2024. szeptember 12., csütörtök

Györe egy lépésre volt a főtáblától

Györe László zentai teniszezőnek egy győzelem hiányzott, hogy a főtáblára jusson a 15 ezer dolláros összdíjazású zágrábi futures tornán. Györe a selejtező első fordulójában 2:6, 6:3, 6:1-re nyert az olasz Rigamonti ellen, majd 5:7, 7:6, 6:4-re legyőzte a horvát Šabanovot, a döntő meccsen azonban 6:2, 6:0-ra veszített a lényegesen magasabb rangsorolású horvát Draganjától. Ha másért nem, a zágrábi torna tapasztalatszerzés céljából nagyszerűen megfelelt, s aligha vitás, hogy a horvát fővárosban tanultakat a 18 éves zentai már a közeljövőben kamatoztatni tudja, és tehetségéhez mérten indul meg felfelé a világranglistán.

Nagyszerű játékkal kezdte meg a hetet Dohában a ranglistán 13. helyen álló Ana Ivanović. A teniszezőnő, aki sérültet jelentett a Fed-kupára, alig 66 perc alatt múlta felül a kellemetlen riválisnak ismert osztrák Tamira Paszeket, és a 2. fordulóban a listán 49. román Simona Haleppel mérkőzik, ami első találkozójuk lesz. Sokakat bizonyára meglepett, hogy a válogatott számára sérült Ivanović mennyire egészséges, amikor egyéni tornáról van szó, s ez esetben az egyetlen, bár szurkolói szemszögből nehezen elfogadható magyarázat, hogy Ivanović Nišben sokat kockáztatott volna a nagy nyomás miatt, és sehogyan sem tett volna neki jót, ha veszít az egyik vagy mindkét szlováktól, tetejében pedig, mint Jovanovski, azután többhetes kényszerpihenőre szorul.

A héten újra a női világranglista első helye a tét Azarenka, S. Williams és Sarapova között. Azarenka első marad, ha döntős, és közben nem Sarapova nyeri a tornát, S. Williams pedig nem jut az elődöntőbe. Serena biztos első, ha elődöntős lesz, Sarapova pedig ha nyer, de Azarenka nem döntős és Serena nem elődöntős.

Az e heti férfitornákon Roger Federer és Rafael Nadal szereplés vonzza a figyelmet, de máris érdekes, hogy Jo-Wilfried Tsongát Rotterdamban a holland Igor Sisjling győzte le, hogy a román Victor Hanescu kiütötte a múlt évi hajrá csillagát, a lengyel Jerzy Janowiczot, a fiatal titánok csatáját pedig a bolgár Gligor Dimitrov nyerte az ausztrál Bernard Tomić ellen.