2024. szeptember 12., csütörtök

Nadal még nem a régi

Habár eleinte úgy tűnt, hogy nem, a hosszú kényszerszünet mégis mély nyomokat hagyott a volt világelső spanyol Rafael Nadal játékán. A spanyol ugyanis meglehetősen könnyen jutott döntőbe – egyesben és párosban is – a chilei Vina del Marban, ám mindkét zárómeccset elveszítette. Az, hogy párosban nem nyerte meg a tornát, nem csoda, viszont aligha várta valaki is, hogy egyesben alulmaradjon a 27 éves argentin Horacio Zeballos ellen, aki mindeddig nem nyert tornát, és nem volt győzelme a top 10 egyetlen tagja ellen sem. Zeballos nagy csatában mégis győzött, amivel jelezte, hogy Nadal visszatérése lassúbb és gyötrelmesebb lesz, mint azt egyesek gondolták. A salak királyának még nehezebb lesz ezen a héten Sao Paulóban, ahol erősebb a mezőny, hisz játszik például Nicolas Almagro is. Nadal mellesleg pályafutása során csak ötödször veszített salakos döntőt, eddigi legyőzői pedig csupán Roger Federer és Novak Đoković voltak két-két alkalommal.

Időközben átíródott a szerb teniszezők e heti szereplési műsora. Viktor Troicki mégis ott lesz Rotterdamban, de valószínűleg csak nagyon rövid időre, hisz az első fordulóra a francia Richard Gasquet-t kapta, aki az idén már két tornát nyert, hisz Doha után Montpellier-ben is serleget vehetett át. Nem játszik viszont a dohai női tornán Bojana Jovanovski, aki háromhetes gyógykezelési szünetet tart, és lemondta a katari tornát a niši Fed-kupa-meccs egy másik szereplője, a szlovák Dominika Cibulková is.

Befejeződtek a késő este játszott Fed-kupa-mérkőzések, és kiderült, hogy a csehek elleni elődöntőre Olaszország utazhat, a Világcsoport minősítőjében pedig Svédország szerepelhet, miután 0:2-ről fordított Argentína ellen. A holnapi sorsoláson, a ranglistán elfoglalt helyezés alapján, Szerbia, az USA, Ausztrália és Japán lesznek a kiemeltek, a kihívók pedig Svájc, Svédország, Spanyolország és Németország. Az április 20-án és 21-én esedékes versenynapon Szerbia Svájccal vagy Spanyolországgal itthon játszhatna, a német és a svéd lányok elleni esetleges találkozóra pedig sorsolással döntenék el a házigazda kilétét.

A világranglistákon lényeges változás nem történt. A férfiaknál Zeballos javított 30 helyet, és most a 43., a nőknél pedig az idén már másodszor a dán Caroline Wozniacki megelőzte Marion Bartolit, és most ő a 10.