2024. szeptember 12., csütörtök

Janković nélkül Szlovákia ellen

A hasizomsérüléssel bajlódó Jelena Janković biztosan nem játszik Szlovákia ellen, a Fed-kupa hétvégi niši meccsén. A találkozót a Világcsoport I. első fordulója keretében tartják meg, és kérdéses az ugyancsak sérült Ana Ivanović játéka is, így Vraneš kapitány egyelőre Bojana Jovanovskival, Vesna Dolonccal és Aleksandra Krunićtyal készül a helyszínen. Lehetséges, hogy a szlovák csapat sem lesz teljes, hisz tegnap délelőttig még nem érkezett meg a vendégek két legjobbja, Dominika Cibulkova és Daniela Hantuchova sem.

Játszott viszont a múlt éjjel Rafael Nadal. A volt világelső több mint hét hónapos kényszerszünet és többszöri halasztás után lépett újra pályára, és a chilei Vina del Marban, az argentin Juan Monacóval az oldalán párosban könnyen nyert a cseh Čermak–Dluhy duó ellen. Mi sem természetesebb, a meccs után nem a játékról, hanem a térdéről kérdezték, s bár Rafael szívesen kerülte volna a témát, mégis bevallotta, hogy a fájdalmat még érzi, egyébként elégedett a felgyógyulás menetével, amivel, mint mondta, az orvosai is egyetértenek. Nadal az éjjel egyesben is szerepelt, első ellenfele a 22 éves argentin Federico Delbonis volt.

A chilei torna már befejeződött a 22 éves és a ranglistán 166. szerb Dušan Lajović számára, aki a selejtezőből jutott fel a táblára. A pazovait az 1996. május 30-án született chilei ifi, Christian Garin győzte le, aki tavaly szeptemberben bemutatkozott hazája Davis-kupa válogatottjában, de 6:4, 6:3-ra veszített az olasz Simone Bolellitől, december elején pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Eddie Herr ifjúsági tornán, noha csak 8. kiemelt volt, egyesben és párosban is bajnoki címet nyert. Az egyes döntőjében Garin 0:6, 6:4, 7:5-re múlta felül a zentai Györe Lászlót. Garin Lajovićot könnyebben vertre, mint Györét, hisz az eredmény 6:3, 6:4 volt, s a chilei tizenéves csak két breaklabdával szembesült. 2000 óta Garin csak az ötödik 16 éves vagy fiatalabb teniszező, aki profi meccset tudott nyerni. Ebben az időszakban még Rafael Nadal, Richard Gasquet, Ryan Harrison és Bernard Tomić voltak képesek győzni. A teljesen alul teljesítő Lajovićon kívül Ilija Bozoljac is érdekelt volt, de a megnyert első játszma után szoros csatában veszített a szlovén Grega Žemljatól a zágrábi első fordulóban.