2024. szeptember 12., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Đoković világelső marad

A címvédő szerb négy játszmában verte a cseh Berdychet – Ferrer 500. győzelme – Sarapova megdöntötte Szeles Mónika csúcsát

Novak Đoković, a cseh Tomaš Berdych elleni tegnapi győzelmének köszönhetően, a jövő hétfőn is világelső lesz. Roger Federer akkor sem veheti már vissza a tenisz trónját, ha megnyeri az Australian Opent, Novak pedig az elődöntőben veszít David Ferrertől, hisz a szerbnek ez esetben is 95 pontos előnye lesz. Világos, Đoković szemszögéből nézve, a fenti forgatókönyvnél jobbat várunk, ami lehetővé tenné, hogy Novak elsősége egészen a Roland Garrosig ne lehessen kérdéses.

Đoković tegnap jobban játszott, mint Wawrinka ellen, viszont Berdych is gyöngébb volt, mint két nappal ezelőtt a svájci, így a szerbnek nem is kellett mindent beleadnia. Egy biztos: a hátralevő meccseken a tegnapinál is jobb játékra lesz szüksége, ha szándéka a melbourne-i címvédés. Az első játszma a hitetleneknek szólt, akik a Wawrinka elleni meccs alapján azt gondolhatták, hogy Novak formán kívül van, a második viszont azt sugallta, hogy a címvédő vagy nem képes, vagy nem is akar még maximális erőbevetéssel játszani. Berdych azonban hiába reménykedett a megnyert játszma és az egyenlítés után, mert Đoković visszakapcsolt a nagyobb sebességre, és a következő két szettet egészen könnyen íratta a maga számlájára, és a cseh elleni amúgy is pozitív mérleget 12:1-re javította.

Đoković az elődöntőben a 31 éves spanyol Ferrerrel mérkőzik, ami 15. találkozójuk lesz, és Đoković 9:5 vezet. A spanyol legutóbb 2011-ben, a londoni Mestertornán nyert, azóta pedig Novak győzött zsinórban háromszor.

Minden jel arra utal, hogy férfi egyesben az első négy kiemelt jut az elődöntőbe, mert Andy Murray és Federer ma kimondott esélyesek a francia Jeremy Chardy és Jo-Wilfried Tsonga ellen. Kevés hiányzott azonban, hogy már tegnap egy hívatlan vendég szorítson magának helyet a négy között. Nicolas Almagro, noha teljesen negatív, 12:0-s mérleggel lépett pályára Ferrer ellen, a lehető legközelebb állt pályafutása első Grand slam-elődöntőjéhez. Almagro egy-egy break révén nyerte az első két játszmát, harmadikban 5:4-nél, a negyedik szettben pedig 5:4-nél és 6:5-nél is a győzelemért adogatott, de mindháromszor betlizett. A fehér zászló fogalmát nem ismerő Ferrer a vertnek tűnt helyzetben is példásan igyekezett, amit siker koronázott. Amikor Ferrer 2:2-re egyenlített, a meccsnek valójában már vége is volt, mert az ötödik játszmában Almagro a szimbolikus ellenállnál is kevesebbet nyújtott. Ferrer ezzel megszerezte 500. ATP-győzelmét, amivel az aktív teniszezők között az 5. helyet foglalja el. Federernek 882, Rafael Nadalnak 583, Lleyton Hewittnek 568, Tommy Haasnak pedig 501 győzelme van. A hatodik e listán a fentieknél jóval fiatalabb Đoković, aki tegnap 474. profi győzelmét aratta, és az 500.-at tavaszra, a salakos idény során várja. Đoković, aki Melbourne-ben a negyedik, összesen pedig a hatodik GS-serlegét reméli, a nagy tornákon 170. meccsét játszotta le és 143. sikerét aratta.

Női egyesben az első négy kiemelt biztosan nem lesz elődöntős, mert a kínai Na Li meglepte Agnieszka Radwanskát. Két hete Sydneyben a lengyel nyert, viszont a mérleg most 6:4 a kínai javára. A másik elődöntős az orosz Marija Sarapova lett, aki az eddigi öt meccse során csak kilenc játékot veszített, amivel megdöntötte Szeles Mónika 1991-es csúcsát, amikor az újvidéki Melbourne-ben csak 12 elveszített játékkal jutott a négy közé.

A negyeddöntő mai párjai, férfiak: Murray–Chardy, Federer–Tsonga, nők: Azarenka–Kuznyecova, S. Williams–Stephens. Az előddöntő már ismert párjai, férfiak: Đoković–Ferrer, nők: Sarapova–Na Li.