2024. szeptember 12., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Bojana 18 helyet javított

Jovanovski szoros csatában kapott ki Stephenstől – Kuznyecova meglepte Wozniackit – Đoković ma reggel 9-kor játszik az elődöntőért

Miközben Melbourne-ben még tegnap is az 5 óra 2 perces Đoković–Wawrinka meccs volt a beszédtéma, lejátszották a nyolcaddöntő további meccseit is. Igazi meglepetés nem született, hacsak valaki nem tartja annak a kétszeres Grand Slam-bajnok orosz Szvetlana Kuznyecova győzelmét a volt világelső dán Caroline Wozniacki ellen. Hivatalosan mégis a dán volt esélyesebb, mert Kuznyecova már jó ideje nem jegyzett egyetlen figyelemre méltó eredményt sem, s tegnapi győzelme is csak arra volt jó, hogy visszajusson a legjobb 50 közé. A nagy esélyesek közül elsősorban Serena Williams és Roger Federer csillogtak, akik elméleti esélyt sem nyújtottak Marija Kirilenkónak és Miloš Raonićnak.

Bojana Jovanovski elégedett lehet melbourne-i szereplésével (Fotó: Beta/AP)

Bojana Jovanovski elégedett lehet melbourne-i szereplésével (Fotó: Beta/AP)

Fellépett egy szerbiai is, de nem jutott tovább. A 21 éves Bojana Jovanovski, aki már így is pályafutása legjobbját jegyezte a nagy tornákon, az új amerikai tehetségtől, a csokilány Sloane Stephenstől kapott ki szoros meccsen. A viadal voltaképpen csak a hajrában volt kiélezett. Az első játszmában az amerikai, a másodikban Bojana volt sokkal jobb, a harmadikban pedig a szerb szerzett elsőként előnyt, majd az amerikai előbb egyenlített, végül 5:5 után ő tudta elnyerni riválisa kezdőütését. Összességében mindketten nagyon elégedettek lehetnek a melbourne-i szerepléssel, hisz Stephens a 29. helyről már a 18.-ra lépett, Bojana pedig pályafutása során először került az 50 legjobb közé, és a 38. vagy 39. helyen láthatjuk a jövő hétfőn. Egyedül Kuznyecova előzheti meg, ha holnap legyőzi a még világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát. Serena Williams leiskolázta Kirilenkót, és egyre valószínűbb, hogy visszaveszi a ranglista első helyét. Ha nyer Stephens ellen, Azarenkát biztosan megelőzi, ha pedig bejut a döntőbe, Sarapovát is biztosan megelőzi.

Đoković ma, világelsősége 65. hetének első meccsén 11:1-es egymás közötti mérleggel, de alighanem holtfáradtan várja a cseh Tomáš Berdychet. Valószínűnek tartjuk, hogy a stábja Novakot mára teljes értékű harcossá teszi, így nem szakad meg a hagyomány. Ha Novak nyer, azzal biztosítja, hogy továbbra is első marad, s mivel korábban nyert Radek Štepanek ellen, egy tornán legyőzi a Davis-kupa bajnokcsapatának két tagját is.

Roger Federer útja eddig hibátlan volt (Fotó: Beta/AP)

Roger Federer útja eddig hibátlan volt (Fotó: Beta/AP)

A férfiaknál a tábla alsó felének négy meccse volt műsoron. Rangadónak Federer és Raonić mérkőzése számított, ám a kanadai ugyanúgy alulteljesített a svájcival szemben, mint két nappal korábban Bernard Tomić. Roger tüneményesen adogatott, Raonić a közelben sem járt a breaklehetőségnek, maga pedig a sok ász ellenére túl gyakran hibázott, amit a tapasztalt svájci könyörtelenül büntetni tudott. Roger a negyeddöntőben a francia Jo-Wilfried Tsongával játszik, akivel 8:3 a mérlege, s akitől 2011-ben Wimbledonban szintén a negyeddöntőben szenvedett váratlan vereséget. Tsonga tegnap a papírformát érvényesítette honfitársával, Richard Gasquet-vel szemben. Gasquet határa ugyanis a GS-tornákon a nyolcaddöntő. 15-ször játszott már a negyeddöntőért, s csak egyszer, Wimbledonban tudott nyerni. A másik ágon Andy Murray a torna meglepetésemberével, a francia Jeremy Chardyval találkozik. A brit nem csillogott a másik francia, Gilles Simon ellen, aki sérülten nem is tanúsított komolyabb ellenállást, időnként mégis úgy tűnt, hogy Murray csak óriási nehézségek árán szerzi meg a pontokat.

A negyeddöntő mai párjai, férfiak: Đoković–Berdych, Ferrer–Almagro. Nők: A. Radwanska–Na Li, Sarapova–Makarova. A negyeddöntő újabb párjai, férfiak: Murray–Chardy, Federer–Tsonga. Nők: Azarenka–Kuznyecova, S. Williams–Stephens.