállás a civil életre, de minden másodpercet élvezni fogok a szeretteimmel” – jelentette ki a négygyermekes családapa. A 208 centis sportoló 2007 óta 16 trófeát nyert, és 2018-ban nyolcadik volt a világranglistán. Isner 14 411 ásszal vezeti az örökranglistát, emellett az ő nevéhez fűződik minden idők leggyorsabb mért adogatása: a 2016-os Davis Kupa 1. fordulójában 253 kilométer/órás sebességgel ütötte át a labdát a háló felett. Leghíresebb meccsét 2010-ben vívta Wimbledonban, amikor három nap alatt, 11 óra 5 perces találkozón verte meg a francia Nicolas Mahut-t. Emiatt a maratoni összecsapás miatt változtatták meg később a londoni szervezők a szabályokat, hogy rövidítsék a mérkőzéseket.

Szaúd-Arábiában az U21-es vb

Az idei évtől 2027-ig Szaúd-Arábiában rendezik meg a férfi U21-es világbajnokságot. Az ATP csütörtöki tájékoztatása szerint a 2017-ben életre hívott korosztályos szezonzáró torna pénzdíja az eddigi 1,4-ről kétmillió dollárra emelkedik. A világ legjobb nyolc, 21 év alatti játékosa Dzsiddában mérkőzik meg egymással november 28-tól december 2-ig a Next Gen Finalsban, amelynek eddig Milánó adott otthont. A korábbi győztesek között ott van a jelenlegi világelső Carlos Alcaraz vagy a felnőtt vb-t is nyerő görög Sztefanosz Cicipasz is. A közel-keleti arab államok közül Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben már többször került sor ATP-tornára, Szaúd-Arábiában viszont eddig csak bemutató versenyeket rendeztek. 

Nyitókép: John Isner a hatalmas adogatásairól marad emlékezetes (Beta/AP)