2024. szeptember 9., hétfő

Novak diadala két csúccsal

Novak Đoković negyedik párizsi trófeájával (Beta/AP)

Novak Đoković negyedik párizsi trófeájával (Beta/AP)

Novak Đoković tegnap két játszmában győzte le Andy Murray-t a párizsi 1000-es rangú tenisztorna döntőjében, amivel idei 78. győzelmét aratta, az egymás közötti mérleget pedig 21:9-re növelte. Đoković 93 percnyi játék után győzedelmeskedett, amivel két csúcsot döntött meg. Ő az első, aki egy idényben hat 1000-es tornát tudott megnyerni, és az első, aki a párizsi teremtornán négyszer lett bajnok. Ehhez adjuk még hozzá, hogy 58. ATP-serlegét szerezte meg, amivel az öröklista 10. helyén beérte Ilie Năstasét, zsinórban 22 győzelemnél tart, ami harmadik leghosszabb sorozata, az idén már tíz tornát nyert, amivel beállította a 2011-es legjobbját, és az 1000-es tornákon a 26. serlegét vehette át, vagyis már csak eggyel késik az e tekintetben legsikeresebb Rafael Nadal mögött.

A döntőben Novak legjobb párizsi játékát nyújtotta, már a negyedik játékban elnyerte a skót adogatását, ami a meccs végéig még háromszor sikerült, közben a sajátját csak egyszer adta le. Tény azonban az is, hogy Murray túl sokat hibázott, amivel jelentősen megkönnyítette Novak dolgát.

Az elődöntőben Đoković először veszített játszmát a US Open döntője óta, majd a harmadik szettben teljesen leiskolázta a svájci Stan Wawrinkát, amivel az egymás közötti mérleg arányát 19:4-re javította. A másik meccsen David Ferrer túl sokat hibázott ahhoz, hogy megkérdőjelezze Murray győzelmét, így a skót a papírformának megfelelően döntős lett.

A negyeddöntőben Novak egyik ritka meccsét játszotta, amelyben egyszer sem nyerte el riválisa kezdőütését. Tomáš Berdych méltó ellenfél volt, sőt mindkét játszmában szettlabdákat hagyott ki, Đoković pedig két rövidítésben harcolta ki a továbbjutást. Wawrinka mindkét játszmában hátrányban volt Rafael Nadal ellen, akitől nemrég Sanghajban kikapott, de kiharcolta a rövidítésékeket, és pályafutása során harmadszor győzte le a volt világelső spanyolt. Murray kemény csatában nyert Richard Gasquet ellen, Ferrer dolgát pedig John Isner sérülése könnyítette meg.

A héten Thaiföldön és Franciaországban tartanak két 125-ös női tornát, előbbin, Hua Hin városában Babos Tímea az érdekelt, aki a 21 éves kínai Vang Jafannal kezd, aki ellen nemrég Pekingben három játszmában veszített.

Az ortisei challengeren Györe László az 1. fordulóban a szabadkártyás olasz Matteo Berrettinivel, míg Fucsovics Márton a belga Niels Deseinnel találkozik. A pozsonyi challengeren Miki Janković a selejtezőben indult, két meccset nyert, végül mégsem jutott táblára. A minszki 25 ezres női tornán Ivana Jorović a 3. kiemelt, és az orosz Viktorija Kamenszkajával kezd, az 5. kiemelt Nina Stojanovićnak pedig a fehérorosz Nika Sitkuszkaja az első riválisa.

Sikeres volt a második venezuelai tornáján is Peđa Krstin, és a következő héten is a latin-amerikai országban játszik, míg Marko Tepavac két hét alatt a második döntőt játszotta Sarm es-Sejkben, és visszavágott a portugál Frederico Silva Ferreirának a múlt heti vereségért. Krstin a 11., míg Tepavac a hatodik futurest nyerte meg.

A zhuhai női tornán az amerikai veterán Venus Williams nyert, ami pályafutása 48. WTA-diadala, ezzel visszajutott a legjobb tíz közé.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Berdych 7:6, 7:6, Murray–Gasquet 7:6, 3:6, 6:3, Ferrer–Isner 6:3, 6:7, 6:2, Wawrinka–Nadal 7:6, 7:6, elődöntő: Đoković–Wawrinka 6:3, 3:6, 6:0, Murray–Ferrer 6:4, 6:3, döntő: Đoković–Murray 6:2, 6:4.

ZHUHAI. – A női torna elődöntőjében: Ka. Plíšková–Szvitolina 6:3, 6:1, V. Williams–Vinci 6:2, 6:2, döntő: V. Williams–Ka. Plíšková 7:5, 7:6.

ECKENTAL. – A challenger negyeddöntőjében: A. Pavić–Fucsovics 5:7, 6:2, 6:4.

POZSONY. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: M. Janković–Simonsson 7:5, 6:4, 2. forduló: M. Janković–Jahn 7:6, 6:1, döntő: Vatutin–M. Janković 6:3, 6:1.

MARACAY. – A futures elődöntőjében: Krstin–Diaz 7:5, 7:5, döntő: Krstin–Velotti 6:3, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A futures negyeddöntőjében: Tepavac–Mukund 6:1, 6:2, elődöntő: Tepavac–Safwat 7:6, 7:6, döntő: Tepavac–Silva 7:6, 6:1.

VINAROZ. – A női ITF-torna elődöntőjében: Cabeza–Lukács 6:2, 4:6, 7:5.

STELLENBOSCH. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jacobs–Totka 6:4, 6:1.