2024. szeptember 12., csütörtök

Janko maradt az egyetlen

Viktor Troicki váratlan és Bojana Jovanovski várt vereségei után Janko Tipsarević maradt egyetlenként versenyben a szerbiai teniszezők közül az e heti tornákon. Rajta kívül az itteni tenisz hírnevét még az Ana Ivanović, Novak Đoković kettős öregbítheti, amely ma a perthi Hopman-kupán Németországgal vív meg.

A tavalyi döntőt védő Janko Tipsarević negyeddöntős lett az indiai Chennaiban. Jankónak nem volt különösebb gondja a francia Edouard Roger-Vasselinnel, akit legutóbb Cincinnatiben csak nehezen győzött le. Janko a franciának egyetlen breaklehetőséget sem engedélyezett, és négyszer nyerte el az adogatását, következő ellenfele pedig a japán Go Szoeda, a ranglista 60. helyezettje.

Viktor Troicki, habár az edzőcsere után fellendülést jósolt, Dohában is gyengén teljesített, hisz a 2. fordulóban simán kikapott a szlovák Lukáš Lackótól. Troicki jelenleg 38. a listán, de akár ki is eshet a legjobb 40 közül, hisz a héten elméletben még öten is megelőzhetik.

Bojana Jovanovski nem juthatott túl a sencseni negyeddöntőn, hisz ellenfele az első kiemelt és a ranglistán hetedik kínai Na Li volt. Bojana szolid játékkal tisztes vereséget szenvedett, így pontjai számát 10-zel növelte, ami azonban nem elegendő, hogy elmozduljon az 56. helyről. Azaz elmozdul, de lefelé, hisz megelőzi őt a Sencsenben elődöntős román Monica Niculescu.

A Fernando Verdasco, Anabel Medina összetételben szereplő spanyol válogatott lett a B csoport bajnoka a perthi Hopman-kupán, mivel tegnap 2:1-re nyert az USA ellen. A spanyolok dolgát könnyítette, hogy megsérült John Isner, így az amerikai válogatott eleve csak egy pontot nyerhetett Venus Williams révén a női egyesben.

Időközben kiderült, hogy a Hopman-kupán megváltoztatták a továbbjutási szabályt, és egyenlő pontszám esetén nem az egymás közötti eredmény dönt, hanem a megnyert egyéni meccsek, azután a szettarány és a játékarány e sorrendben, s csak ha ez mind egyező, abban az esetben számít a két válogatott egymás közötti eredménye. Ennek tükrében Szerbiának ma győzelem kell Németország ellen, hisz a fenti követelmények szerint a legszorosabb vereség esetén is Ausztrália mögé szorul.