2024. szeptember 12., csütörtök

Seppi várja Novakot

Novak Đoković az este, a dubaji műsor utolsó meccsén a spanyol Roberto Bautistával mérkőzött, s ha nyert, ma a múlt csütörtökön a 29. születésnapját megünnepelt és a ranglistán 20. olasz Andrea Seppivel találkozik az elődöntőért. Ez lesz a 10. mérkőzésük, Novak 9:0-ra vezet.

Minden jel arra vall, hogy a világelső jó formában érkezett a közel-keleti tormára, ahol háromszor már bajnok volt, tavaly viszont csak az elődöntőig jutott, ahol Andy Murraytól veszített. Đoković a Troicki elleni keddi rajton magas szinten teniszezett, csak a második játszma derekán engedett fel néhány percre, amikor honfitársa egyszer el is nyerte az adogatását, ám Novak azonnal visszavágott, és könnyedén jutott a 2. fordulóba.

Mindkét magyar lány sikerrel vette a brazíliai Florianapolis tornájának első fordulóját, hisz Czink Melinda után Babos Tímea is továbbjutott. Igaz, csak három játszmában múlta felül az alig ismert orosz Valeria Szavinihet, ami azt sugallja, hogy nehéz dolga lesz a ranglistán 60., 29 éves dél-afrikai Chanelle Scheepersszel is. Ez lesz az első meccsük, mint ahogyan Czinknek is a 17 éves brazil Beatriz Haddaddal, aki csak 634. a ranglistán és a tornán a szervezők meghívójával vehetett részt.

Meglepetés, hogy Kuala Lumpurban a dán Caroline Wozniacki kikapott az ismeretlen kínai Vang Csi-jangtól, Dubajban Michel Llodra ütötte ki a múlt héten Marseilleben tornagyőztes Jo-Wilfried Tsongát, míg Acapulcóban a szlovén Aljaž Bedene az argetin David Nalbandian skalpját szerezte meg. Kiesett a San Juan-i bajnok, a japán Kej Nisikori is, aki sérülés miatt az első játszmában lépet vissza a horvát óriás, Ivo Karlović ellen.

A volt világelső, Rafael Nadal skerrel kezdte meg az acapulcoi tornát, majd cáfolta a Marca című lap hírét, miszerint kihagyja az amerikai tornákat Indian Wellsben és Miamiban. Mint mondta, valóban a salakos idényre készül, amely során sok pontot véd, viszont még nem döntötte el véglegesen, hogy ott lesz-e a két 1000-es Mestertornán, vagy sem.

Delray Beachben a lett Ernests Gulbis egy kijelentésével hívta fel magára a figyelmet. Gulbis, aki a múltkor Rotterdamban azt találta mondani, hogy tetszik neki a hollandiai gyakorlat, miszerint a marihuána szabadon vásárolható, Amerikában pedig azt nyilatkozta, hogy 23 évesen elhatározta, végre komolyan szándékozik teniszezni, különösen azután, hogy tapasztalta, a legjobb százban több olyan van, aki nem is tud teniszezni.